Park Vijversburg in Friesland | Waar natuur en cultuur samenkomen

In het Friese dorpje Tietjerk, ten oosten van Leeuwarden, ligt natuur- en cultuurpark Vijversburg. De villa en het park zijn ontstaan als buitenhuis voor een rijke koopmansfamilie. De oppervlakte van het park is sinds mei 2017 bijna verdubbeld en is zeer veelzijdig: wandelen over slingerpaadjes langs majestueuze beuken, klimmen in boomhutten of verdwalen in de tuin van Tobias Rehberger. Het kan allemaal in park Vijversburg, waar natuur en cultuur samenkomen. 

Villa Vijversburg Tietjerk Friesland

De geschiedenis van Vijversburg

Het buitenverblijf, waar tegenwoordig twintig stichtingswoningen staan, werd in 1528 aangelegd door stadhouder Georg Schenk van Toutenburg. In 1808 werd het gekocht door Age Binses Looxma III, een koopman uit Leeuwarden. Tijdens zijn huwelijk met Anne Pieters wordt dochter Baudina Looxma geboren. Zij trouwt in 1828 met Nicolaas Ypeij en betrekt vijftien jaar later met haar man Vijversburg. Het echtpaar krijgt één zoon, Age. Hij blijft ongehuwd en overlijdt in 1892. In zijn testament wordt onder meer geregeld dat er een stichting Op Toutenburg wordt opgericht die tot taak heeft het park en de villa te onderhouden. Inmiddels is Park Vijversburg uitgegroeid tot één van de grootste toeristische trekpleisters van Friesland.

Park Vijversburg Tietjerk Friesland

Park Vijversburg

Het park bestaat uit vier verschillende parkdelen. In het oudste deel van het park kun je wandelen over de vele slingerpaadjes, genieten op het terras van Villa Vijversburg, de volière en oranjerie met cactusverzameling. De afgelopen jaren zijn aan het historische park drie nieuwe parkdelen toegevoegd: Ooievaarsnest, Frijlân en Dwaalster. Door de forse uitbreiding van het park is er voor het publiek veel meer te doen en te beleven. Ook is het wandelgebied een stuk groter geworden.

Park Vijversburg Tietjerk Friesland Ooievaarsnest Tobias Rehberger

Tobias Rehberger neemt je mee naar de tuin van zijn oma

In het Ooievaarsnest neemt de Duitse kunstenaar Tobias Rehberger je mee naar zijn kindertijd. De tuin van zijn oma gold als inspiratiebron voor dit project: spannend, fruit, verrassend en geen paden. In de ontdekkingstuin die de titel ‘get lost on the way home, finding ways in the nothingness’ meekreeg, schuilt achter elke hoek een nieuw avontuur. Ga op zoek naar verborgen kunst, lees een boek in een hangmat of geniet van het aanwezige fruit. Een tuin die je zelf moet ontdekken.

Park Vijversberg Tietjerk Frijlân Piet Oudolf

Kinderen op een speelse manier laten kennismaken met de natuur

Ook aan de kinderen is gedacht bij de herinrichting van het park. In het drassige gebied Frijlân worden kinderen uitgedaagd om in contact te komen met de natuur. Tussen de wilgen op zoek gaan naar een eigen plekje om te spelen of op een vlot een spannende oversteek maken. Om je kinderen hoef je je niet ongerust te maken, zij vermaken zich wel. Je vindt er allerlei speelse elementen, zoals een futuristische boomhut en een waterlabyrint. De beplanting op de heuvels in het ontdekkingsgebied voor kinderen is aangelegd door tuinarchitect Piet Oudolf.

Park Vijversburg Tietjerk Friesland Waalster LOLA

Picknicken tussen de kunstwerken

Dwaalster is net als Frijlân een ontwerp van LOLA. Het derde parkdeel heeft een oppervlakte van ongeveer 7 hectare waarin hoge hagen zijn gepland in de vorm van een ster. De open ruimtes geven je de mogelijkheid om te dwalen door het landschap of te picknicken tussen kunstobjecten.

Park Vijversburg Tietjerk Friesland

Koffie drinken in Villa Vijversburg

Villa Vijversburg vormt het hart van het park. In de statige villa of op het terras kan je genieten van een hapje en drankje. Een heerlijke plek om je bezoek aan het park af te sluiten. Aan Villa Vijversburg is het glazen paviljoen gebouwd. De Japanse architect Junya Ishigami is samen met de Nederlandse architect Marieke Kums verantwoordelijk voor het gewaagde ontwerp. De centrale ruimte van het paviljoen is bestemd voor tentoonstellingen, workshops en concerten.

Lees ook: Doen in Leeuwarden | 8 redenen om naar de Friese hoofdstad af te reizen

Praktische tips Park Vijversburg

  • Adres: Swarteweisein 2 in Tietjerk. Hier vind je ook de parkeerplaatsen waar je gratis je auto kunt parkeren.
  • Openingstijden: Het park is het gehele jaar dagelijks open van 9.00 tot 18.00 uur. De theesalon in de villa is iedere zondag open van 11.00 tot 17.00 uur.
  • Toegangsprijs: 2,50 euro. Bij de betaalautomaat kan je alleen pinnen.
  • Het park is kinderwagen- en rolstoelvriendelijk.
  • Bewaar het toegangsbewijs goed want deze heb je nodig om het park te verlaten.

Ik bezocht De Friese Wouden op uitnodiging van Stichting Regiomarketing Toerisme Noordoost Friesland en Toeristisch Netwerk De Friese Wouden. Dit artikel is gebaseerd op mijn ervaringen en mening. 

Een reactie op “Park Vijversburg in Friesland | Waar natuur en cultuur samenkomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.