Veere bezienswaardigheden | Wat te doen in Veere tijdens een dagje uit of weekendje weg

Op stedentrip in Nederland? Boek een weekend weg Veere! Het stadje aan het Veerse Meer heeft een rijke historie en dat is vandaag de dag nog steeds zichtbaar. Deventer heeft z’n koek, Den Haag de koffie- en karamelhopjes en Gouda staat bekend om haar kaarsen. Ook Veere heeft zijn eigen product: stokrozen. Benieuwd wat te doen in Veere? In dit artikel lees je meer over de leukste bezienswaardigheden voor een dagje uit of weekend weg in eigen land. 

Veere in Zeeland

Veere is een historisch stadje aan het Veerse Meer op het voormalig Zeeuwse eiland Walcheren. Waar ooit de rijk beladen schepen uit Schotland lagen, liggen nu de jachten in de havens. Veere is een van de plaatsen in Zeeland die een beschermd stadsgezicht hebben. De stad is gesticht ergens in de 12e of 13e eeuw en kende een grote economische groei in de 16e eeuw. Dit kwam voornamelijk omdat Veere het stapelrecht op Schotse wol had en hierdoor het monopoly hier op had.

In deze periode is het Stadhuis van Veere gebouwd dat bekend staat om zijn carillon. Ook de Schotse huizen aan de kaai stammen uit deze periode en zijn tegenwoordig ingericht als museum. In de kelder van de panden die bekend staan als ‘Het Lammeken’ en ‘De Struijs’ is een restaurant gevestigd. De provincie Zeeland heeft in de zomermaanden de meeste zonuren van Nederland. Een prima basis voor een dagje of weekend Veere.

Veere nederland

Wat te doen in Veere? Tips voor de leukste bezienswaardigheden

Veere staat bekend om het historische centrum. Smalle straatjes met kinderkopjes nodigen uit om op ontdekkingstocht te gaan in het pittoreske Veere. De blikvanger van het Zeeuwse stadje is de Grote Kerk, het middelpunt van Veere. De kerk is open voor publiek van 11:00 tot 17:00 uur. Het ronddwalen door het labyrint van straatjes voert je langs het monumentale stadhuis van Veere met daarnaast het oude huis uit 1579. Het laat gotische stadhuis met de spitse toren mét carillon is een van de publiekstrekkers van het stadje. Het oude huis wordt aan de buitenkant gekenmerkt door zijn trapgevel, roodgele luiken en kelderluik. De gebouwen liggen aan de Markt. Aan het einde van de Markt kom je uit bij de jachthaven van Veere, waar het in de zomer gezellig druk is op de terrassen langs het water.

Opvallend in het straatbeeld van Veere is de roze gevel van Oma’s Snoepwinkel. Mensen verdringen zich bij het kleine winkeltje om de lekkerste oud-Hollandse snoepjes te bemachtigen. Het assortiment bestaat uit wel 101 verschillende soorten, waaronder de echte ulevellen, kaneelkussentjes, schuimblokken en zoethout. Ken jij ze nog van vroeger? Wie met kinderen naar Veere gaat ontkomt niet aan dit aantrekkelijke adres. Wil je iets lekkers kopen, zorg voor contant geld want pinnen is niet mogelijk. Ontdek in Museum De Schotse Huizen wat Zeeland met Schotland heeft. Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van Veere? Maak een wandeling met gids door het historische centrum. De meeste winkels zijn zeven dagen per week geopend.

Mosselen Yerseke Nederland

Mosselen eten in Yerseke

Zomer betekent dat de bikini’s en zwembroeken weer uit de kast worden gehaald, we met z’n allen naar het strand gaan om een dagje bruin te bakken en ’s avonds de dag afsluiten met een BBQ. Maar wat dacht je ervan om de dag eens af te sluiten met een heerlijk pannetje vers gekookte mosselen? En waar kan je beter mosselen eten dan in Zeeland? Voor degene die het nog niet wisten, mosselen komen oorspronkelijk ook uit Yerseke en hier vind je dan ook nog de enigste mosselveiling ter wereld. Waar je de lekkerste mosselen eet? Mijn favoriete restaurants in Yerseke zijn ‘t Kaaigat en ‘t Hoekje. Laat het je smaken!

Meer tips voor een weekend Zeeland? Lees dan ook deze artikelen met Zeeland in de hoofdrol:

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.