Middelburg Winterstad | De sfeervolle hoofdstad van Zeeland

Vorig weekend was ik op uitnodiging van de gemeente in Middelburg. Een sfeervolle stad die ik vorig jaar zomer al eens bezocht en die in de winter wordt omgetoverd tot Middelburg Winterstad. Tijdens mijn weekend weg ontdekte ik dat de Zeeuwse hoofdstad niet alleen zomers een fijne stad is om te bezoeken, maar ook in de winter. 

Middelburg Winterstad

In de winter staat Middelburg een aantal weken in het teken van Middelburg Winterstad. De Zeeuwse hoofdstad wordt elk jaar omgetoverd tot een winter wonderland. Vorst of geen vorst, een aantal weken in de winter wordt er geschaatst in Middelburg. Voor het stadhuis op de Markt vind je een gezellige ijsbaan compleet met schaatsverhuur, koek-en-zopie en curlingwedstrijden. De ijsbaan is dagelijks geopend van 9:00 tot 22:00 uur. Wil je je schaatskunsten vertonen op de Markt, dit kan nog t/m 14 januari. 

IJsbaan de Markt Middelburg Winterstad

Middelburg bezit dit jaar 800 jaar stadsrechten. De Zeeuwse hoofdstad laat dit niet ongemerkt aan zich voorbij gaan. Voor het stadhuis op de Markt staat het enorme getal 800. Ook worden er speciale activiteiten georganiseerd en er is voor dit heuglijke feit is een speciaal bier gebrouwen: Middelburg 800.

Middelburg800

De Smaek van Winter en Wijn

Tijdens mijn bezoek aan Middelburg Winterstad viel ik met mijn neus in de boter. Het festival de Smaek van Winter en Wijn werd zaterdag voor de eerste keer georganiseerd. Op het Damplein werden heerlijke proeverijtjes met meer dan 50 wijnsoorten en kleine culinaire gerechtjes bereid en geserveerd. Het smaakte heerlijk en er hing een aangename sfeer. Het festival was eenmalig, maar de komende weken organiseert Middelburg Winterstad voldoende andere activiteiten om de winterse sfeer op te snuiven.

 • 16/12: Winterbier Festival
 • 16/12 & 17/12: Wintermarkt
 • 17/12 & 24/12: Streetfood Sunday
 • 17/12, 24/12, 31/12 & 7/1 Koopzondag

Marktcafé Middelburg Winterstad

Lunchen bij Brooklyn

De horecagelegenheden aan de Markt doen ook volop mee aan Middelburg Winterstad. Zo hebben Grand Café Brooklyn, Cityclub ZanziBar en Café Tympaan winterterrassen gebouwd in blokhutstijl. De drie zaken zijn op deze manier met elkaar verbonden, waardoor je één groot, gezellig café krijgt. Knetterende haardvuren, sfeerverlichting en warme kleedjes zorgen voor een aangename wintersfeer. Tijdens mijn bezoek aan Middelburg Winterstad genoot ik van een heerlijk sandwich met gerookte kip bij Grand Café Brooklyn

Klink Oliebollen & Chocoladefabriek

Als je tijdens Middelburg Winterstad in de stad bent, mag een bezoek aan Klink Oliebollen & Chocoladefabriek niet ontbreken. Naast verse oliebollen, appelbeignets en kerststollen, worden er diverse luxe chocoladeproducten verkocht. Bonbons maar ook chocoladezoenen, luxe pindarotsjes en chocolade spekjes. En neem van mij aan, je verlaat de winkel niet zonder iets lekkers geproefd én gekocht te hebben. De pop-up store aan de Lange Delft 3 is slechts één maand geopend, dus wees er snel bij.

