Spookstad Doel in België | Het mysterieuze verlaten dorp bij Antwerpen

Ik had er al veel over gehoord en gelezen, maar ik moest en zou zelf ook een keer naar Doel in België, net over de grens en onder de rook van Antwerpen. Na een lang weekend Oostende neem ik op weg naar huis de afslag naar spookstad Doel, een van de bekendste urbex locaties in België.

Ik wilde er graag heen. Om een beeld te krijgen van een spookdorp. Spookdorp? Ja, zo kun je Doel het beste omschrijven. Een klein dorpje – een deelgemeente van Beveren in Oost-Vlaanderen – dat door de oprukkende haven van Antwerpen langzaam wordt opgeslokt. Veel bewoners zijn vertrokken. Een klein aantal is achtergebleven. Het grootste gedeelte van de huizen is niet meer bewoond. Het resultaat is een verlaten dorp die zo als filmset gebruikt kan worden. Vervallen huizen, lege straten en met onkruid overwoekerde tuinen.

Het verlaten dorp in België is niet onopgemerkt gebleven. Regelmatig wordt spookstad Doel onder de rook van Antwerpen bezocht door toeristen, straatkunstenaars die zich met graffiti uitleven op de muren of gebruikt als locatie voor een fotoshoot of film. En het verlaten stadje is een van de meest bezochte urbex locaties in België. Ook wij reden op een zonnige zondagmiddag in juli richting de Antwerpse haven om spookstad Doel te bezoeken.

Kerncentrale Doel België

De kerncentrale van Doel

Op een kilometer afstand ligt de kerncentrale Doel. In 1975 is deze geopend met de verwachting dat de centrale maximaal dertig jaar stroom gaat leveren. In 2005 is daar tien jaar bijgekomen en in 2015 is dit nogmaals met tien jaar verlengd. Dus de centrale wordt ouder en ouder terwijl het al over de oorspronkelijke houdbaarheidsdatum heen is. De kerncentrale van Doel komt de laatste jaren regelmatig in het nieuws wegens scheurtjes in het beton en in 2014 raakte er door sabotage een kernreactor overhit. Inmiddels is bekend dat de Belgische kerncentrale haar deuren in 2025 sluit. Alleen als de komende jaren mocht blijken dat een tekort aan elektriciteit dreigt, zou kunnen worden besloten de levensduur toch te verlengen.

De kerncentrale is dominant in het straatbeeld van Doel. Vanaf verschillende punten in het dorpje zie je de centrale liggen. Dat komt ook mede door het kenmerkende stratenpatroon dat nergens anders in België voorkomt. Het rastervormige stratenplan van Doel is zoals je die ziet in Amerikaanse steden zoals New York of San Francisco.

Spookstad Doel België

Verlaten dorp in België

Begin jaren ’70 telde Doel zo’n 1300 inwoners. Bijna vijftig jaar later telt het dorp meer vervallen dan bewoonde huizen en wonen er nog slechts een tiental mensen. Deze mensen zijn altijd blijven strijden voor het behoud van hun dorp. De rest heeft Doel vrijwillig verlaten – tussen 1999 en 2003 konden de inwoners hun huis verkopen – toen plannen voor uitbreiding van de Antwerpse haven en een nieuwe kerncentrale werden bekendgemaakt. Uiteindelijk ging de uitbreiding van de haven niet door.

Voor de enkele inwoners die Doel nog heeft, is zelfs de kroeg nog geopend: Café Taverne Doel 5. Ook werknemers van de kerncentrale pakken hier een pint na werktijd of eten een daghap. Het blijkt niet de enige eetgelegenheid te zijn. In de Scheldemolenstraat – iets verderop – vind je restaurant De Molen, afgetekend tegen eeuwige rookwolken over de kerncentrale. De rest van de huizen, de winkels, het tankstation en de cafés zijn inmiddels leeg, verlaten en vervallen. Een echte spookstad dus.

