Plaza de Toros | De eeuwenoude stierenvechtersarena van Sevilla

Sevilla is een stad waar het stierenvechten een diepgewortelde traditie is. Plaza de Toros is de grootste stierenvechtarena van Spanje. De toegangspoort van de Plaza de Toros in Sevilla is indrukwekkend te noemen. Achter de dikke, witte muren met mosterdgele en ossenbloedrode accenten gaat een immens arena schuil. 

Plaza de Toros van Sevilla

De Plaza de Toros van Sevilla is de grootste en belangrijkste arena voor stierenvechten in Spanje. De volledige naam van de arena luidt La Plaza de Toros de la Real Maestranza de Caballería de Sevilla. De spraakmakende arena is in 1758 ontworpen door de architect Vicente San Martín. In de beginjaren had de arena een andere functie, namelijk die van een marktplaats en ontmoetingsplek voor handels- en koopmannen. In 1881 is de bouw van de arena in de havenwijk El Arena afgerond. Nog altijd wordt deze gebruikt voor traditionele stierengevechten. In april wordt tijdens de feestweek Feria de Abril het grootste stierenvechtfestival ter wereld gehouden. De Plaza de Toros heeft een barokke façade uit de periode 1762-1881.

Plaza de Toros Sevilla

Museo Taurino en Sala de Pinturas

Gedurende het seizoen worden er zo’n 40 dagen stierengevechten gehouden, meestal op zondag. Op dagen dat er geen gevechten zijn, zijn er rondleidingen. In het Plaza de Toros bevindt zich een museum met een collectie kostuums en portretten van torero’s en schilderijen. Ook hangt er een door Picasso beschilderde cape en worden er tal van historische objecten tentoongesteld. De rondleiding start in de catacomben met smeedijzeren hekken en staldeuren die naar de arena leiden. In de gangen hangen grote affiches uit het verleden. Via de audio tour krijg je nuttige informatie te horen over de verschillende ruimtes. 

Plaza de Toros Sevilla

Betreden van de arena

Aan het eind van de audio tour mag je de arena betreden. De arena van Plaza de Toros is immens en dit geldt ook voor de stenen tribunes. Als je buiten voor de toegangspoort staat verwacht je niet een arena met zo’n omvang aan te treffen. Het balkon boven de poort stamt uit 1786. De speciale loge is voor de koninklijke familie. Net als de gehele arena verkeert ook de loge in zeer goede staat. Hoe hoger je in de arena zit, hoe duurder de ticketprijzen zijn. Er kunnen 13.000 bezoekers in de arena. Voor buitenstaanders is het nauwelijks voor te stellen dat tijdens een stierengevecht het publiek helemaal op gaat in het spektakel. De traditie leeft nog heel erg in Sevilla, maar voor hoe lang nog?

Ten tijde van ons bezoek stond het middenterrein vol witte partytenten vanwege een evenement. Hier werden we bij het kopen van onze tickets op gewezen.

Plaza de Toros Sevilla

Plaza de Toros Sevilla

Plaza de Toros Sevilla

Plaza de Toros Sevilla

Indrukwekkend met een dubbel gevoel

Plaza de Toros is een indrukwekkende arena en de tentoonstelling over de traditie en eer van het stierenvechten leerzaam. Dit zijn van die plekken met een dubbel gevoel. In vele gevallen moet de stier het bekopen met de dood. Stierenvechten is omstreden, maar in Sevilla een traditie. Persoonlijk ben ik tegen alles wat maar enigszins met dierenleed te maken heeft. Een ritje op een olifant of een vastgeketend aapje dat zijn kunstjes vertoont voor toeristen keur ik af. Toch was het de moeite waard om een bezoek te brengen aan Plaza de Toros.

Praktische informatie

 • Adres: Paseo de Cristóbal Colón 12.
 • Bushalte: Paseo de Colón. Hier stoppen de bussen C4, C5, 3, 40 en 41.
 • Metrostation: Puerta de Jerez.
 • Openingstijden museum: 1 november – 31 maart dagelijks van 9.30 tot 19.00 uur, 1 april – 31 oktober dagelijks van 9.30 tot 21.00 uur.
 • Op dagen met stierenvechten is het museum geopend tot 15.00 uur.
 • Rondleidingen in het Engels of Spaans zijn elke 20 minuten.
 • Toegangsprijs museum inclusief rondleiding: 8,00 euro voor volwassenen, kinderen t/m 6 jaar gratis en kinderen tussen 7 en 11 jaar betalen 3,00 euro.

Meer informatie vind je op de website van de Real Maestranza.

Heb jij Plaza de Toros al eens bezocht? 

6 reacties op “Plaza de Toros | De eeuwenoude stierenvechtersarena van Sevilla

 • 9 april 2018 at 21:08
  Permalink

  Je dubbele gevoel kan ik me helemaal voorstellen. Dat zou ik zeker ook hebben. Wat goed dat ze aangeven dat die partytenten er stonden.. lijkt me toch wel een teleurstelling als je het niet had geweten, ivm mooie foto’s maken. Je hebt het knap gedaan trouwens.. zonder tenten!

  Beantwoord
  • 18 april 2018 at 17:15
   Permalink

   Heel dubbel! We waren heel blij dat ze het inderdaad aangaven toen we de kaartjes kochten. Zelf ben ik ook erg tevreden over het vastleggen van de arena zonder partytenten.

   Beantwoord
 • 9 april 2018 at 22:38
  Permalink

  Een mooie arena, maar wat een vreselijke traditie. Ik hoop dat ze daar snel mee ophouden. Kan die arena mooi een nieuwe bestemming krijgen 😉

  Beantwoord
  • 18 april 2018 at 17:16
   Permalink

   Ik ben bang dat ze met deze diepgewortelde traditie niet snel stoppen, helaas.

   Beantwoord
 • 12 april 2018 at 10:53
  Permalink

  Ja, het blijft lastig die bezoekjes aan plaza de toros. Hoewel ik het gebouw an sich ontzettend mooi vind, ben ik ook tegen stierenvechten. De kleuren zijn wel prachtig van de arena in Sevilla! Mooie foto’s heb je ervan gemaakt.

  Beantwoord
  • 18 april 2018 at 17:28
   Permalink

   Dankjewel Esther. Het is een prachtig gebouw. Ik denk dat iedereen het daar wel over eens is. Alleen de functie van de arena staat bij velen ter discussie, en terecht.

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.