Roadtrip Hessen in Duitsland | De ultieme route langs de mooiste bezienswaardigheden en tips voor accommodaties

De afgelopen jaren heb ik al veel mooie roadtrips gemaakt. Van Portugal en Zuid-Afrika tot Slovenië en Alaska. Waar ook ter wereld, ik blijf het een feestje vinden om met een auto rond te reizen. Dit keer geen verre trip, maar een 5-daagse roadtrip Hessen. In de Duitse deelstaat maken we een stedentrip Darmstadt en Frankfurt am Main, bezoeken Schloss Johannisberg, gaan wandelen op de Rheinsteig en lopen de Weinwanderweg. In dit artikel deel ik onze route en geef ik tips voor accommodaties.

Mathildenhöhe Darmstadt Duitsland
Darmstadtium Darmstadt Duitsland
Ernst-Ludwig-Haus Darmstadt Duitsland
Prinz Georgs Garten Darmstadt Duitsland

Dag 1 | Het startpunt van onze roadtrip Hessen: Darmstadt

Vanuit Zandvoort is het 475 kilometer naar Darmstadt, het beginpunt van onze roadtrip Hessen. Mede door enkele files in Duitsland komen we na een reis van bijna zes uur aan bij het hotel. Checken in, brengen de tassen naar de kamer en lopen naar de fraaie Luisenplatz, het middelpunt van de stad met de 33 meter hoge Ludwigssäule. Om 16:00 uur staan er twee e-bikes voor ons klaar. In tweeënhalf uur trappen we de stad rond. We stoppen regelmatig en worden door de Nederlandstalige gids geïnformeerd over de belangrijkste bezienswaardigheden in Darmstadt. Ik laat mijn e-bike zijn werk doen als we naar de Mathildenhöhe rijden. Hier bezichtigen we de Hochzeitsturm en de huizen van Glückert, Deiters en Olbrich. De eerste dag in Darmstadt sluiten we af bij restaurant Bockshaut. In de sfeervolle binnentuin genieten we van Duitse gerechten en een goed glas Riesling.

 • Afstand Zandvoort – Darmstadt: 475 km.
 • Accommodatie: IntercityHotel, Darmstadt.
Haus zur Goldenen Waage Frankfurt am Main Duitsland
City Beach Frankfurt am Main Duitsland
Financial District Frankfurt am Main Duitsland
Museum für Moderne Kunst Frankfurt am Main Duitsland

Dag 2 | Darmstadt en Frankfurt am Main

Voor we onze roadtrip Hessen vervolgen, spenderen we eerst nog een halve dag in Darmstadt. Dit keer te voet. We bewonderen verschillende architectonische hoogstandjes in de stad, doen een drankje onder de dakplatanen aan de voet van de Hochzeitsturm en bezoeken de Russische kapel op de Mathildenhöhe. Onze stedentrip Darmstadt sluiten we af in Der Herrgarten: Schlossgarten und Volkspark. We bewonderen de fraai aangelegde tuinen en picknicken in het stadspark. Eén ding kan ik na mijn bezoek aan Darmstadt vaststellen: de stad van de Jugendstil en de wetenschap heeft mij aangenaam verrast. De stad hoort zeker thuis in het lijstje met leuke bestemmingen voor een stedentrip in Duitsland.

Op het gemak rijden we naar Frankfurt am Main. De middag gebruiken we om de stad te verkennen. We bezoeken Römerberg, een plein met vakwerkhuizen, stadhuis Römer en de Alte Nikolaikirche. Bezichtigen kerken, gaan met de lift naar het uitkijkplatform op de 56e verdieping van de Main Tower en bewonderen architectuur ‘An der Welle’. Via de Eiserner Steg steken we de Main over naar de wijk Alt-Sachsenhausen. Hier belanden we op een terras en laten de eerste indrukken van de stad op ons inwerken. De eerste dag van onze stedentrip Frankfurt sluiten we af bij VAIVAI. Op het terras van het Italiaanse restaurant is het goed toeven, en genieten we van een smaakvolle maaltijd en dito wijn. 