Spookstad Doel in beeld

Restaurant De Molen Doel België
Spookstad Doel België
Spookstad Doel België
Spookstad Doel België
Spookstad Doel België
Spookstad Doel België
Spookstad Doel België
Spookstad Doel België
Spookstad Doel België
Spookstad Doel België
Spookstad Doel België
Spookstad Doel België
Spookstad Doel België
Spookstad Doel België
Spookstad Doel België

De toekomst van Doel is tot op de dag van vandaag nog onzeker, en zoals het er nu naar uitziet blijft dat ook nog wel even zo. Op Doel2020 lees je de recente ontwikkelingen voor het dorp nabij Antwerpen.

Spookstad Doel België

Spookstad Doel in België bezoeken? Dit moet je weten!

Wil je spookstad Doel bezoeken? Houd er dan rekening mee dat het betreden van verlaten panden strafbaar is en gevaarlijk. Vrijwel alle ramen en deuren van de verlaten huizen zijn volledig afgesloten met metalen platen. Doel is een bewoond dorp, respecteer de bewoners en de eigendommen.

Aan de toegangsweg tot Doel staan zogenoemde zakpalen. Palen die de grond in kunnen zakken, maar opstaand voorkomen dat auto’s het dorp binnen kunnen rijden. Op maandag tot en met vrijdag van 18:00 uur tot 06:00 uur, in het weekend en op feestdagen is Doel uitsluitend per auto te bereiken als je de Belgische nationaliteit hebt. Bij binnenkomst moeten zij zich registreren met een Belgische eID-kaart waarna toegang wordt verleend. Op werkdagen van 06:00 uur tot 18:00 uur is Doel met de auto vrij toegankelijk voor iedereen. Per motor of te voet is Doel altijd bereikbaar, zonder aanmelden.

Spookstad Doel België

Reizen naar Doel – Hoe kom je er en waar parkeren in Doel?

Doel ligt in het noorden van de provincie Oost-Vlaanderen, op enkele kilometers voorbij de grens en op ruim een half uur rijden van Antwerpen. Vanuit Utrecht rijd je met de auto in een kleine twee uur naar spookstad Doel. Op weg naar Doel rijd je door de Liefkenshoektunnel, die ten noorden van Antwerpen ligt. Voor deze tunnel moet je 6 euro (juli 2020) tol betalen.

Je betaalt deze tol contant, met de bekende creditcards of elektronische badge indien je de tunnel vaker verwacht te passeren. Iets voorbij deze tunnel verlaat je de snelweg en volg je de borden ‘Doel’. Parkeren is er gratis en kan bij Café Taverne Doel 5 en aan de Scheldemolenstraat, vlakbij restaurant De Molen. Je kunt er ook komen met het openbaar vervoer, bus 19 vanaf Antwerpen Noorderplaats brengt je – met een overstap in Nieuw-Namen op bus 31 – naar Doel.

Tip: Doel bezoeken in het weekend? Parkeer je auto langs de kant van de weg, aan de Engelsesteenweg. Vanaf hier loop je in ongeveer 10 minuten naar het centrum van Doel. Onderweg kom je langs verlaten huizen en een vervallen tankstation.

Meeting of Styles street art Antwerpen Berchem België

Combineer Doel met een citytrip Antwerpen

Een bezoek aan Doel is perfect te combineren met een stedentrip Antwerpen. Als je een liefhebber van street art bent, kun je ook hier je hart ophalen. Bij treinstation Antwerpen-Berchem begint de ‘Street Art Berchem-wandelroute’, een route langs de mooiste street art in Antwerpen. Daarnaast barst het van de leuke wijken in Antwerpen, met elk een eigen karakter en unieke sfeer.

Om te overnachten in Antwerpen raad ik A-STAY Antwerpen aan. Dit hotel maakt gebruik van de laatste nieuwe technologische snufjes en ligt vrijwel direct naast een van de mooiste bezienswaardigheden in Antwerpen: station Antwerpen-Centraal. Het hotel in Antwerpen heeft een goede locatie op loopafstand van het historisch centrum en hele fijne en mooie kamers. Boeken? Ik zou het doen: A-STAY Antwerpen. Niet wat je zoekt? Kijk hier voor meer hotels in Antwerpen.

Meer tips voor een tripje naar België? Lees dan ook deze artikelen met onze zuiderburen in de hoofdrol:

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.