Matera in Italië | Culturele Hoofdstad van Europa in 2019

Samen met het Bulgaarse Plovdiv is Matera verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa in 2019. De aanwijzing van deze twee steden vond plaats in 2014. De Italiaanse stad liet Cagliari, Lecce, Perugia, Ravenna en Siena achter zich. Matera is één van de oudste steden ter wereld en staat bekend om zijn grotwoningen. Omdat in 2019 de stad overspoeld zal worden door toeristen, raad ik je aan om nog dit jaar een bezoek te brengen aan deze fascinerende stad.

De Sassi van Matera

Matera is bekend om zijn grotwoningen, de zogenaamde Sassi. In de uit tufsteen uitgehakte rotswoningen leefden grote families met hun vee. Veelal onder slechte hygiënische omstandigheden. De eerste grotten dateren uit de prehistorie. In de 7e en 8e eeuw na Christus is Matera uitgegroeid tot een ware stad waar kloostergemeenschappen zich gingen vestigen. De kloosterlingen hakten steeds meer woningen in de grotten uit. Later ontstonden er zelfs kerken. De grotwoningen liggen midden in een ruig landschap van rotsen en ravijnen. De stad bestaat uit twee delen: Sassi Caveoso en Sassi Barisano. De eeuwenoude Sassi vormen het hart van Matera en staan sinds 1993 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Inmiddels zijn vele grotwoningen opgeknapt, opgekocht door kunstenaars of ingericht als luxe B&B

Matera

Matera

De oude stad als filmdecor

Wanneer je door de wirwar van straatjes van de oude stad ronddwaalt, is het net of je over een filmset loopt. In het verleden is Matera veelvuldig het decor geweest voor filmopnames. De meest bekende is The Passion of the Christ. Hierin laat Mel Gibson het lijden van Jezus op zeer indringende wijze zien. Gibson vond in Matera de perfecte locatie die de sfeer van Jeruzalem 2000 jaar geleden moest oproepen. Maar ook King David en de James Bondfilm Quantum of Solace werden hier opgenomen.

Matera

Kathedraal van Matera

De toren van de kathedraal zie je al van grote afstand. Cattedrale di Matera bevindt zich op Piazza di Duomo, het hoogste punt van de stad. Wanneer je het plein bereikt, verdient het de aanbeveling om even rustig op adem te komen en te genieten van de aanblik. Neem vooral een kijkje in de kathedraal. Er blinkt veel goud en er hangen mooie fresco’s. Ook het plafond is prachtig beschilderd. Vanaf het plein voor de kathedraal heb je een prachtig zicht op Sasso Barisano.

Kathedraal van Matera

Bereikbaarheid Culturele Hoofdstad van Europa 2019

Er zijn voldoende mogelijkheden om de Culturele Hoofdstad van Europa te bezoeken. Vanuit Nederland vliegen o.a. Alitalia, KLM, Ryanair en Transavia naar Bari en/of Brindisi. Beide luchthavens liggen op zo’n anderhalf uur rijden van Matera. Combineer je bezoek aan de Sassi met het witte stadje Ostuni of maak een roadtrip door Zuid-Italië.

Chiesa di San Pietro Caveoso Matera

Praktische tips

 • Haal bij het toeristenbureau een plattegrond van de oude stad. Zo blijft er niets verborgen in deze fascinerende stad. 
 • Neem een kijkje in één van de grotwoningen en zie hoe de kloosterlingen eeuwen geleden leefden. 
 • Bezoek Chiesa di San Pietro Caveoso en verwonder je over het interieur en de fraaie plafondschilderingen.
 • Sla de kleine grotkerkjes niet over. Sommigen liggen volledig ondergronds. 
 • Duizenden lichtjes zorgen ‘s avonds voor een sprookjesachtige sfeer in de oude stad.

Ben jij benieuwd naar de eeuwenoude grotwoningen van Matera? 

