Kamperen in Drenthe | Genieten van een welverdiende vakantie op natuurcamping Voscheheugte in Mantinge

Kamperen in Drenthe? Boek een plekje op natuurcamping Voscheheugte en geniet optimaal van een welverdiende vakantie in Nederland vol rust, ruimte en natuur in een prachtige groene omgeving. Natuurliefhebbers kunnen op de camping in Drenthe hun hart ophalen. Daarnaast is Voscheheugte een goede uitvalsbasis om bezienswaardigheden in Drenthe te bezoeken. In dit artikel vertel ik meer over onze ervaringen op de camping in Mantinge en geef ik tips wat je allemaal kunt doen in Drenthe.

Met de camper naar Drenthe

Nadat we de camper bij Goboony in Utrecht hebben opgehaald, rijden we richting Drenthe. Onderweg trekken we veel bekijks met onze charmante Volkswagen T3 uit 1982. Hoe het is om in zo’n oude dame te rijden? Ik moet even wennen aan de koppeling en het grote stuur. En op sommige momenten mis ik de stuurbekrachtiging. Maar naarmate de kilometers asfalt onder me door schieten wordt de camper m’n beste vriend. Eenmaal van de snelweg af, zetten we koers naar natuurcamping Voscheheugte in Mantinge.

We worden hartelijk ontvangen, krijgen de nodige informatie en rijden vervolgens het kampeerterrein op. Als de camper staat, de stroom aangesloten is, de luifel uithangt, het leefgedeelte van de camper omgetoverd is tot slaapgedeelte ploffen we neer in de stoelen en proosten met een glas wijn op ons weekend Drenthe. Drie dagen lang genieten van rust, ruimte, natuur en fantastisch weer. Ik kan me geen beter weekend wensen voor mijn eerste kampeerervaring.

Schotse Hooglander

Natuurcamping Voscheheugte in Mantinge

Natuurcamping Voscheheugte ligt op een unieke plek tegenover het Mantigerzand, waar Natuurmonumenten een gevarieerd natuurgebied ontwikkelt. Het terrein is ruim van opzet. De camping heeft 30 staplaatsen, drie trekkershutten, een designhut, een tiny house op wielen en een trekkersveldje. Alles midden in het groen. Vooral op het achterste deel heb je een schitterend uitzicht. Soms kijken Schotse Hooglanders je belangstellend aan terwijl je vanuit een lui stoel geniet van eindeloze vergezichten. En de zonsondergang op de camping in Mantinge is een belevenis.

Voscheheugte heeft een jeu de boules baan, ruime en schone sanitaire voorzieningen, een wasmachine en een droger. Daarnaast zijn er fietsen, boeken en spelletjes beschikbaar. Kleine kinderen vermaken zich op de trampoline, schommel en skelters. Een voormalig kippenhok is omgetoverd tot een sfeervol eethuisje waar zoveel mogelijk met biologische, lokale producten wordt gekookt. Een heerlijke plaats om te verpozen. Bij lekker weer buiten in het natuurgroen, en anders lekker binnen.

Natuurcamping Voscheheugte Mantinge Drenthe

Glamping in Drenthe? Op natuurcamping Voscheheugte kan het!

Liever wat meer luxe? Aan het einde van het kampeerterrein staan drie duurzame trekkershutten. De hutten – met de namen Fazant, Ree en Vos – staan als solitaire kunstobjecten midden in het landschap. Omgeven door rust en ruimte. Daarnaast heeft natuurcamping Voscheheugte ook nog een designhut die luistert naar de naam Goudvink. En sinds kort prijkt er een nieuwe overnachtingsplek op het kampeerterrein: de Tiny Tralaluna, een bijzondere slaapplek met eigen douche en toilet. Alle trekkershutten zijn gemaakt van sloophout en hebben door het slimme en strakke ontwerp spectaculair uitzicht aan verschillende zijden. Overdag over het groene landschap en ’s avonds naar de zonsondergang.

Natuurcamping Voscheheugte Mantinge Drenthe

Culinair genieten in charmant eethuis

Naast natuurliefhebbers kunnen ook fans van culinaire hoogstandjes hun hart ophalen bij camping Voscheheugte. In het charmante eethuis kun je terecht voor ontbijt, lunch, borrel en diner. Of een heerlijke afternoon tea, compleet met sandwiches, scones, diverse zoete lekkernijen en een uitgebreide selectie theesoorten. Lekker voor na je wandeling over het Mantingerzand. En bij mooi weer is het aangenaam vertoeven op het terras. Niet alleen buiten, maar ook in het eethuis word je omringd door natuur. Schilderijtjes aan de wand met droogbloemen, afbeeldingen van vogels en bladeren. Hertengeweien sieren de muren, groen-wit geblokte kleedjes op de tafels en veel tinten groen. Wil je verzekerd zijn van een plekje bij deze lokale hotspot, dan raad ik je aan om een tafeltje te reserveren voor het diner.

Hoe is natuurcamping Voscheheugte ons bevallen?

Uitstekend! Het is een goed verzorgde camping in een rustige omgeving. Voscheheugte is een van die plekken in Nederland waarvan je hoopt dat het een beetje onontdekt blijft. Een prachtige locatie midden in de natuur vanwaaruit je voldoende activiteiten kunt ondernemen. Het kampeerterrein is overzichtelijk, het sanitair is zeer goed verzorgd én schoon, het eethuisje is sfeervol en bovendien kun je er lekker eten. Kortom, wij komen zeker terug! Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan een kijkje op de website van natuurcamping Voscheheugte.

