Nationaal Park De Hoge Veluwe | Wandelen, wild spotten en kunst kijken in het mooiste natuurgebied van Nederland

Wanneer de herfst zijn intrede doet, is het heerlijk om de kachel op te stoken en met een kop warme chocolademelk onder een plaid te kruipen. Maar het is tijd om naar buiten te gaan, de natuur in. Nederland telt ontzettend veel gebieden waar je een heerlijke herfstwandeling kunt maken. Wij trokken de wandelschoenen aan en gingen op pad in Nationaal Park De Hoge Veluwe, een van de mooiste natuurgebieden van Nederland. 

* Dit artikel is ge-update op 12-05-2020.

Wandelen in Nederland: Nationaal Park De Hoge Veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe is een mooi en uitgestrekt wandel- en fietsgebied in Gelderland. Het park ligt in de driehoek Apeldoorn-Arnhem-Ede en heeft ingangen in Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen. Bij elk van deze ingangen is het mogelijk een entreekaart te kopen en is er ruime parkeergelegenheid aanwezig. Je kunt kiezen om via een van de vele wandelroutes of op een ‘Witte Fiets’ het nationale park te verkennen. Nationaal Park de Hoge Veluwe beslaat 5.500 hectare bos, heidevelden, grasvlakten en zandverstuivingen die je onmogelijk in één dag kunt zien.

Nationaal Park De Hoge Veluwe Nederland
Nationaal Park De Hoge Veluwe Nederland

Wandelen in het mooiste nationale park van Nederland

Het wordt ons snel duidelijk dat het een drukke dag is in Nationaal Park De Hoge Veluwe. Bij binnenkomst van het park ligt de fietsenstalling er verlaten bij. Geen fiets te krijgen. Onderweg hadden we al besloten om te wandelen in Nationaal Park De Hoge Veluwe, dus dat komt goed uit. De route naar het Kröller-Müller Museum is 6,8 kilometer lang en loopt door een prachtig natuurgebied. Het ene moment wandel je door een bos waarvan de kleuren grauw, maar wonderschoon zijn. Het andere moment bevind je je tussen rijen bomen met frisgroene bladeren.

De route voert je lang grasvlaktes met hier en daar een boom en door donkere bossen. Het invallende licht levert mooie plaatjes op. Het nationale park kent in de herfst een arsenaal aan kleuren: geel, bruin, frisgroen en roestrood. Op weg naar het museum genieten we in de volle zon van een kopje koffie met taart bij het Parkrestaurant. Iets verderop ligt het Kröller-Müller Museum, het culturele hoogtepunt van De Hoge Veluwe. Het wereldberoemde museum, met de grootste privécollectie van Van Goghs ter wereld en een van de mooiste beeldentuinen van Europa, is een aanrader. Andere bezienswaardigheden zijn het Jachthuis Sint Hubertus en het Museonder in het bezoekerscentrum.

Nationaal Park De Hoge Veluwe Nederland

Safaritochten en wild spotten

In Nationaal Park De Hoge Veluwe leven verschillende soorten dieren. Naast edelherten, moeflons, reeën en wilde zwijnen leven er tal van kleinere dieren als dassen, marters en vossen. De leukste manier om de natuur van de Hoge Veluwe te leren kennen, is tijdens een safari. De boswachter neemt je mee op een vier uur durende wandeling en laat je alle bijzondere plekjes van het park zien. Een nachtelijke tocht waarbij je slaapt onder de sterrenhemel.

Elke maand zijn er wisselende safari’s, afgestemd op het (wild)seizoen. In de zomer zijn er ook speciale kindersafari’s. Zelf wild spotten kan natuurlijk ook. De grootste kans dat je wild ziet, is in de namiddag en avond bij een van de verschillende wildobservatieposten die in het park geplaatst zijn. Tijdens onze wandeling in Nationaal Park De Hoge Veluwe hebben we slechts één edelhert gezien. Het spotten van herten ging ons beter af tijdens een burlwandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Nationaal Park De Hoge Veluwe Nederland
Nationaal Park De Hoge Veluwe Nederland

Praktische informatie Nationaal Park De Hoge Veluwe

Openingstijden

Het park is dagelijks geopend van 09:00 tot 17:00 uur.

Toegangsprijzen (per 1 januari 2020)

 • Kinderen tot 6 jaar: Gratis
 • Kinderen 6 tot 13 jaar: 5,50 euro
 • Volwassenen, studenten (MBO, HBO en WO) en kinderen vanaf 13 jaar: 10,95 euro
 • Auto of motor in het park (incl. parkeren): 7,75 euro
 • Parkeren buiten de ingang: 3,90 euro

Een bezoek aan het Kröller-Müller Museum is niet in bovenstaande prijzen inbegrepen. Aan de kassa bij de ingang van het park zijn combitickets verkrijgbaar.

Drie ingangen Nationaal Park De Hoge Veluwe

Ingang Hoenderloo
Houtkampweg 13
7352 TC Hoenderloo
Ingang Otterlo
Houtkampweg 9
6731 AV Otterloo
Ingang Schaarsbergen
Koningsweg 17
6816 TC Schaarsbergen

Nationaal Park De Hoge Veluwe op een andere manier verkennen? Spring na de ingang van het park op een van de gratis ‘Witte Fietsen’ en ontdek al trappend het mooiste natuurgebied van Nederland. Een belevenis. Net als het terugvinden van je rijwiel na een bezoekje aan het Kröller-Müller Museum trouwens. Er zijn ook fietsen voor kinderen (zonder zijwieltjes) en fietsen met kinderzitjes voor of achter.

Meer mooie natuurgebieden in Nederland te voet verkennen? Lees dan ook deze artikelen met wandelen in de hoofdrol:

Deel dit bericht:

4 reacties op “Nationaal Park De Hoge Veluwe | Wandelen, wild spotten en kunst kijken in het mooiste natuurgebied van Nederland

 • 1 november 2016 at 14:47
  Permalink

  Wat een heerlijk park hè? Eigenlijk zou ik er ieder jaar een keer heen moeten gaan, maar het is net te ver vanuit Utrecht om ‘even’ snel op en neer te gaan.

  Beantwoord
  • 1 november 2016 at 18:10
   Permalink

   Ja geweldig! Dit was voor mij de eerste keer dat ik het park in de herfst bezocht, prachtig die herfstkleuren! Je zit dichterbij dan ik (Zandvoort) 😉

   Beantwoord
 • 1 november 2016 at 19:29
  Permalink

  Mooie foto’s Marcel! Ook wij hebben al diverse herfstwandelingen gemaakt. Zo fijn met de mooie herfstkleuren!

  Beantwoord
  • 1 november 2016 at 19:47
   Permalink

   Dank je wel Marcella! Heerlijk hè! Kan enorm van genieten van die prachtige verkleuring van de natuur.

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.