Klink Oliebollen & Chocoladefabriek Middelburg

Beklim Abdijtoren de Lange Jan voor een geweldig uitzicht

Abdijtoren de Lange Jan is dé blikvanger van de stad. De 90,5 meter lange toren staat in het midden van het historisch centrum. Wie goed te been is en over een goede conditie beschikt, moet zeker de 207 traptreden beklimmen. Jammer is wel dat je niet helemaal tot boven kunt gaan. Het laatste gedeelte is afgesloten. Je komt uit in de torenkamer, welke zich enkele meters onder de top bevindt. Vanuit de torenkamer heb je een 360 graden uitzicht over de stad en wijde omgeving. Bij helder weer zie je zelfs de omringende Zeeuwse eilanden liggen. De kosten voor de klim naar boven bedragen 4,00 euro. 

Abdijtoren de Lange Jan Middelburg

Bezoek het Zeeuws Museum

In de middeleeuwse Abdij is het Zeeuws Museum gevestigd waar het verleden van de provincie wordt tentoongesteld. De collectie bestaat uit typische Zeeuwse kunstschatten als klederdrachten, porselein, schilderijen en wandtapijten. Naast de Zeeuwse collectie heeft het museum ook objecten uit de gehele wereld verzameld. In het museum bezocht ik de tentoonstellingen Handwerk, Dit is Zeeland, Wandtapijten en Wonderkamers. 

Handwerk Zeeuws Museum Middelburg

Op de eerste verdieping vind je muren vol Zeeuwse kappen en schilderijen. Maar ook vitrines gevuld met Zeeuwse kleding en sieraden. Op schermen kan je zien hoe stoelen gemaakt worden. Je kunt niet alleen kijken, maar ook zelf aan de slag gaan. In de werkplaats geven handwerkers uitleg en demonstraties bij de ambachtelijke technieken die in de Zeeuwse streekdrachten en houtbewerking gebruikt worden. De werkplaats is elke dinsdag en donderdag van 13:30 tot 16:00 uur geopend. Wil je leer plooien, smokken of een Zuid-Bevelandse muts vouwen, dit kan nog t/m 21 januari.

Handwerk Zeeuws Museum Middelburg

Handwerk Zeeuws Museum Middelburg

Het museum heeft met zes beroemde Zeeuwse wandtapijten een prachtige collectie in huis. De unieke serie vertelt over de strijd van de Zeeuwen tegen de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog.

Wandtapijten Zeeuws Museum Middelburg

Het Zeeuws Museum heeft een interessante collectie Romeinse (gebruiks)voorwerpen. Wandel langs de vitrines en ontdek hoe de Romeinen zo’n tweeduizend jaar geleden leefden en werkten. Opzienbarend om te zien hoe sommige voorwerpen de tand des tijds hebben doorstaan. Op de zolder van het museum bevinden zich de Wonderkamers. Drie grote houten transportkisten staan vol uiteenlopende Zeeuwse en exotische voorwerpen. Op de site van het Zeeuws Museum vind je een overzicht van de actuele tentoonstellingen.

Dwalen door de sfeervolle straatjes van Middelburg 

Smalle straatjes met kinderkopjes, een verzameling kleine huisjes met namen als twee harde bollen of bonte Koey en mooie historische gebouwen vullen het centrum van de stad. Middelburg is een stad die zijn oorsprong kent in het midden van de 9e eeuw. Laat je verleiden en dwaal door de sfeervolle straatjes van het centrum. Middelburg kent ontzettend veel stegen en is een stad met een rijke historie en eigen karakter. Zelf op pad gaan is leuk, maar nog leuker is het om door een gids rondgeleid te worden. Helaas heb ik de stegentocht moeten missen vanwege het winterse weer. 

Middelburg

Overnachten in Middelburg

Tijdens mijn winters weekend weg sliep ik in Boutique Hotel The Roosevelt. midden in het historisch centrum van de stad. Het hotel is gevestigd in het voormalige Polderhuis, waar het polderbestuur zetelde. De heren bewaakten de dijken van Walcheren en inden maatschap belasting van de boeren. Een pand met een rijke historie waar de kluisdeur van weleer tegenwoordig de doorgang naar de spoelkeuken is. 

