Varen in Friesland | In een elektrische sloep de Friese Wouden verkennen

Friesland is dé waterprovincie van Nederland. Met bijna net zo veel water als land kun je de provincie het beste leren kennen vanaf het water. De vele vaarwegen, de rust en de pittoreske dorpjes nodigen uit om te genieten en ontdekken. Varen in Friesland kun je op verschillende manieren doen. Zeilen met een traditioneel Fries skûtsje, varen met een sloep, of als je op zoek bent naar meer spanning kun je kitesurfen of flyboarden. Ik verkende de Friese Wouden met een elektrische sloep en in dit artikel lees je mijn ervaringen. 

Varen in Friesland? Ontdek de elektrische vaarroute It Bûtenfjild!

Aan de rand van de Friese Wouden, dichtbij Leeuwarden, ligt It Bûtenfjild. Dit prachtige natuurgebied tussen Ryptsjerk en Feanwâlden kun je vanaf het water verkennen met een elektrische sloep. Sinds juni 2017 is de nieuwe elektrische vaarroute geopend. De vaarverbinding loopt vanaf de Swemmer ter hoogte van de Westereen via de Falom, het natuurgebied It Bûtenfjild en Ryptsjerk naar de Grutte Wielen nabij de Friese hoofdstad Leeuwarden. Deze vaarroute is alleen toegankelijk voor elektrische of hybride aangedreven boten. Ook voor kanovaarders en SUP’pers is de route zeer geschikt.

Varen in Friesland De Friese Wouden Nederland

Geruisloos varen met een elektrische sloep

Het varen met een elektrische sloep is erg aangenaam. Omdat je geen last hebt van een pruttelende dieselmotor geniet je nog meer van de natuur. Kwetterende eenden die overvliegen, het wuiven van de rietkragen en het water wat tegen de romp opspat. Geen diesel- of benzinedampen, maar de geur van pas gemaaid gras of de zoete luchtjes van veldbloemen. Onderweg passeer je prachtige landschappen die anders voor je verborgen waren gebleven. Je vaart onder bruggetjes door, en afhankelijk van je route passeer je ook een sluisje die nog handmatig bediend wordt.

Varen in Friesland De Friese Wouden Nederland

Varen in Friesland? Elektrische sloep huren bij Jachthaven ‘t Eibertsnêst

Geen boot maar toch varen in Friesland? Dat kan! Jachthaven ‘t Eibertsnêst in De Westereen biedt volop mogelijkheden. Hier kun je een elektrische sloep huren voor een paar uur, een dag of een heel weekend. Geruisloos varen om de prachtige Friese Wouden vanaf het water te bekijken. Wil je meer informatie over het gebied waarin je vaart, download dan de izi.TRAVEL-app. Tijdens je vaartocht over het Friese water kun je hierop streekverhalen of andere wetenswaardigheden lezen of horen. Het start- en eindpunt van de route is Jachthaven ‘t Eibertsnêst.

Meer Friesland? Lees dan ook deze artikelen met Friesland in de hoofdrol:

Disclaimer: Ik bezocht de Friese Wouden op uitnodiging van Stichting Regiomarketing Toerisme Noordoost Friesland en Toerisme Regiomarketing Zuidoost Friesland, maar zoals altijd deel ik mijn persoonlijke en eerlijke mening.

Deel dit bericht:

15 reacties op “Varen in Friesland | In een elektrische sloep de Friese Wouden verkennen

 • 22 februari 2018 at 21:51
  Permalink

  Varen vind ik echt heel fijn en als het dan ook nog eens weinig geluid geeft 🙂 top! Ik ga wel eens in het Biesbosch in Brabant varen maar dat bootje maakt altijd zoveel lawaai dat het ook de dieren weg jaagd. Dus zo electrische boot lijkt mij dan wel heel fijn.

  Beantwoord
  • 23 februari 2018 at 16:23
   Permalink

   Varen in een elektrische slope kan ik je aanraden, echt heel fijn. Varen in de Biesbosch wil ik heel graag een keer doen, lijkt me geweldig.

   Beantwoord
 • 23 februari 2018 at 08:02
  Permalink

  Ik ben een fan van de elektrische sloeps! En deze route was echt leuk.

  Beantwoord
  • 23 februari 2018 at 16:07
   Permalink

   Ik ook! Heerlijk geruisloos varen en genieten van de prachtige natuur.

   Beantwoord
 • Pingback: Persreis De Friese Wouden | Er op uit in Friesland

 • 23 februari 2018 at 11:03
  Permalink

  Heb je zelf mogen varen, of ben je op pad geweest met een schipper?

  Ik vind het altijd heerlijk om op een zonnige dag het landschap aan me voorbij te laten glijden.

  Beantwoord
  • 23 februari 2018 at 16:08
   Permalink

   We zijn op pad geweest met een schipper. Ja lekker hè om vanaf het water van de natuur te genieten, of een stad.

   Beantwoord
 • 23 februari 2018 at 18:25
  Permalink

  Leuk! Ik moet echt ook eens wat vaker naar Friesland. De man van mijn moeder heeft er een vakantiehuisje waar ik zo een keer mag slapen, maar dat heb ik nog steeds niet gedaan. Als het wat mooier weer is is dat zeker leuk. Of juist als het nog een keer flink vriest. Maar dan om te schaatsen en niet om te varen uiteraard. Wel leuk dat jullie dat gedaan hebben.

  Beantwoord
  • 25 februari 2018 at 15:52
   Permalink

   Als ik iemand kende met een vakantiehuisje in Friesland zou ik het wel weten. Het was mijn eerste kennismaking met de provincie, en die is me uitstekend bevallen. Er zijn veel leuke dingen te doen voor kinderen, dus als ik jou was …

   Beantwoord
 • 23 februari 2018 at 22:22
  Permalink

  Heel fijn om op het water te zijn. Ik heb het per kano verkend, dat was nog best wel even werken haha. Voor een rustige variant mét fotografie mogelijkheden kies ik volgende keer de elektrische sloep.

  Beantwoord
  • 25 februari 2018 at 15:54
   Permalink

   Ik kan het je van harte aanbevelen Carolien. Een elektrische sloep is het ideaal vervoersmiddel om de Friese Wouden te verkennen.

   Beantwoord
 • 24 februari 2018 at 14:28
  Permalink

  Friesland is echt leuk om vanaf het water te ontdekken inderdaad! Jammer genoeg word ik snel zeeziek, want anders was ik niet meer van de boot af te krijgen!

  Beantwoord
  • 25 februari 2018 at 15:57
   Permalink

   Balen dat je zo snel zeeziek wordt, want vanaf een boot zie je een stad of de natuur vanuit een andere invalshoek.

   Beantwoord
 • 8 maart 2018 at 20:25
  Permalink

  Wat leuk, Friesland is altijd een mooie plek. Wij gaan in juni nog een weekendje naar een watersportcamping. Dan hoort bootje varen er natuurlijk gewoon bij! Ik ben nieuwsgierig naar de elektrische sloep.. Want het enige nadeel vind ik altijd het lawaai! Dat zou een stuk schelen dus!

  Beantwoord
  • 10 maart 2018 at 19:32
   Permalink

   Als je de mogelijkheid hebt zou ik zeker voor een elektrische boot gaan. Zo geniet je nog meer van de natuur. Alvast heel veel plezier Maud.

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.