Paestum in Zuid-Italië| Alles wat je moet weten voor jouw bezoek aan de best bewaarde Griekse tempels in Italië

Paestum behoort tot een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van de regio Campania. De drie goed bewaarde Griekse tempels in Dorische stijl zijn de highlights op het complex. Naast deze tempels zijn er overblijfselen van de oude stad, die links en rechts van de Via Sacra – Heilige Weg – liggen. Sinds 1988 staat het oude Paestum, dat deel uit maakt van het Nationaal Park Cilento, op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Geschiedenis van Paestum

De Grieken begonnen zo’n 2500 jaar geleden met de bouw van de tempels van Poseidonia, door de Romeinen later Paestum genoemd. De stad kende haar bloeitijd gedurende de 5e en 6e eeuw voor Christus. Gelegen aan de monding van de rivier de Sele was ze lange tijd een handelsknooppunt in de Magna Graecia. Tegenwoordig is het een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Italië. De indrukwekkende ruïnes werden bij toeval rond 1750 door koning Karel IV van Napels ontdekt. De enorme Tempio di Poseidone mag zich samen met de tempels van Athena en Hera de best bewaarde Griekse tempels in heel Italië noemen.

Temple of Neptune Paestum Italië

De tempels van Paestum

De grootste en oudste tempel was gewijd Hera, de koningin van de Griekse goden. Deze meest zuidelijk gelegen tempel met 9 x 18 zuilen dateert uit 550 voor Christus. Direct naast de tempel van Hera vind je de tempel van Neptunus, of Poseidon zoals de zeegod bij de Grieken heette. De middelste tempel op het complex bestaat uit 6 x 14 zuilen en dateert uit ca. 450 voor Christus. De uit zandsteen opgetrokken gewelfde zuilen zijn zeer indrukwekkend. Ongelooflijk hoe goed deze tempel bewaard is gebleven.

Aan de andere kant van de Heilige Weg, op het hoogste punt van de stad, ligt de derde tempel. Deze tempel draagt de naam van de godin van de wijsheid: Athena. De tempel bestaat uit 6 x 13 zuilen en werd omstreeks 500 voor Christus gebouwd. De acht Ionische zuilen binnenin maken deze tempel bijzonder. Voor de tempel ligt een groot altaar dat voor plechtige offers gebruikt werd.

Tempels van Paestum Italië
Tempels van Paestum Italië
Tempels van Paestum Italië
Tempels van Paestum Italië
Tempels van Paestum Italië

Paestum of Pompeii

Paestum mag dan minder bekend zijn dan Pompeii, het doet niets af aan het feit dat de opgravingen zeker zo interessant zijn als in het drukbezochte Pompeii. De uitbarsting van de vulkaan Vesuvius heeft de stad Pompeii destijds grotendeels weggevaagd. In 2015 bracht ik een bezoek aan het toeristische Pompeii. Het werd een indrukwekkende ontmoeting met de oudheid, ondanks dat vele bezienswaardigheden afgesloten waren voor het publiek.

Paestum is een verademing als je in Pompeii bent geweest. Serene rust in een groene omgeving, nauwelijks toeristen en de tempels zijn toegankelijk. Het complex nodigt uit om plaats te nemen in een hoekje van een van de tempels. Om de Griekse overblijfselen in je op te nemen, en terug te gaan naar de tijd dat het een bloeiende handelsstad was. Mijn voorkeur gaat uit naar de archeologische vondsten van Paestum, gelegen nabij Nationaal Park Cilento.

Tempels van Paestum Italië

Praktische tips Paestum

 • Entreekosten voor het complex bedragen 9 euro per persoon (september 2016). Een bezoek aan het museum is niet bij de prijs inbegrepen, een combikaart is mogelijk. Entreekaarten zijn te koop aan de kassa van het museum.
 • Parkeerkosten bedragen 2,50 euro (september 2016).
 • Grenzend aan het complex bevind zich het Nationaal Archeologisch Museum van Paestum waar vele vondsten uit voornamelijk de Griekse periode zijn tentoongesteld.

Reizen naar Paestum – Hoe kom je er?

De tempels van Paestum bezoeken? Dan is vliegen naar Napels de beste optie. Vanaf Amsterdam, Eindhoven, Brussel Charleroi en Düsseldorf vliegen meerdere maatschappijen direct op Napels. Wij vlogen met Transavia in 2,5 uur naar de Italiaanse havenstad. Kijk op Skyscanner voor goedkope vliegtickets Napels. Paestum is bereikbaar vanaf luchthaven Napels via de A3, vervolgens de SS 18 en als laatste de SP 278. De autorit naar de Griekse tempels neemt zo’n 1,5 uur in beslag.

Auto huren Italië? Boek een huurauto via Sunny Cars!

Auto huren in Napels? Dan raad ik je aan dit vóór vertrek te doen. Zelf kies ik altijd voor Sunny Cars. Als je via deze organisatie huurt, ben je altijd all inclusive verzekerd. Zelfs je eigen risico wordt door hen gedekt. Zelf vind ik het altijd een fijn idee dat alles goed geregeld is en dat ik niet ter plaatse nog hoef te kijken naar een passende verzekering. Op de luchthaven van Napels stap je in de gereedstaande huurauto en kan jouw avontuur door Italië beginnen.

Meer tips voor een vakantie Italië? Lees dan ook deze artikelen met Bella Italia in de hoofdrol:

Deel dit bericht:

4 reacties op “Paestum in Zuid-Italië| Alles wat je moet weten voor jouw bezoek aan de best bewaarde Griekse tempels in Italië

 • 16 november 2016 at 17:45
  Permalink

  Wow, indrukwekkend mooie foto’s!
  Wat is t eigenlijk apart, dat dit niet een enorme toeristische attractie is.

  Beantwoord
  • 16 november 2016 at 18:12
   Permalink

   Dank je wel Karin! Heel apart inderdaad, vandaar m’n blog over deze indrukwekkende plek.

   Beantwoord
 • 6 januari 2017 at 07:52
  Permalink

  Prachtig! Wij hebben dit bezocht als we in Sorrento waren. We zijn met de trein geweest. In Pompeï moet je dan wel overstappen en naar een ander station wandelen. In Paestum stopt de trein bij de tempels.

  Beantwoord
  • 7 januari 2017 at 14:50
   Permalink

   Dankjewel Ingrid! Voor mij was Paestum echt een verademing na een aantal jaar geleden Pompeï bezocht te hebben. Leuk dat je er ook geweest bent en genoten hebt van de tempels.

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.