UNESCO Werelderfgoed in Nederland | De molens van Kinderdijk bezoeken

Wandelen langs de windmolens in Kinderdijk is een absolute aanrader. De molens staan niet voor niks op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Opgesteld tegenover elkaar vormen de Kinderdijkse molens een iconisch Nederlands plaatje. De molens van Kinderdijk bezoeken? In dit artikel geef ik tips en praktische informatie over deze bijzondere plek in Nederland.

Kinderdijk is een dorp in de gemeente Molenlanden, gelegen in de Alblasserwaard. Het dorp is bekend vanwege de grootste concentratie van oude windmolens ter wereld. De 18e-eeuwse molens van Kinderdijk zijn een wereldberoemde toeristische attractie en staan sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Wat uniek is hoeft niet duur te zijn. De historische molens staan aan de openbare weg en je kunt er gratis langs fietsen of wandelen.

Geschiedenis van Kinderdijk

De molens van Kinderdijk werden gebouwd om het laag gelegen land van de Alblasserwaard droog te houden. Al eeuwenlang houden ze het water in de nabij gelegen polders op peil en malen ze het overtollige water naar de Lek. Op één molen na dateren de windmolens uit 1738 en 1740. De wipmolen – de Blokweerse molen – is gebouwd in 1630. Ze werken nog allemaal en staan ‘reserve’ voor het geval de moderne installaties uitvallen. In Kinderdijk staan maar liefst negentien historische molens, waarvan er drie zijn ingericht als museum: Blokweer, Nederwaard en Overwaard. De drie museummolens zijn tegen betaling te bezoeken.

Let op: Museummolen Overwaard is niet alle dagen geopend.

Molens Kinderdijk Nederland

Bezienswaardigheden Kinderdijk

De negentien molens van Kinderdijk zijn verdeeld over vier groepen.

Molens aan de Nederwaard: Een rij van acht ronde molens. Ze zijn van steen gemaakt en hebben een rieten dak. Een van de molens is tegenwoordig een museum waar je kunt zien hoe het leven van een molenaar en zijn gezin er uit zag.

Molens aan de Overwaard: Ook dit is een rij van acht molens. De rietgedekte achtkanters hebben een inwendig waterrad, waarmee lager gelegen water naar boven wordt gepompt.

De Blokweer molen: Deze molen is tegenwoordig een museum. De wipmolen heeft een gemetselde voet. Ook hier pompt een waterrad het water omhoog.

Molens van Nieuw-Lekkerland: Ooit stonden hier drie molens, tegenwoordig nog twee rietgedekte molens. Net als de molens aan de Overwaard zijn ze achthoekig.

Molens Kinderdijk Nederland

Een dagje toerist in eigen land? Wandelen langs de wereldberoemde molens in Kinderdijk!

Kinderdijk is een wereldberoemd UNESCO Werelderfgoed in Nederland. Toeristen van over heel de wereld komen hiernaartoe om de prachtige windmolens te bewonderen. Zelf was ik nooit eerder in Kinderdijk geweest, maar daar kwam onlangs verandering in. Na een dagje Rotterdam zet ik aan het eind van de middag koers richting de molens van Kinderdijk. Ik maak een wandeling langs de molens, en dat is de beste manier om de molens te fotograferen. De wandeling eindigt waar ie begint: bij het bezoekerscentrum van UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk.

Molens Kinderdijk Nederland
Molens Kinderdijk Nederland
Molens Kinderdijk Nederland

Wegdromen in een Hollands sprookjeslandschap, turend naar de glinsterende weerspiegeling van de molens op het water. Laat mij maar de toerist in eigen land uithangen. Bij het bezoekerscentrum werp ik nog één keer een blik op de molens om ze daarna achter me te laten. Ik kijk terug op een fijne wandeling langs de iconen van Nederland. Een mooie combinatie van de rust in de polders en de toeristische drukte rondom de Kinderdijkse molens. Kortom, ik vind het een aanrader.

Varen langs authentieke molens

Wil je het Werelderfgoed Kinderdijk vanaf het water bewonderen? Stap dan aan boord van een van de hop on hop off boten voor een boottocht langs de molens van Kinderdijk. De boten stoppen op verschillende plekken, waar je van boord mag en later weer op kunt stappen. Perfect om op je gemak alles te bekijken, maar toch ook Kinderdijk vanaf het water te beleven. Hopper Prins Friso vaart vanaf de steiger aan de Middelkade naar Museummolen Blokweer en terug. Vanaf de steiger nabij Hulpgemaal De Fabriek vertrekt Hopper Prinses Beatrix en vaart heen en weer naar Museummolen Overwaard.

Het indrukwekkende Werelderfgoed vanaf het water aan je voorbij laten glijden? Tijdens een rondvaart van een half uur kom je heel dicht bij de oude molens. Het begin- en eindpunt van de Cruiser is de aanlegsteiger vlak bij de brug bij het bezoekerscentrum. Daar kun je ook kaartjes kopen voor een tochtje over het water langs de indrukwekkende molens. De rondvaartboten varen dagelijks van april t/m oktober.

Molens Kinderdijk Nederland

Werelderfgoed Kinderdijk bezoeken? Dit moet je weten!

