Moco Museum in Amsterdam | Banksy & More voor kunstliefhebbers

Twee weken geleden heb ik een bezoek gebracht aan het Moco Museum in Amsterdam. Hoewel de buitenkant anders doet vermoeden, worden hier moderne kunstwerken van internationaal befaamde kunstenaars getoond. Controversiële werken en streetart, met vooral veel kunst van de Britse kunstenaar Banksy. In dit artikel lees je waarom het de hoogste tijd is om het museum in Amsterdam te bezoeken.

Modern Contemporary Museum in Amsterdam

Oftewel het Moco Museum. In 2016 opende dit museum haar deuren aan het Museumplein in Amsterdam. Het is het allereerste museum in de wereld met een Banksy-tentoonstelling. Het museum is een initiatief van galeriehouders Lionel en Kim Logchies. De kunstwerken die getoond worden in het particuliere museum komen bijna allemaal uit een privécollectie en sommige werken zijn zelfs te koop. Het Moco Museum heeft als doel om een brede en jonge doelgroep in Amsterdam kennis te laten maken met werken van internationale grootheden in de kunstwereld zoals Banksy. En dat is ze gelukt, want tijdens mijn bezoek werd ik omringd door jonge museumbezoekers.

Moco Museum Amsterdam Nederland

Moco Museum is gevestigd in Villa Alsberg

Moco Museum is gevestigd in Villa Alsberg, een prachtig pand in fin-de-siècle-stijl met subliem uitzicht op het Rijks en de vijver. Het gebouw is een ontwerp uit 1904 van Eduard Cuypers. Hij was de neef van architect Pierre Cuypers die het Rijksmuseum en het Centraal Station Amsterdam ontwierp. In 2007 heeft het pand een grote renovatie ondergaan. Alles is in oorspronkelijke staat teruggebracht aan de hand van originele bouwtekeningen en fotomateriaal uit het Stadsarchief van Amsterdam Zodra je het museum betreedt, vallen de prachtige glas-in-loodramen en het kunstwerk ‘Forgive us the Trepassing’ van Banksy op. Boven de lambrisering in het trapportaal hangen twee werken van de Iraanse broers Icy and Sot, een herinnering aan de expositie ‘A Moment of Clarity’, die eerder in het museum te zien is geweest.

Lopende tentoonstellingen in het Moco Museum in Amsterdam

Moco Museum Amsterdam Nederland

Moco Masters

Op de bovenste etage van het statige pand aan het Museumplein vind je de ‘Moco Masters’. Een wisselende tentoonstelling met werken van internationaal befaamde kunstenaars, die volgens het museum een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de hedendaagse kunst en cultuur. Kunstenaars zoals KAWS, Keith Haring en Jeff Koons hebben hier werken hangen. Maar ook werken van de Amerikaanse pop art-protagonist Andy Warhol en Damien Hirst, een van ’s werelds bekendste levende hedendaagse kunstenaars, kun je hier bewonderen. De tentoonstelling is doorlopend te zien in het museum.

Banksy Moco Museum Amsterdam Nederland
Banksy Moco Museum Amsterdam Nederland
Banksy Moco Museum Amsterdam Nederland
Banksy Moco Museum Amsterdam Nederland

Banksy

Wat moet ik over Banksy vertellen? Iedereen kent het verhaal over het Banksy-werk dat geveild werd voor een miljoen, en zichzelf direct vernietigde. Ik weet wél dat Banksy mijn favoriete kunstenaar is, en dat ik in veel van zijn kunstwerken wel de verborgen boodschappen kan zien. Zijn streetart vind ik waanzinnig. Zo spotte ik al eens werken in Dubai, Londen en New York. Banksy ageert vooral tegen het kapitalisme en tegen oorlog. De politiemacht wordt in veel van Banksy’s werken belachelijk gemaakt en ook het thema ‘vrijheid’ komt veel aan de orde.

Vele vragen het zich af: wie is toch die Banksy? Banksy is vermoedelijk een Britse kunstenaar die veelal streetart maakt. Zijn werken zijn vaak humoristisch en politiek en sociaal maatschappelijk van aard. Zijn meest bekende kunstwerken, zoals ‘Girl with Balloon’ of ‘Flower Thrower’ zijn onderdeel van de tentoonstelling ‘Laugh Now’. In totaal hangen er ruin 50 werken van Banksy in het museum. Het werk van de grootste bezoekersmagneet van het Moco Museum is tot en met 30 september 2019 te bewonderen.

