Helsinki | Wat je niet mag missen tijdens je eerste bezoek

Helsinki is niet de meest voor de hand liggende bestemming als je denkt aan een stedentrip. Niets is minder waar! De hoofdstad van Finland staat bol van de moderne architectuur vermengd met andere stijlelementen. Sommige wijken bestaan grotendeels uit Jugendstil gebouwen. Helsinki is een hippe, levendige stad en heeft mij enorm verrast. Ondanks ons korte verblijf heb ik genoten van deze stad. Ben jij klaar voor een stedentrip naar het verrassende Helsinki?

Lutherse Domkerk

Het Senaatsplein wordt gezien als het belangrijkste plein van Helsinki. In het midden van het plein staat het fraaie standbeeld van Tsaar Alexander II. Het bekendste gebouw van Helsinki én heel Finland is ongetwijfeld de Lutherse Domkerk. De prachtige witte kerk met groene koepels en kleine koepeltorens met gouden versiersels ligt aan het Senaatsplein. De beelden van de twaalf apostelen zijn verdeeld over de vier ingangen die de kerk heeft. De trappen voor de Domkerk nodigen uit om bij mooi weer te genieten van het fantastische uitzicht over het plein en de stad. Wij hadden die dag het geluk aan onze zijde. 

Lutherse Domkerk Helsinki

Lutherse Domkerk Helsinki

Centraal Station

In het centrum van de stad Helsinki vind je het imposante Centraal Station. Kenmerkend voor het gebouw zijn de groene klokkentoren en de vier reusachtige standbeelden met lampen naast de ingang. De uit Fins graniet opgetrokken gevel laat verder strenge, verticale lijnen zien. Het architectonische hoogstandje van Eliel Saarinen werd voltooid in 1919. Bij een bezoek aan Helsinki mag je dit gebouw niet overslaan!

Centraal Station Helsinki

Centraal Station Helsinki

Oespenski kathedraal

De Russische invloed op de stad Helsinki is duidelijk te zien aan de Oespenski kathedraal. De Russisch-orthodoxe kerk deed mij onmiddellijk denken aan de Kerk van de Verlosser op het Bloed die ik in Sint-Peterburg bezocht. Waar de Russische uitvoering barst van de afbeeldingen en kleuren is de Finse kathedraal saai te noemen. De uit rode baksteen opgetrokken kathedraal wordt bekroond door een uivormige koepel van goud en twaalf kleinere uien. Waarbij de grootste ui staat voor Christus en de kleinere uien voor de Twaalf Apostelen.

Helsinki vs St. Petersburg

Esplanade park

Midden in het centrum van Helsinki vind je de meest populaire straat van de stad. Esplanade is eigenlijk meer een plein dan een straat. Dit komt door het park dat zich in het midden bevindt. Esplanade is dé plek in Helsinki waar je heerlijk zittend op één van de vele bankjes je aan andere mensen kunt vergapen. Het drukbezochte park is favoriet bij zowel locals als toeristen.

Esplanade Park Helsinki

Marktplein

Het Marktplein is één van de belangrijkste plekken in de Finse hoofdstad. Het aan het water gelegen plein is een uitermate gezellige plek om te vertoeven. Marktkramen met vers fruit, groente en vis maar ook kramen vol typische Finse gebruiksvoorwerpen. De markt is een plek waar je ook lekker kunt eten. De lange tafels en banken nodigen uit om te genieten van de Finse specialiteiten én van het prachtige uitzicht over het water. 

Marktplein Helsinki

Midzomernacht in Helsinki

Ons bezoek aan Helsinki was vlak voor Midzomernacht. Dit wordt door de Finnen groots gevierd met allerlei festivals. Bepakt met tentjes, matrasjes, eten en drank pakken de Finnen massaal de ferry naar één van de eilandjes om het zonlicht te bewonderen. Het Midzomernachtfeest vindt plaats in het derde weekend van juni. Helaas hadden wij geen tijd om deze bijzondere gebeurtenis mee te maken. Een volgende keer wil ik dit beslist meemaken!

Heb ik je warm kunnen maken voor het doorgaans koude Helsinki? 

4 reacties op “Helsinki | Wat je niet mag missen tijdens je eerste bezoek

 • 1 november 2016 at 19:20
  Permalink

  Helsinki lijkt me onwijs leuk! Hebben jullie ook gereisd door Finland of deden jullie alleen een stedentrip?

  Beantwoord
  • 1 november 2016 at 19:41
   Permalink

   Helsinki was erg tof! Een verrassing, een zeer aangename zelfs. Ik ben sowieso gek op Scandinavische landen! We hebben niet door Finland gereisd (helaas), het was een stedentrip. Ben jij weleens in Finland geweest of staat deze bestemming op je wishlist 🙂

   Beantwoord
 • 9 januari 2017 at 22:52
  Permalink

  Leuk blog. Op 11 januari komt het op onze facebookpagina, facebook.com/verrassendgeregeld 😀

  Beantwoord
  • 12 januari 2017 at 20:48
   Permalink

   Nogmaals bedankt voor het delen op jullie Facebook!

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.