De eigenaren willen een huiselijke sfeer creëren, en daar zijn zij in geslaagd. Door de warme sfeer in het hotel voel je je er direct thuis. In de lobby is naast de gezellige bar een sfeervol hoekje gecreëerd. De vintage meubelen en oude pick-up rond de open haard geven je een thuisgevoel.

De 28 kamers van het viersterren boutique hotel zijn allemaal verschillend ingericht. Ik sliep in kamer 15, waar vroeger de dijkgraaf kantoor hield. In de ruime kamer met eigentijds design is gekozen voor een gewaagde accentkleur: oranje. Juist deze kleur in combinatie met het hoge plafond, de houten vloer en plafondhoge kasten maakt de kamer erg sfeervol.  

Boutique Hotel The Roosevelt Middelburg

Geen receptie, geen ontbijtbuffet en geen afgesloten keuken. Wat je wel krijgt? Een huiselijke sfeer met oog voor persoonlijke aandacht, een ontbijt dat vers aan tafel wordt geserveerd en een open keuken waar sterrenkok Edi D’Astolto heerlijke gerechten bereidt. Ik genoot van een 4-gangen verrassingsmenu met bijpassend wijnarrangement. Een avond waarbij al mijn zintuigen geprikkeld werden. Coquilles met spek van Italiaans zwijn tot crème brûlée met truffel, het smaakte allemaal voortreffelijk. Overnachten en uit eten gaan bij Boutique Hotel The Roosevelt is vanaf de eerste tot de laatste seconde een beleving. 

Middelburg in de wintermaanden

Na mijn weekend Middelburg kan ik concluderen dat de Zeeuwse hoofdstad niet alleen leuk is om te bezoeken tijdens de zomer maar ook in de wintermaanden. De historische stad heeft enorm veel te bieden en je kunt heerlijk ronddwalen door de sfeervolle straatjes.  

Heb jij weleens een bezoek aan Middelburg of Middelburg Winterstad gebracht?

Ik bezocht Middelburg Winterstad op uitnodiging van de gemeente. Dit artikel is gebaseerd op mijn ervaringen en mening.

6 reacties op “Middelburg Winterstad | De sfeervolle hoofdstad van Zeeland

 • 18 december 2017 at 23:23
  Permalink

  Wat ziet het er sfeervol uit, echt een leuke winterbestemming volgens mij. Heerlijk ook om door die oude straatjes te dwalen!

  Beantwoord
  • 19 december 2017 at 21:52
   Permalink

   Middelburg is inderdaad een leuke winterbestemming, en voor jullie redelijk dichtbij.

   Beantwoord
 • 29 december 2017 at 11:14
  Permalink

  Ik was afgelopen dinsdag in Middelburg. Het was een beetje uitgestorven op 2e Kerstdag, maar de stad ziet er zeker uit. Ik moet nog eens terug om de stad levendig aan te treffen!

  Beantwoord
  • 5 januari 2018 at 13:54
   Permalink

   Leuk Marcella! Op 2e Kerstdag is een stad vaak uitgestorven. Wij zijn ooit in Luxemburg geweest met Kerst en daar bleek alles gesloten te zijn tijdens de feestdagen, erg jammer. Een goede reden om nog eens terg te gaan.

   Beantwoord
 • 13 januari 2018 at 12:53
  Permalink

  90 meter hoog, dat is een beste klim!! Geweldig uitzicht dan! Wat leuk dat het plein is omgetoverd tot een schaatsbaan. Ik was er in de zomer en toen was er een antieke markt. Leuk!!

  Beantwoord
  • 19 januari 2018 at 16:59
   Permalink

   Dat was een hele klim, maar het uitzicht maakte een heleboel goed. Middelburg is sowieso een heerlijke stad, ongeacht welk seizoen je er bent.

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.