Lecce | Cultuur snuiven in de Italiaanse stad van de barok

Florence, Milaan, Rome en Venetië, ik ben er allemaal geweest. Het zijn stuk voor stuk prachtige steden maar ook toeristisch. De steden hebben veel te bieden en zijn zeker een bezoek waard. Een stad die wat mij betreft ook in dit rijtje thuishoort is Lecce, gelegen in de regio Puglia. Misschien niet zo voor de hand liggend als de eerder genoemde steden maar een absolute aanrader. Het grote voordeel van Lecce is dat het (nog) niet ontdekt is door het massatoerisme. De stad herbergt veel bijzondere monumenten en wordt daarom het Florence van het zuiden genoemd. Ben jij klaar voor een stedentrip naar het nieuwe Florence? 

Kasteel van Karel V en het Romeinse amfitheater 

We parkeren onze auto aan de zijkant bij het kasteel van Karel V, dat in de zestiende eeuw werd gebouwd. Om niet doelloos door de stad te lopen gaan we eerst op zoek naar de plaatselijke VVV. Deze bevindt zich op Piazza Sant’Oronzo, het kloppend hart van het centrum. Het belangrijkste plein van de stad ligt naast het indrukwekkende Amfiteatro Romano. 

Castle of Charles V Lecce

Als geschiedenisliefhebber kun je je hart ophalen tijdens een bezoek aan het Amfiteatro Romano. Dit amfitheater werd in de tweede eeuw na Christus gebouwd en in 1938 opgegraven. Er was plaats voor maar liefst 20.000 toeschouwers die hier samenkwamen voor theater, gladiatorengevechten en andere vermaak. Indrukwekkend om te zien hoe goed het amfitheater bewaard is gebleven.

Romeinse Amfitheater Lecce

Romeinse Amfitheater Lecce

Piazza del Duomo

Al snel komen we uit bij het prachtige maar enigszins verscholen plein Piazza del Duomo, aan de voorkant van de gigantische Madonna Assunta kathedraal. Dit geweldige architectonische meesterwerk werd in 1144 gebouwd en heeft een klokkentoren van zeventig meter hoog. Vlakbij Piazza del Duomo ligt Via Vittorio Emanuale, hier vind je leuke winkeltjes en restaurantjes. 

Piazza del Duomo Lecce

Madonna Assunta kathedraal Lecce

Piazza del Duomo Lecce

Rijk gedecoreerde kerkjes

Naast de Duomo staan er in Lecce talloze andere prachtige kerken. De barokke gebouwen zijn rijk gedecoreerd en nemen je mee terug in de tijd. De kerkdeuren staan open en we nemen binnen een kijkje. Het interieur van de kerk is al even indrukwekkend als de buitenkant van het gebouw. We steken een kaarsje op, staan even stil bij onze overleden dierbaren en verlaten het kerkje. 

Lecce

Lecce

Lecce

Op zoek naar verrassingen

We vervolgen onze weg door de smalle straatjes van de stad, op zoek naar nieuwe verrassingen. Bij elk hoekje dat we omslaan zijn we nieuwsgierig wat we zullen aantreffen. Ook nu worden we compleet verrast. We komen uit bij de resten van Teatro Romano, alweer zo’n indrukwekkend amfitheater. Net achter Piazza del Duomo kun je de Via degli Ammirati inslaan, hier vind je de ingang van het museum van het Romeinse theater.

Amfitheater Lecce

Stad van de kunstenaars

Tijdens onze wandeling door het centrum van Lecce komen we veel kunstenaars tegen. De één zet wilde houtskool strepen op het doek, de ander schildert uiterst zorgvuldig een idyllische voorstelling op een bordje en weer een ander probeert haar handgemaakte sieraden aan de man te brengen. Heerlijk zo’n stad vol creatievelingen! 