Schloss Johannisberg Geisenheim Duitsland
Schloss Johannisberg Geisenheim Duitsland

Dag 3 | Frankfurt am Main en Schloss Johannisberg

‘Mainhattan’ vinden we zo’n leuke stad dat we onze stedentrip Frankfurt am Main verlengen. ‘s Ochtends dwalen we door de oude binnenstad, bewonderen de Hauptwache, bezoeken het Museum für Moderne Kunst en chillen op het stadsstrand. Na de lunch stappen we aan boord van de Primus-Linie voor een boottocht over de Main. Vanaf het water heb je een fantastisch uitzicht op de moderne skyline van Frankfurt. Aan het einde van de middag rijden we naar Schloss Johannisberg in Geisenheim. Hier drinken we wijntjes tussen de druivenranken, met uitzicht op de wijngaarden en de Rijn. De derde dag van onze roadtrip Hessen is voorbijgevlogen. In Lorch im Rheingau – de laatste bestemming in Hessen – wacht ons een tafel vol met typische Duitse gerechten en lokale wijnen. Tijdens het diner worden we geïnformeerd over de verschillende wandelroutes op de Rheinsteig. 

 • Afstand Frankfurt am Main – Geisenheim: 59 km.
 • Afstand Geisenheim – Lorch im Rheingau: 19 km.
Wandelen Rheinsteig St. Goarshausen naar Kaub Hessen Duitsland
Wandelen Rheinsteig St. Goarshausen naar Kaub Hessen Duitsland
Wandelen Rheinsteig St. Goarshausen naar Kaub Hessen Duitsland
Wandelen Rheinsteig St. Goarshausen naar Kaub Hessen Duitsland

Dag 4 | Wandelen op de Rheinsteig van St. Goarshausen naar Kaub

Vandaag staat een wandeling op de Rheinsteig op het programma. Om 10:05 uur nemen we vanuit Lorch de boot naar St. Goarshausen, waar we precies een uur later van boord gaan. Ondanks het vroege tijdstip is het al behoorlijk warm. Het startpunt van onze wandelroute op de Rheinsteig is een 393 treden tellende steile trap naar het Loreleyplateau. Eenmaal boven heb je een panoramisch uitzicht op de omgeving en de Rijn. Na een welverdiend drankje op het terras van Restaurant Am Mytischen Fels gaan we op pad. De route staat erg goed aangegeven met blauwe bordjes. Verkeerd lopen is dan ook niet aan de orde.

De wandeltocht voert ons over geasfalteerde paden, langs wijngaarden en mooie uitzichtpunten. Maar ook door loof- en naaldbossen, over onverharde paden en dwars door akkers. Sommige delen van deze route op de Rheinsteig zijn vlak, maar we moeten ook de nodige kilometers klimmen. Om vervolgens over smalle paden weer af te dalen. Uiteindelijk lopen we 22 kilometer. Ondanks dat het kwik tot boven de 30 graden stijgt, zijn we ruim op tijd in Kaub voor de laatste boot richting Lorch im Rheingau. Na een lange wandeldag eindigen we met een stevige Duitse maaltijd en een koud glas witte wijn op het terras van het hotel.

Weinwanderweg Lorch Hessen Duitsland
Weinwanderweg Lorch Hessen Duitsland
Weinwanderweg Lorch Hessen Duitsland
Weinwanderweg Lorch Hessen Duitsland

Dag 5 | De Weinwanderweg lopen

Na een goed ontbijt strikken we voor de laatste keer deze trip de veters van onze wandelschoenen. De Weinwanderweg, een 12 kilometer lange route langs wijngaarden met uitzicht op de meanderende Rijn, wacht op ons. Ook vandaag tikt de thermometer met gemak de 30 graden aan. En dus gaan we wederom bepakt met voldoende eten en drinken op pad. Het startpunt van de route ligt in Lorch. Via een steile klim door het dorpje bereiken we de begraafplaats achter de kerk. Vanaf hier gaat de route grotendeels over geasfalteerde wandelpaden, hoog langs de oevers van de Rijn.

De uitzichten onderweg naar Camping Suleika zijn fenomenaal. Hellingen vol met druivenranken, burchten, kastelen en de rivier. Af en toe een klein klimmetje, maar niet te vergelijken met de paden van gisteren op de Rheinsteig. Vanaf de camping lopen we dezelfde weg terug naar Lorch. De Weinwanderweg is een mooie afsluiting van onze 5-daagse roadtrip Hessen. Niet veel later wordt de auto gestart en laten we Lorch im Rheingau achter ons. Bij Kaub steken we met het pontje de Rijn over, op weg naar huis.