Kinderdijk is een zeer populaire plek onder (Nederlandse) toeristen. Deze unieke plek in Nederland is dan ook drukbezocht. UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk is elke dag geopend van 09:00 tot 17:30 uur in het hoogseizoen (maart t/m oktober) en tussen 10:00 en 16:00 uur in het laagseizoen. Het bezoeken van de molens van Kinderdijk is deels gratis. Je kunt wandelen of fietsen over de Molenkade. Deze weg loopt van het bezoekerscentrum in Kinderdijk langs de beroemde molens en het omliggende oer-Hollandse polderlandschap naar Alblasserdam. Wil je de molens Blokweer, Nederwaard en Overwaard van binnen bekijken (alleen mogelijk tijdens openingstijden), dan heb je wel een entreekaartje nodig. Deze kan je zowel online als ter plaatse kopen. Wanneer je een kaartje online aanschaft krijg je 1 euro korting.

De beste periode om de molens van Kinderdijk te bewonderen is de vroege ochtend of laat in de middag. Zelf bezocht ik het molengebied na sluitingstijd. Ideaal, want zo vermijd je de drukte en kun je makkelijk en dichtbij parkeren.

Verlichtingsweek Kinderdijk

Van 7 t/m 12 september 2020 staan de molens van Kinderdijk elke avond in de spotlights tijdens de betoverende Verlichtingsweek. Meer informatie over dit evenement vind je op de website van Kinderdijk.

Molens Kinderdijk Nederland

Reizen naar Kinderdijk – Hoe kom je er?

De molens van Kinderdijk liggen niet ver van Rotterdam en op een klein uur rijden vanaf Utrecht. Het dorp in de Alblasserwaard is ook prima bereikbaar per openbaar vervoer. Vanuit steden als Dordrecht en Rotterdam stap je met de bus bij de ingang van Werelderfgoed Kinderdijk uit.

Een leuk alternatief om bij de molens te komen is per Waterbus. Deze vaart tussen Rotterdam en Dordrecht en stopt aan de Molenkade in Kinderdijk. Zowel vanaf de Erasmusbrug in Rotterdam, als Krimpen aan de IJssel, Ridderkerk en vanuit de historische binnenstad van Dordrecht kun je met de ‘bus’ naar dit Werelderfgoed in Nederland varen. Je betaalt gewoon met de OV-chipkaart en de fiets mag gratis mee aan boord.

Molens Kinderdijk Nederland

Gratis parkeren Kinderdijk

Reis je met de auto naar Kinderdijk? Het aantal parkeerplaatsen bij het bezoekerscentrum van UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk – Nederwaard 1B – is beperkt. Je betaalt hier 7,50 euro per auto.

Op doordeweekse dagen kun je ook parkeren op de Marineweg 3a in Alblasserdam. Vanaf deze parkeerplaats reis je verder met een pendelbus naar de ingang van het Werelderfgoed. De parkeerkosten voor auto’s inclusief het ritje met de bus kost 7,50 euro. De bussen rijden twee keer per uur van en naar de molens van Kinderdijk.

In het weekend en op enkele feestdagen kun je wel bij scheepsbouwer Royal IHC gratis parkeren, maar ook hier is de capaciteit beperkt. Vanaf het parkeerterrein aan de Smitweg 6 is het ongeveer 10 minuten lopen naar de ingang van het molengebied.

Je kunt ook parkeren in Krimpen aan de Lek. Hier neem je te voet het pontje naar Kinderdijk. De overtocht kost 1,50 euro (retour) per persoon. De vaartijden en tarieven van de veerpont vind je hier.

Euromast Rotterdam Nederland
Kubuswoningen Rotterdam Nederland
De Hef Rotterdam Nederland

Combineer de molens van Kinderdijk met een dagje Rotterdam

Een bezoek aan de molens van Kinderdijk is perfect te combineren met een dagje Rotterdam. Als je een liefhebber van water bent, kun je ook hier je hart ophalen. De belangrijkste bezienswaardigheden in Rotterdam van je to-dolijstje afstrepen doe je met deze wandelroute: Wandelen langs het nautische heden en verleden van de stad. Het is bijna niet mogelijk om de Erasmusbrug niet te bezoeken. Er is een grote kans dat je de Zwaan hoe dan ook zult tegenkomen als je door Rotterdam struint. De brug verbindt de Kop van Zuid met het centrum van de stad. Iets verderop vind je nog een iconische brug: De Hef. De monumentale brug verbindt het Noordereiland met Zuid.

Verken ‘Manhattan aan de Maas’ met een watertaxi of huur een fiets en trap langs de nieuwste aanwinst van de stad: Depot Boijmans van Beuningen. Of bewonder street art in Rotterdam. Daarnaast is Historisch Delfshaven – het oudste stukje van Rotterdam – een bezoekje waard. Je kunt er prachtige oude herenhuizen bewonderen. Ben je gek op historische plekken? Slenter dan zeker door de Oude Haven, een geweldig gebied voor een stukje geschiedenis in Rotterdam, en bewonder Het Witte Huis en de iconische Kubuswoningen.

Nog meer Rotterdam tips: uit eten in Rotterdam? Bekijk ook mijn artikel met een overzicht van leuke eettentjes, hippe hotspots en goede restaurants in Rotterdam.

Hotel New York Rotterdam Nederland

Overnachten Rotterdam

Bijzonder overnachten in Rotterdam doe je op Logeerboot Visithor. Om Rotterdam te ontdekken zit je hier helemaal goed. Op loopafstand vind je de iconische Markthal, de Koopgoot om goed te shoppen en de Witte de Withstraat met allerlei leuke bars en restaurants. Nog zo’n leuke plek in Rotterdam: Hotel New York. Een hotel met een stukje historie! Kijk hier voor meer hotels in Rotterdam.

Meer tips voor een dagje uit of weekendje weg in Nederland: Lees dan ook deze artikelen met Nederlandse bestemmingen in de hoofdrol:

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.