Kunstzinnig Lecce 

Doolhof van zandkleurige straatjes

Lecce is een doolhof van zandkleurige barokstraatjes, heerlijk om doorheen te dwalen. Wees niet bang om te verdwalen, je vindt je weg altijd wel weer terug naar Piazza Sant’Oronzo. We genieten volop van de prachtige gebouwen, kerkjes en de rust die er heerst. De straatjes heb je als voetganger voor jezelf, hier geen getoeter van auto’s en scooters zoals in de meeste Italiaanse steden. De stad heeft een echte fietscultuur, er zijn zelfs fietspaden. Mede doordat het centrum van Lecce autovrij is, is de fiets een zeer geliefd vervoermiddel bij de inwoners.

Lecce

Lecce

Lecce

Na een zeer late lunch zit ons bezoek aan de barokke stad Lecce erop. We lopen terug naar onze auto, zetten de navigatie aan en laten de stad achter ons. 

Waarom naar Lecce

In de eerste plaats omdat het er veel rustiger is dan in de bekendste Italiaanse toeristensteden. Ten tweede, de prijzen rijzen nog niet de pan uit. Tenslotte, het is een geweldig mooie stad die veel te bieden heeft.

Authentiek, compact én een autovrij centrum, ideaal voor een stedentrip. Het sfeervolle stadscentrum met zandkleurige straatjes, verscholen pleintjes en smalle steegjes zijn kenmerkend voor Lecce. Het belangrijkste plein van de stad, Piazza Sant’Oronzo, ligt pal naast het indrukwekkende amfitheater. Breng een bezoek aan Basilica di Santa Croce, loop over het prachtige plein Piazza del Duomo of dwaal rond door de smalle steegjes en laat je verrassen.

Lecce is niet alleen geschikt voor een stedentrip, maar ook te combineren met een dagje aan het strand in natuurgebied Isola di Sant’Andrea, vlakbij het idyllische plaatsje Gallipoli. Waar is het wachten op? Pak je koffers en ontdek de barokke stad Lecce!

Bereikbaarheid Lecce

Er zijn diverse luchtvaartmaatschappijen die vanuit Nederland en België op Brindisi vliegen. Vanaf het vliegveld is er een rechtstreekse busverbinding naar de stad. De busrit duurt 40 minuten en kost je 6,00 euro. Een andere optie is de trein. Je zal dan wel eerst de bus naar het station moeten nemen. Wil je meer vrijheid en de omgeving verkennen, dan is het raadzaam om een auto te huren. Lecce is een prima bestemming om op te nemen in je route als je van plan bent een roadtrip Zuid-Italië te maken.

Ben jij weleens in Lecce geweest? Ik ben benieuwd hoe jij de barokke stad hebt ervaren!

4 reacties op “Lecce | Cultuur snuiven in de Italiaanse stad van de barok

 • 16 april 2017 at 17:23
  Permalink

  Oeh, wat een leuke stad! Mooi en heel sfeervol, hier wil ik zeker eens rondlopen! Mooi dat ook jij een kaarsje opsteekt voor je dierbaren. Ik doe het ook al jaren. Mooie traditie.

  Beantwoord
  • 19 april 2017 at 18:27
   Permalink

   Zeker toevoegen aan je lange wishlist. Lecce is een relaxte stad, fijn is dat de stad nog niet overspoeld wordt door toeristen. Als we op reis zijn steken we altijd een kaarsje op, mooi dat jij dit ook altijd doet. Kleine moeite om even stil te staan bij je dierbaren.

   Beantwoord
 • 18 november 2017 at 18:33
  Permalink

  Ja, prachtig! Ik was er heel lang geleden! Ik ben er toen in mijn eentje helemaal met het ov vanuit Nederland naartoe gereisd. Ik wilde per se zien hoe het in de hak van de laars was. 🙂

  Beantwoord
  • 26 november 2017 at 17:44
   Permalink

   Wat een onderneming Denise! Het was het vast waard want het is een prachtig gebied.

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.