Yayoi Kusama Moco Museum Amsterdam Nederland
Yayoi Kusama Moco Museum Amsterdam Nederland

Yayoi Kusama

De Japanse kunstenaar Yayoi Kusama mag dan 90 jaar oud zijn, haar werk is populairder dan ooit. Kusama’s werk bestaat voornamelijk uit vlakken vol stippen, strepen of felgekleurde reusachtige pompoenen. De kunstwerken doen het zo goed op Instagram, dat ze inmiddels wereldberoemd is. Laagdrempelig en lekker ongecompliceerd, zo kun je het werk van Yayoi Kusama het beste omschrijven. Het Moco Museum heeft één kamer gewijd aan het werk van deze excentrieke en raadselachtige kunstenaar. De donkere kamer is een bescheiden ode aan de sprekende werken van Kusama. Het werk van de ‘stippenkoningin’ is nog te zien tot en met 30 september 2019.

Calcified Living Room Daniel Arsham Moco Museum Amsterdam Nederland
Falling Clock Daniel Arsham Moco Museum Amsterdam Nederland
Corner Knot Daniel Arsham Moco Museum Amsterdam Nederland
Daniel Arsham Moco Museum Amsterdam Nederland

Daniel Arsham

Daniel Arsham’s werk zit vol met onverwachte wendingen: vaste oppervlakken lijken te buigen en krom te trekken, geavanceerde apparatuur ziet eruit alsof het al duizenden jaren bestaat. Onverwachts is precies waar de New Yorkse kunstenaar van houdt. Struin door de verschillende ruimtes, waar installaties staan opgesteld zoals de ‘Amethyst Ball Cavern’ en de ‘Eroded Wallpaper Room’. Arsham’s fascinatie voor popcultuur, sport en de invloed van archeologie komen duidelijk tot uiting in deze ruimtes.

Zelf vond ik de werken van Arsham erg indrukwekkend. Vooral de ‘Calcified Living Room’, een woonkamer gevuld met mid-century design dat door de unieke vormgeving versteend lijkt. Maar ook de ‘Falling Clock’ en ‘Corner Knot’ zijn werken waar je lang bij stilstaat. Ongeacht voor welk kunstwerk je staat, zijn kunst roept vragen op. De tentoonstelling ‘Connecting Time’ is nog tot en met 30 september 2019 in het Amsterdamse museum te zien.

Moco Museum Amsterdam Nederland

Moco Garden

Naast de kunstwerken die in het Moco Museum hangen, worden er in de tuin van het museum ook een aantal werken tentoongesteld. Rondom Villa Alsberg vind je werken van Fidia, Banksy en KAWS. Verder kun je in een van de stoelen onder de schaduwrijke bomen genieten van het monumentale pand, het fraaie uitzicht op het Museumplein en uiteraard de kunstwerken. Of geniet van de zomerzon op het roze kunstwerk ‘Le Refuge’ van Marc Ange.

Banksy Moco Museum Amsterdam Nederland
Banksy Moco Museum Amsterdam Nederland

Praktische informatie Moco Museum

  • Het museum is geopend op zondag t/m donderdag van 09:00 tot 20:00 uur. Op vrijdag en zaterdag is het Moco Museum één uur langer open.
  • De kosten voor een ticket bedragen 15 euro voor volwassenen, 12,50 euro voor studenten en jong volwassenen van 16 en 17 jaar, 9,50 euro voor kinderen tussen de 10 en 15 jaar en kinderen onder de 9 jaar hebben gratis toegang. Heb je een stadspas of CJP-pas, dan betaal je 10 euro (juli 2019). Helaas is een museumkaart in het museum niet geldig. Via de website van het museum kun je voordeliger tickets kopen. Ik raad je aan een audiotour – 2,50 euro (juli 2019) – te nemen. Je krijgt in elke kamer aanvullende informatie over de werken die daar hangen.
  • Het museum is niet geschikt voor mindervaliden. Er is geen lift aanwezig en het pand is niet rolstoel toegankelijk. Ook op buggy’s en kinderwagens is het museum niet berekend.
  • Vanaf het NS-station Amsterdam CS is het museum bereikbaar met de tram. De lijnen 2 en 12 stoppen voor de deur. Een andere optie is de auto. De dichtstbijzijnde parkeergarage is de Q-Park onder het Museumplein, met de ingang tegenover het Concertgebouw aan de westkant van het Museumplein.

Tips voor dagje Amsterdam

Het Moco Museum is ideaal als onderdeel van een dagje Amsterdam. Het museum is gevestigd in de monumentale Villa Alsberg direct aan het Museumplein en ligt op een steenworp afstand van het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum. Op een kleine 10 minuten lopen vind je De Pijp, een van de gezelligste wijken van Amsterdam, met leuke winkeltjes en hippe eettentjes. Maar je loopt ook zo naar de Jordaan, de Westerkerk en andere bezienswaardigheden in Amsterdam.

Meer tips voor een tripje in Nederland? Lees dan ook deze artikelen met Nederland in de hoofdrol:

Disclaimer: Ik bezocht het Moco Museum in Amsterdam op uitnodiging, maar zoals altijd deel ik mijn persoonlijke en eerlijke mening.

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.