De mooiste kastelen in Duitsland | Ontdek deze sprookjesachtige burchten en kastelen bij onze oosterburen

Houd je van kastelen? Dan moet je zeker eens naar Duitsland op vakantie. Hier kan je prachtige kastelen bezoeken. Je kijkt je ogen uit tijdens een tocht langs de meest bijzondere bouwwerken van het land. En dat alles in een sprookjesachtige omgeving. In dit artikel neem ik je mee naar de mooiste kastelen in Duitsland die wij bezochten op weg naar Slovenië.

De mooiste kastelen in Duitsland

Het is algemeen bekend dat Duitsland vele historische bezienswaardigheden heeft. Denk maar eens aan de Berlijnse Muur, de vele oorlogsmonumenten en het buitenverblijf – Adelaarsnest – van Hitler in Berchtesgaden. Maar wist je dat het land ook erg veel kastelen huisvest die nog veel verder terug gaan in de tijd? Sommigen werden eeuwen geleden al gebouwd en staan nog altijd fier overeind. Veel van de kastelen kun je vandaag de dag bezoeken of er zelfs overnachten. Anderen zijn een prachtige toevoeging op het omliggende landschap.

De mooiste kastelen in Duitsland Schloss Heidelberg

Schloss Heidelberg

Een van de bekendste kastelen in Duitsland is Schloss Heidelberg, althans wat daar nog van over is. Het kasteel van Heidelberg is namelijk slechts een ruïne nadat het aan het einde van de 17e eeuw vernield werd door de soldaten van Ludwig XIV. In de 19e eeuw werd het kasteel van Heidelberg gerestaureerd en werd geprobeerd de staat niet verder te laten verslechteren. Het rood zandstenen kasteel staat te pronken op een heuvel aan het Neckardal. Tijdens de rondleiding hoor je meer over de talrijke legendes en mythen die over het slot en haar inwoners de ronde doen. Je begrijpt dat dit een van de kastelen in Duitsland is die je gezien moet hebben.

Burg Hohenzollern Duitsland

Burg Hohenzollern

Hoog op de eenzame top van de 855 meter hoge Zollerberg torent Burg Hohenzollern, gelegen tussen Hechingen en Bisingen in Baden-Württemberg, boven alles uit. Al in 1423 stortte de oorspronkelijke burcht compleet in en ook het nieuw gebouwde kasteel verviel na een bezetting zo sterk dat het pas in de tijd van de romantiek weer opgebouwd werd. In de schatkamer van Burg Hohenzollern staat onder meer de kroon van Wilhelm II te pronken. Maar ook het authentieke interieur en andere bijzondere kunstschatten uit de Pruisische geschiedenis zijn een bezoek aan de vesting waard. Een bezoek aan de burcht is goed te combineren met Schloss Lichtenstein.

Schloss Lichtenstein Duitsland

De mooiste kastelen in Duitsland: Schloss Lichtenstein

Schloss Lichtenstein ligt in het gelijknamige dorp in de deelstaat Baden-Württemberg. Het voormalig jachtslot werd gebouwd tussen 1840 en 1842 en staat boven op een grote rots in het middelgebergte de Schwäbische Alb. Je kunt het slot alleen bereiken via een brug, waardoor het slot in de Middeleeuwen als onveroverbaar bekend stond. De prachtige kamers en de collecties kun je alleen bezoeken als onderdeel van een rondleiding. Vanaf de binnenplaats heb je een fantastisch uitzicht over het Echaztal. Het prachtige uitzicht, het bijzondere ontwerp en de geschiedenis van het kasteel geven het een sprookjesachtige uitstraling.

Schloss Neuschwanstein Duitsland

Schloss Neuschwanstein

Een van de mooiste kastelen in Duitsland is Schloss Neuschwanstein, niet ver van de plaats Füssen in de deelstaat Beieren. Ludwig II gaf in de 19e eeuw opdracht voor de bouw van het kasteel. Dit absolute pareltje bestaat uit een aaneenschakeling van gebouwen die op een rotsplatform werden gebouwd. Torens, puntgevels, balkons, kantelen en beeldhouwwerk versieren het immense kasteel aan alle kanten. Vanaf welk punt je ook kijkt, Schloss Neuschwanstein is een schilderachtig sprookjespaleis. Niet voor niets de inspiratiebron voor het kasteel van Doornroosje in Disneyland. Wil jij dit sprookjesslot in Füssen ook bezoeken? Zorg dan dat je ruim op tijd een plekje voor de rondleiding reserveert. Vergeet niet nog een stukje omhoog te wandelen naar de Marienbrücke, waar je het allermooiste uitzicht op het slot hebt.

De mooiste kastelen in Duitsland Schloss Hohenschwangau

Kastelen in Duitsland: Schloss Hohenschwangau

Op een steenworp afstand van Schloss Neuschwanstein ligt Schloss Hohenschwangau. Een bezoek aan deze twee trekpleisters valt dus goed te combineren. Schloss Hohenschwangau is een neogotisch kasteel en werd gebouwd tussen 1832 en 1836. Opvallend zijn de vier hoektorens en de gelige kleur van het gebouw, die het kasteel een middeleeuwse uitstraling geven. Houd je van muurschilderingen? Bekijk dan de meer dan 90 muurschilderingen in het kasteel. Hohenschwangau is zeker een bezoek waard, al is het niet zo spectaculair als Schloss Neuschwanstein qua ligging.

Schloss Linderhof Duitsland

Schloss Linderhof

Schloss Linderhof is een barokslot in het Graswangtal in Ettal bij Oberammergau, in de Duitse deelstaat Beieren. Het is het kleinste van de drie kastelen gebouwd in opdracht van Ludwig II van Beieren en het enige dat vóór zijn dood werd voltooid. Het kasteeltje was voor Ludwig II zijn lievelingsverblijf, dat hij steevast ‘Mein Villa’ noemde. Zijn inspiratiebron was het Paleis van Versailles van Lodewijk XIV, en dat zie je vooral terug in de tuinen. Schloss Linderhof is veel kleiner dan het paleis in Frankrijk. Daarentegen is de omgeving waarin het kasteel ligt een stuk imposanter. Schloss Linderhof kun je alleen bezoeken met een rondleiding, de tuinen zijn wel vrij toegankelijk.

Met de auto naar Duitsland? Dit moet je weten!

Wanneer je op autovakantie naar Duitsland gaat, is het slim om te controleren wat je allemaal mee moet nemen om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen met betrekking tot autorijden. In Duitsland mag je niet de weg op zonder een gevarendriehoek, veiligheidshesje en verbanddoos in de auto. Bovendien moet je rekening houden met de Duitse milieuzones. Het kan zijn dat je een milieusticker – ‘Umweltplakette’ – moet aanschaffen voor zogenoemde milieuzones. Zonder zo’n sticker mag je het gebied niet inrijden.

De sticker heeft een rode, gele of groene kleur en alleen met een groene sticker ben je met jouw auto welkom in de Duitse steden. Ga je met de auto naar Duitsland? Vergeet dan niet om een milieusticker vóór vertrek aan te vragen. Voor de Duitse Alpenroute – waar al deze kastelen aan liggen – heb je geen milieusticker nodig. Wil je een tussenstop maken in bijvoorbeeld Heidelberg om het plaatselijke kasteel te bezoeken, dan heb je wel een groene sticker nodig. Bekijk hier alle steden waarvoor een milieusticker verplicht is.

Meer tips voor een vakantie Duitsland? Lees dan ook deze artikelen met onze oosterburen in de hoofdrol:

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.