Paestum | Griekse tempels in het zuiden van Italië

Paestum behoort ongetwijfeld tot één van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van de regio Campania. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de drie goed bewaarde Griekse tempels in Dorische stijl. Naast deze tempels zijn er overblijfselen van de oude stad, die links en rechts van de Via Sacra (Heilige Weg) liggen. Sinds 1988 staat het oude Paestum, dat deel uitmaakt van het Nationaal Park Cilento, op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De tempels van Paestum en de opgravingen liggen op een uitgestrekt terrein tussen oleanders en karakteristieke bomen. 

Geschiedenis

Paestum is de klassieke Romeinse naam voor Poseidonia, een belangrijke stad uit het oude Magna Graecia, het in de Oudheid door Grieken gekoloniseerde gebied in het zuiden van het huidige Italië. Het is nu een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Italië. De indrukwekkende ruïnes van Paestum werden bij toeval ontdekt rond 1750 door koning Karel IV van Napels. 

Paestum

Paestum

The Roman Forum

Paestum

De tempels van Paestum

De Grieken begonnen zo’n 2500 jaar geleden met de bouw van de tempels van Poseidonia. De grootste en oudste tempel was gewijd aan Hera, de koningin van de Griekse goden. Deze meest zuidelijk gelegen tempel met 9 x 18 zuilen dateert uit 550 vC. 

Temple of Hera Paestum

Direct naast de tempel van Hera vind je de tempel van Neptunus, of Poseidon zoals de zeegod bij de Grieken heette. De middelste tempel op het complex bestaat uit 6 x 14 zuilen en dateert uit ca. 450 vC. De uit zandsteen opgetrokken gewelfde zuilen zijn zeer indrukwekkend. Ongelooflijk hoe goed deze tempel bewaard is gebleven.

Temple of Neptune Paestum

Temple of Neptune Paestum

Temple of Neptune Paestum

Aan de andere kant van de Heilige Weg, op het hoogste punt van de stad, ligt de derde tempel. Deze tempel draagt de naam van de godin van de wijsheid, Athena. De tempel bestaat uit 6 x 13 zuilen en werd omstreeks 500 vC gebouwd. De acht Ionische zuilen binnenin maken deze tempel een bijzonder exemplaar. Voor de tempel ligt een groot altaar dat voor plechtige offers gebruikt werd. 

Temple of Ceres Paestum

Paestum of Pompeii

Paestum mag dan minder bekend zijn dan Pompeii, het doet niets af aan het feit dat de opgravingen zeker zo interessant zijn als in het drukbezochte Pompeii. De uitbarsting van de vulkaan Vesuvius heeft de stad Pompeii destijds grotendeels weggevaagd. In 2015 bracht ik een bezoek aan het toeristische Pompeii. Het werd een indrukwekkende ontmoeting met de oudheid, ondanks dat vele bezienswaardigheden afgesloten waren voor het publiek.

Pompeii

Paestum is een verademing als je in Pompeii bent geweest. Serene rust in een groene omgeving, nauwelijks toeristen en de tempels zijn toegankelijk. Het complex nodigt uit om plaats te nemen in een hoekje van één van de tempels om het oude Paestum in je op te nemen en terug te gaan naar de tijd dat het een bloeiende handelsstad was. Mijn persoonlijke voorkeur gaat absoluut uit naar de tempels van Paestum.

Praktische tips

 • Paestum is bereikbaar vanaf Napels en Salerno via de A3, vervolgens de SS 18 en als laatste de SP 278.
 • Entreekosten voor het complex bedragen 9,00 euro p.p. (een bezoek aan het museum is niet bij de prijs inbegrepen, combikaart is mogelijk). Entreekaarten zijn te koop aan de kassa van het museum. 
 • Parkeerkosten bedragen 2,50 euro.
 • Grenzend aan het complex bevind zich het Nationaal Archeologisch Museum van Paestum waar vele vondsten uit voornamelijk de Griekse periode zijn tentoongesteld.

Kende jij Paestum al? Heb je ooit Pompeii bezocht en wat vond jij ervan? 

4 reacties op “Paestum | Griekse tempels in het zuiden van Italië

 • 16 november 2016 at 17:45
  Permalink

  Wow, indrukwekkend mooie foto’s!
  Wat is t eigenlijk apart, dat dit niet een enorme toeristische attractie is.

  Beantwoord
  • 16 november 2016 at 18:12
   Permalink

   Dank je wel Karin! Heel apart inderdaad, vandaar m’n blog over deze indrukwekkende plek.

   Beantwoord
 • 6 januari 2017 at 07:52
  Permalink

  Prachtig! Wij hebben dit bezocht als we in Sorrento waren. We zijn met de trein geweest. In Pompeï moet je dan wel overstappen en naar een ander station wandelen. In Paestum stopt de trein bij de tempels.

  Beantwoord
  • 7 januari 2017 at 14:50
   Permalink

   Dankjewel Ingrid! Voor mij was Paestum echt een verademing na een aantal jaar geleden Pompeï bezocht te hebben. Leuk dat je er ook geweest bent en genoten hebt van de tempels.

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.