Museum de Fundatie | Neo Rauch – Dromos Schilderijen 1993-2017

Museum de Fundatie is de afgelopen weken gesloten geweest, en niet zonder reden. Vanaf 21 januari laat het museum 65 veelal kolossale schilderijen van de hedendaagse Duitse schilder Neo Rauch zien. Werken afkomstig uit internationale kunstverzamelingen, soms van drie bij vier meter. Het museum was afgelopen vrijdag het toneel voor de perspreview van Rauch’s expositie Dromos Schilderijen 1993-2017. Het was een bijzondere dag voor Museum de Fundatie, en ik mocht samen met een groep genodigden de tentoonstelling als eerste zien.

Museum de Fundatie

Directeur Ralph Keuning kwam eind jaren ’90 voor het eerst in aanraking met het werk van Neo Rauch. Destijds was Keuning directeur van een ander museum en kon weinig met zijn interesse voor de schilderijen van Rauch. Dit veranderde bij zijn aanstelling in Museum de Fundatie. ‘Het heeft even geduurd’, zegt Ralph Keuning, ‘voor we groot genoeg waren om een kunstenaar als Neo Rauch te kunnen omarmen.’ De directeur doelt op de verbouwing die nodig was om de werken van Duitse schilder te huisvesten. Het Zwolse Museum de Fundatie kocht vorig jaar een werk van de kunstenaar aan, voor Gewitterfront (2016) werd een bedrag van 400.000 euro betaald. Een aankoop waar Ralph Keuning zeer gelukkig mee is. 

Ralph Keuning Neo Rauch Museum de Fundatie Zwolle

Neo Rauch

Rauch wordt gezien als één van de belangrijkste kunstenaars van dit moment. De kunstscene in Leipzig leek los te staan van de internationale kunstwereld en Rauch zou dit isolement hebben doorbroken. De liefde van verzamelaars voor zijn enorme werken met taferelen met mensen gaf zijn werk eind jaren negentig vleugels. Zijn werk blijft een hoog aanzien genieten, omdat het moeilijk is de blik af te wenden. Hoe langer je naar een doek kijkt, hoe meer je ziet en wilt zien. Bij een volgende keer zie je details die je eerder niet zijn opgevallen. Zijn doeken zijn gevarieerd. Hij speelt zowel met de actualiteit als met de historie. Soms lijkt het popart, soms lijken het mensen die twee eeuwen geleden hadden kunnen leven. 

Neo Rauch Museum de Fundatie Zwolle

Neo Rauch Museum de Fundatie Zwolle

Neo Rauch is blij in Museum de Fundatie te zijn. Niet alleen vanwege de expositie, maar ook omdat hij zijn schilderij Die Anima terugziet. Het schilderij dat hij thuis heeft moeten missen omdat het in Zwolle hangt. Ook is de Duitse schilder benieuwd om meer dan 60 werken bijeen te zien. Het is goed, zegt hij. Bovendien vindt hij dat als een kunstwerk niet overeind blijft in een expositie, het de moeite van het bestaan niet waard is. 

Geduldig wachten op inspiratie

Tijdens mijn rondgang door het museum ruik je de olieverf van enkele werken nog, het heeft immers jaren nodig om goed te drogen. De werken van de Duitse schilder zijn immens populair. Ruch laat zich echter niet dwingen om penseelstrepen op het witte doek te zetten. Men zal geduldig af moeten wachten tot de inspiratie van de schilder het doek bereikt. Dromen en visioenen, zoals hij dat zelf omschrijft. 

Neo Rauch Museum de Fundatie Zwolle

Het ontstaan van een compositie

Een antwoord op de vraag hoe een compositie ontstaat heeft Rauch niet. Het komt zoals het komt, en als de inspiratie niet komt, wacht hij af of denkt hij na. Zijn werk ontstaat veelal op een papiertje ter grootte van een ansichtkaart. Met de eerste pennenstreken in de hand loopt hij naar het kolossale lege doek en begint. De ene keer in de linker benedenhoek, de andere keer aan de andere kant of in het midden. Zonder na te denken plaatst Rauch zijn penseelstreken, een andere keer vanuit het hoofd of hart. Bij De kwade zieke (links op onderstaande foto) had Rauch wel een compositie voor ogen: links het landschap en rechts de figuren.

Neo Rauch Museum de Fundatie Zwolle

Neo Rauch – Dromos Schilderijen 1993-2017

In Neo Rauch, Dromos Schilderijen 1993-2017 wordt de carrière van de kunstenaar belicht. Vanaf zijn eerste solotentoonstelling in 1993 in Leipzig tot waar hij nu is gekomen. De expositie in Museum de Fundatie brengt zijn ontwikkeling van de afgelopen 25 jaar in beeld. Dromos is de naamgever van dit retrospectief en een van zijn vroegste schilderijen. Het is een begrip uit het oude Egypte voor een door sfinxen geflankeerde weg die leidt naar de tempel. De Fundatie laat je in chronologische volgorde 65 werken van Rauch zien. Zijn schilderijen nemen je mee naar een herkenbare wereld, die verwarring en soms verontrusting veroorzaakt.

Neo Rauch Museum de Fundatie Zwolle

Praktische info

De tentoonstelling is een overzicht dat de jaren 1993-2017 beslaat en is de grootste expositie in de Fundatie ooit. Ze is te bezoeken t/m 3 juni. Museum de Fundatie vind je aan Blijmarkt 20 en is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17:00 uur. En als je in Zwolle bent, bezoek dan niet alleen het museum. Met deze 10 tips voor een weekend Zwolle haal je het beste uit je bezoek aan de dynamische Hanzestad. 

Ben jij benieuwd naar de expositie Dromos Schilderijen 1993-2017 van Neo Rauch?

Ik bezocht Museum de Fundatie op uitnodiging van Marketing Oost. Dit artikel is gebaseerd op mijn ervaringen en mening.

4 reacties op “Museum de Fundatie | Neo Rauch – Dromos Schilderijen 1993-2017

 • 23 januari 2018 at 11:36
  Permalink

  Leuk, ik ben sinds mijn opleiding in Göteborg erg geïnteresseerd in schilderijen en andere kunst. Het lijkt mij leuk om naar het Museum de Fundatie te gaan.

  Beantwoord
  • 24 januari 2018 at 18:30
   Permalink

   De tentoonstelling is een absolute aanrader, en Zwolle is een toffe stad. Twee vliegen in één klap.

   Beantwoord
 • 24 januari 2018 at 11:30
  Permalink

  Musuem de Fundatie heeft altijd prachtige tentoonstellingen. Bijzonder dat je op de persopening mocht zijn. Prachtige kleuren hebben die schilderijen zeg!

  Beantwoord
  • 24 januari 2018 at 18:31
   Permalink

   Ik vond het ook erg bijzonder om tussen de (inter)nationale pers te staan als reisblogger. De expositie is prachtig, zeker een aanrader om te bezoeken.

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.