 • Afstand Lorch am Rhein – Zandvoort: 417 km.
 • Accommodatie: Hotel im Schulhaus, Lorch im Rheingau.
Wandelen Rheinsteig St. Goarshausen naar Kaub Hessen Duitsland

Praktische informatie wandelen Rheinsteig en Weinwanderweg

 • Als je gaat wandelen, neem voldoende eten en drinken mee. Zowel op de Rheinsteig als de Weinwanderweg zijn wij geen horecagelegenheden of winkels tegengekomen. Ga dus goed voorbereid op pad. Zorg ervoor dat je twee liter water per persoon – zeker bij warm weer – bij je hebt. Als wij gaan wandelen nemen wij voor elk uur iets te eten mee. Denk aan fruit, belegde broodjes, noten en energierepen. Hotels kunnen vaak – tegen vergoeding – een lunchpakket verzorgen.
 • Sommige delen van de Rheinsteig zijn zonder schaduw en op de Weinwanderweg loop je alleen maar in de zon, dus smeer je goed in met zonnebrandcrème.
 • De wandelpaden op de Rheinsteig variëren van zand- en klauterpaden tot steile trappen, en kunnen door regenval glad zijn. Daarentegen is de Weinwanderweg grotendeels geasfalteerd. De beste tip die ik je kan geven als je gaat wandelen: trek goede wandelschoenen aan.
 • In Duitsland ben je nooit zeker van het weer. Zeker in de bergen kan het weer opeens omslaan. Check daarom altijd vooraf het weerbericht om te bepalen welke kleding je nodig hebt.
 • En vergeet zeker je fotocamera niet.
Roadtrip Hessen Duitsland

Praktische informatie roadtrip Hessen

 • Ga je met de auto op vakantie, dan is een elektrische koelbox ideaal. Nooit meer lauwe drankjes en slappe broodjes onderweg, maar heerlijk gekoeld eten en drinken.
 • De prijs voor benzine in Duitsland ligt een stuk lager dan bij ons. Wij betaalden gemiddeld 1,60 euro (augustus 2019) voor een liter benzine. Om de benzinekosten te drukken, raad ik je aan om niet aan de snelweg te tanken maar in een naburig gelegen dorpje.
 • In Duitsland kan je niet overal met je pinpas of creditcard betalen. Zorg ervoor dat je altijd contant geld op zak hebt.
 • Een geldig paspoort of een geldig Nederlandse identiteitskaart is vereist als je naar Duitsland gaat.

Met de auto naar Duitsland? Dit moet je weten!

Wanneer je op autovakantie naar Duitsland gaat, is het slim om te controleren wat je allemaal mee moet nemen om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen met betrekking tot autorijden. In Duitsland mag je niet de weg op zonder een gevarendriehoek, veiligheidshesje en verbanddoos in de auto. Bovendien moet je rekening houden met de Duitse milieuzones. Het kan zijn dat je een milieusticker – ‘Umweltplakette’ – moet aanschaffen voor zogenoemde milieuzones. Zonder zo’n sticker mag je het gebied niet inrijden.

De sticker heeft een rode, gele of groene kleur en alleen met een groene sticker ben je met jouw auto welkom in de Duitse steden. Ga je met de auto naar Duitsland? Vergeet dan niet om een milieusticker vóór vertrek aan te vragen. Steden waarbij zo’n milieusticker verplicht is, zijn onder meer Berlijn, Darmstadt, Frankfurt am Main en Keulen. Bekijk hier alle steden waarvoor een milieusticker verplicht is.

Auto huren Duitsland? Boek een huurauto via Sunny Cars!

Stel, je hebt geen auto maar je wilt wél een roadtrip Hessen maken. Dan ga je op vakantie met een huurauto! Ik huur altijd via Sunny Cars. Als je via deze organisatie huurt, ben je altijd all inclusive verzekerd. Zelfs je eigen risico wordt door hen gedekt. Zelf vind ik het altijd een fijn idee dat alles goed geregeld is en dat ik niet ter plaatse nog hoef te kijken naar een passende verzekering. Daarnaast zijn de auto’s altijd in goede staat en als je het Premium Plus pakket afsluit krijg je altijd een voertuig met minder dan 25.000 kilometer op de teller.

Meer tips voor een vakantie in Hessen? Lees dan ook deze artikelen met de Duitse deelstaat in de hoofdrol:

Disclaimer: Ik maakte deze roadtrip in Hessen op uitnodiging van Hessen Tourismus en Kassel Marketing maar zoals altijd deel ik mijn persoonlijke en eerlijke mening.

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.