11 reacties op “Matera in Italië | Culturele Hoofdstad van Europa in 2019

 • 13 februari 2018 at 13:12
  Permalink

  Waaaaauw wat een prachtige en bijzondere plek zeg! Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord *schaam schaam*.. Ik ga deze lente/zomer weer richting Italië dus ik heb gelijk even Gegoogeled of het mogelijk is om deze plek te bezoeken (in een logische route haha) ;p Maf trouwens dat ze Passion of the Christ in deze plek hebben opgenomen en niet in het Midden-Oosten. Misschien wel “leuk” om de film nog een keer te zien voordat ik hiernaartoe ga 🙂

  Beantwoord
  • 13 februari 2018 at 18:53
   Permalink

   Tijdens de voorbereidingen op onze roadtrip stuitte ik op een artikel over Matera. Ik was zó onder de indruk dat we dit per se wilden zien. Ik begrijp heel goed dat je nog nooit van Matera hebt gehoord. Wat leuk dat je richting Italië gaat, jaloers! Zou leuk zijn als je de stad in je route kunt opnemen, echt de moeite waard. En als je gaat, zeker de Passion even terugkijken.

   Beantwoord
 • 19 februari 2018 at 15:50
  Permalink

  Echt een bijzondere stad, hé, Matera. Een beetje dubbel: zo mooi, maar tegelijk zo’n triest verleden. Hopelijk wordt het niet té toeristisch in de toekomst…

  Beantwoord
  • 19 februari 2018 at 18:56
   Permalink

   Heel bijzonder! We hebben echt genoten van ons bezoek destijds. Inderdaad een dubbel gevoel. Ben bang dat het volgend jaar erg toeristisch zal zijn in Matera. Afgelopen weekend was ik in Leeuwarden, Culturele Hoofdstad van Europa dit jaar, en het was enorm druk.

   Beantwoord
 • 9 maart 2018 at 15:06
  Permalink

  Wat een bijzondere stad is Matera! Ik kwam ‘m vorig jaar voor het eerst tegen bij jou en zag dat Chris Zegers er rond reisde. Nu wordt de stad dus Culturele Hoofdstad van 2019, hoe tof! Ik wil er graag eens een kijkje nemen!

  Beantwoord
  • 11 maart 2018 at 08:25
   Permalink

   Matera is een bijzondere stad met een eeuwenoude geschiedenis. Het is bizar om daar rond te lopen, alsof je over een filmset loopt. De stad is zeker de moeite waard om te bezoeken. Wel snel, want ik ben bang dat het stadje in 2019 wordt overspoeld door toeristen.

   Beantwoord
 • Pingback: Bari - Matera - Napels: een roadtrip door Zuid-Italië - Italië Uitgelicht

 • 4 november 2018 at 22:34
  Permalink

  Matera is Echt geweldig; per toeval in zomer 2016 terecht gekomen , we wilden eigenlijk via termoli naar de isole tremiti maar door slecht weer verhinderd dus plan omgegooid en via het binnenland weer richting kust
  Matera stond op de kaart …wij ernaar toe; wat een geweldige indruk gewoon onecht.. net n 3d stad , we hadden maar één dag en deze hebben we heel.goed benut maar veeeeel tekort…we gaan je door de oude kern geslenterd en zagen de prachtige grotten aan de overkant! Een ding staat vast dat we zeker nog terug komen en dan wat langer blijven want 1 dag is gewoon tekort…je voelt gewoon de oudheid om Je heen waren…er hangt iets speciaals ik weet niet wat, maar zeker een ervaring om zelf te beleven… kan alleen adviseren : ben je in de buurt dan ga….en beleef, bij mij nu een favoriet en ga t zelfs proberen te schilderen …wat n uitdaging…maar ik doe het..magisch Matera !

  Beantwoord
  • 6 november 2018 at 07:49
   Permalink

   Wij zijn ook per ongeluk in Matera terechtgekomen. We namen de verkeerde afslag. Matera vond ik erg indrukwekkend, een speciale ervaring om doorheen te lopen. Net als jij zou ik Matera nog een keer willen bezoeken want één dag was tekort. Wat leuk dat je Matera wilt schilderen. Ben benieuwd naar het eindresultaat. Succes met deze uitdaging.

   Beantwoord
 • 4 november 2018 at 22:37
  Permalink

  I love Matera, and doing to paint this special place

  Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.