Mechelen Muurt | Hoe metershoge kale muren definitief verdwenen

Enkele jaren geleden initieerde street artist Gijs Vanhee uit België het project Mechelen Muurt. Een aantal metershoge kale muren in de Mechelse binnenstad werden door verschillende kunstenaars onder handen genomen. Ze leefden zich uit met pen, verf en spuitbus. Imposante creaties deden saaie muren van de stad omvormen tot 10 kleurrijke kunstwerken. Het zijn stuk voor stuk unieke kunstwerken die elk hun eigen verhaal vertellen. Elk werk heeft zijn eigen stijl en achtergrond. En dat maakt dit project bijzonder. De enorme muurschilderingen vormen samen een kleurrijke wandelroute door Mechelen. 

Mechelen Muurt

Mechelen Muurt laat je verborgen werken zien

Stadskunstenaar Gijs Vanhee is de drijvende kracht achter het project Mechelen Muurt. Samen met 9 andere nationale en internationale kunstenaars heeft hij willekeurige muren in de stad voorzien van kleurrijke murals. Naast een tweetal werken die op een prominente plaats aanwezig zijn, bevinden de overige 8 kleurrijke muurschilderingen zich in kleine straatjes waar de meeste mensen aan voorbij lopen. Het leuke van deze route is, is dat je juist op plekken komt waar je anders niet zo snel zal komen. Het zijn dus echt verborgen werken die je tegenkomt als je de street art route loopt. Een bijzonder project waarbij saaie muren definitief uit het straatbeeld zijn verdwenen.

Lees ook: Wat te doen in Mechelen | 10 tips voor een weekend weg

Een wandeling langs 10 gigantische muurschilderingen

Het in 2015 afgeronde project Mechelen Muurt bestaat uit 10 gigantische muurschilderingen en vormen een mooie route door het prachtige Mechelen. Loop de route en ontdek de andere kant van de stad van de Maneblussers. De kunstwerken liggen redelijk dicht bij elkaar en je bent hooguit 45 minuten onderweg. De kunstwerken van Mechelen Muurt zijn zeer divers, en zal iedere liefhebber van street art kunnen bekoren. Je kunt de kaart met de route langs de verschillende kunstwerken terugvinden op de site van Toerisme Mechelen of in het Infokantoor Toerisme en UiT nabij de Grote Markt.

Lees ook: Mechelen in beeld | Sfeer proeven in de stad van de Maneblussers

Foto’s street art Mechelen

Tijdens onze stedentrip Mechelen liepen wij de street art route van Mechelen Muurt. Mijn persoonlijke favorieten zijn Onderwaterhond, een ontwerp van Bart Smeets en Pelikaan, geschilderd door grafisch kunstenaar Dzia. Deze twee werken zijn enorm indrukwekkend door hun grootte, maar het zijn vooral de kleuren die mij aanspreken. De kunstwerken kleuren letterlijk en figuurlijk het straatbeeld.

Mechelen Muurt

Mechelen Muurt

Mechelen Muurt

Met het project Mechelen Muurt wilde stadsartiest Gijs Vanhee zowel de straatkunst als de stad Mechelen op de kaart zetten. Wat mij betreft is zijn missie geslaagd. Een uniek project dat hopelijk in veel andere steden wordt overgenomen, want er zijn nog genoeg blinde muren om op te vrolijken met prachtige muurschilderingen.

Overnachten in Mechelen

Op zoek naar een hotel in Mechelen? Wij sliepen in Hotel Elisabeth wat ideaal was, vanwege de centrale ligging en het prachtige uitzicht over de stad. Bovendien heeft het fijne kamers en een goed ontbijt. Een andere fijne optie is NH Mechelen in het historische centrum van Mechelen. Het hotel ligt op slechts 5 minuten lopen van de Grote Markt. Wil je overnachten op een bijzondere plek? Boek dan een kamer in Hotel Brouwerij Het Anker. Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in de stad van de Maneblussers.

Heb jij de street art route van Mechelen Muurt al eens gelopen?
Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.