Natuur in Drenthe

Wat te doen in Drenthe? Tips voor een weekend weg in Nederland

Jeneverbesstruiken, heide, bos, schaapskuddes, vennen, zandverstuivingen en echte stilte. In Drenthe vind je het allemaal. De directe omgeving van Voscheheugte kun je het beste op de fiets of te voet verkennen. Aan de overkant van de natuurcamping vind je de ingang van het Mantingerzand. In dit uitgestrekte natuurgebied liggen kilometers aan wandelpaden. Stap je liever op de pedalen? Dan is een fietstocht naar het bezoekerscentrum Dwingelderveld van Natuurmonumenten een aanrader. Vanuit het bezoekerscentrum in Ruinen zijn diverse fiets- en wandelroutes uitgezet in het nationale park. Wil je er met de auto op uit, dan raad ik je aan om Herinneringscentrum Kamp Westerbork te bezoeken.

Mantingerzand Drenthe
Mantingerzand Drenthe
Mantingerzand Drenthe

Wandelen Mantingerzand

Direct tegenover natuurcamping Voscheheugte ligt het Mantingerzand. Voor ons onbekend, voor de omgeving een geliefde bestemming voor een wandeling. In het gebied zijn twee wandelroutes uitgezet. Een rode van 4,5 kilometer en een witte van 12 kilometer. Omdat het prachtig weer is, besluiten we beide routes te lopen. De wandelingen over Mantingerzand zijn gevarieerd, 16,5 kilometer over zandverstuivingen, langs heidevelden, jeneverbesstruiken, vennen, eeuwenoude bomen en bijzonder bos. De afwisseling van het gebied is verrassend. Nog verrassender is dat we geen andere mensen tegenkomen. Daarentegen wel veel dieren. Van schapen en geiten tot vogels en Schotse Hooglanders. Maar ook slangen kronkelen tussen de bladeren door tijdens onze wandeling over het Mantingerzand. Dus wil je wandelen in Drenthe? Bezoek dan zeker het Mantingerzand.

Nationaal Park Dwingelderveld Drenthe
Nationaal Park Dwingelderveld Drenthe
Nationaal Park Dwingelderveld Drenthe

Fietsen en wandelen in Nationaal Park Dwingelderveld

Camping Voscheheugte heeft een aantal fietsen staan die je gratis mag gebruiken. Deze fietsen zijn uitsluitend bedoeld voor een klein ommetje in de buurt. Aangezien we heel graag naar Nationaal Park Dwingelderveld willen, besluiten we het avontuur aan te gaan. En dat valt helemaal niet tegen, integendeel zelfs. We fietsen door pittoreske dorpjes, over het ‘Mooiste fietspad van Drenthe 2017’ en door bossen vol ontluikend groen. Ruim 25 kilometer verder zijn we op onze eindbestemming in Ruinen. Weids, stil en nat. Zo kun je Nationaal Park Dwingelderveld het beste omschrijven.

Wij kiezen voor de Zwerfroute. Deze is goed herkenbaar aan de zwerfkeien – met bovenop drie kleinere keien – die je door het natuurgebied leiden. Via de Ruiner schaapskooi, de uitkijktoren en door het struingebied Kloosterveld lopen we naar het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Na deze wandeling van 4 kilometer stappen we weer op de fiets. Op de terugweg naar natuurcamping Voscheheugte komen we een schaapherder tegen met zijn schapen en hond, Schotse Hooglanders die verkoeling zoeken in het water, een broedende ooievaar en worden we continue omringd door prachtige natuur in Drenthe.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork Drenthe
Herinneringscentrum Kamp Westerbork Drenthe
Herinneringscentrum Kamp Westerbork Drenthe
Herinneringscentrum Kamp Westerbork Drenthe

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Een van de indrukwekkendste bezienswaardigheden in Drenthe is Herinneringscentrum Kamp Westbork. Vanaf het museum word je met de pendelbus naar het kampterrein gebracht. Zodra we uitgestapt zijn, lopen we terug naar een indrukwekkende rij bielzen waar we met de bus langsreden. Op elk bord staat de hoeveelheid mensen die op een bepaalde datum naar een bepaald concentratiekamp werden gedeporteerd. Wanneer we bij de slagboom naar het kampterrein aankomen, lopen we eerst naar de bewaard gebleven woning van Albert Konrad Gemmeker, commandant van het voormalige Kamp Westerbork.

Vervolgens betreden we Kamp Westerbork. Op het voormalige kampterrein zijn verschillende indrukwekkende monumenten te vinden, waaronder het monument van de 102.000 stenen. Ook staan er op het terrein twee gerestaureerde goederenwagons. In deze wagons zijn de namen en leeftijden van de gedeporteerden te horen. Het Nationaal Monument Westerbork bevindt zich op de plek waar de spoorbaan eindigde. Dit belangrijke monument bestaat uit twee omhoogstaande, omgekrulde spoorstaven op 97 bielzen. Ondanks dat de zon uitbundig schijnt, staat voortdurend het kippenvel op mijn armen.

Meer tips voor een dagje uit of weekend weg in Nederland? Lees dan ook deze artikelen met Nederland in de hoofdrol:

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.