Geierlay hangbrug in de Hunsrück | Alles wat je moet weten voor jouw bezoek aan de spectaculairste voetgangersbrug van Duitsland

Heb je een vakantie naar de Eifel of een weekend Koblenz gepland, maak dan een dagtrip naar de populaire Geierlay hangbrug in de Hunsrück. Deze op één na langste voetgangershangbrug van Duitsland is 360 meter lang en hangt zo’n honderd meter boven de vallei van de Mörsdorfer Bach. In dit artikel lees je alles wat je moet weten voor jouw bezoek aan dit imposante bouwwerk midden in de natuur.

Geierlay hangbrug in Mörsdorf

Geïnspireerd op de hangbruggen zoals die in Nepal gebouwd zijn, werd in 2014 gestart met de bouw van de spectaculaire hangbrug. Binnen één jaar voltooide een Zwitsers bedrijf de bouw van de Geierlay. De brug hangt slechts vast met vier dikke kabels. Om weerstand te bieden aan forse zijwinden zijn er aan beide kanten van de brug een reeks ondersteuningskabels bevestigd. Het indrukwekkende bouwwerk ligt in de Hunsrück en verbindt de dorpen Mörsdorf en Sosberg. De Geierlay hangbrug werd geopend in oktober 2015 en mocht zich even de langste voetgangersbrug van Duitsland noemen. Sinds 2017 hangt er in de Harz boven het Rappbodetal een langere hangbrug: Titan RT.

Bezoekerscentrum Geierlay hangbrug Mörsdorf Duitsland

Bezoekerscentrum Geierlay

We vertrekken vroeg vanuit Koblenz om de drukte bij de Geierlay hangbrug voor te zijn. Na ruim drie kwartier bereiken we het bezoekerscentrum Geierlay in Mörsdorf. Het is niet mogelijk om bij de brug te komen met de auto. In en rond het kleine dorpje Mörsdorf vind je vier grote parkeerplaatsen, genummerd van P1 tot P4. Parkeren kost 2 euro per twee uur (april 2018). Je betaalt in blokken van twee uur bij een van de parkeerautomaten. Aangezien we vroeg zijn, kunnen we naast het bezoekerscentrum op P1 parkeren.

In het bezoekerscentrum vind je foldertjes met uitleg over de brug en infopanelen over de bouw van de brug. In het glazen huisje naast het bezoekerscentrum kun je informatie krijgen over de wandelroutes. Het informatiepunt is elke dag vanaf 10:00 uur geopend. Verder adviseer ik je om een sanitaire stop (0,70 euro/april 2018) te maken in het bezoekerscentrum, want onderweg en bij de brug is dat niet meer mogelijk. We kopen een parkeerkaart voor vier uur, kleden ons warm aan, pakken de rugzakken, trekken onze wandelschoenen aan en gaan op pad.

Geierlayschleife Mörsdorf Duitsland

Wandelmogelijkheden te over rondom de Geierlay

De meeste bezoekers beperken zich tot een wandeling (1.8 km) vanaf de parkeerplaats in Mörsdorf naar de brug, steken de Geierlay hangbrug over en keren weer terug naar de auto. Erg jammer! De vallei onder de hangbrug is namelijk erg mooi en biedt talloze wandelmogelijkheden. We lopen een wandelroute van 11 km die start bij het Geierlay bezoekerscentrum in Mörsdorf, vervolgens door de Geierlayschleife trekt naar Sosberg en ons over de hangbrug voert om weer terug te keren bij het bezoekerscentrum. Aanvankelijk is het een beetje onduidelijk welke kant we op moeten maar vinden de juiste weg. Het eerste deel van de wandeling leidt ons een stukje door het rustige Mörsdorf. Op de kruising van de Kastellauner Strasse en Pohl Strasse slaan we linksaf en bij de T-splitsing onderaan de weg slaan we rechtsaf.

Geierlay hangbrug Mörsdorf Duitsland

Uit het niets doemt het gigantische bouwwerk op

Aan het begin van het bospad staan een aantal wegwijzerbordjes. Er zijn twee opties: het slingerpad naar beneden blijven volgen of rechtdoor lopen. Wij kiezen voor de laatste optie, en dat blijkt al snel een goede keuze te zijn. Tijdens onze afdaling over het glibberige smalle pad komen we niemand tegen. De natuur is wonderschoon en de stilte op het vroege tijdstip heerlijk. Na een klein half uurtje bereiken we een bruggetje over een rivierbeekje welke we oversteken. De vallei laten we weer snel achter ons om aan de eerste klim te beginnen.

We trotseren het brede bospad met aan weerskanten hoge dennenbomen en komen uit bij ‘5-Wege-Platz’, waar het gigantische bouwwerk uit het niets voor ons opdoemt. We volgen het pad naar de vallei waar we de Geierlay hangbrug in volle glorie kunnen bewonderen. Al snel verdwijnt de hangbrug uit ons gezichtsveld als we dieper het bos in lopen. Onderweg naar Sosberg genieten we van de geur van dennenbomen, talrijke vlinders en zien een aantal wilde zwijnen de heuvel af rennen. We beginnen aan onze laatste klim van de luswandeling en krijgen al snel de Geierlay hangbrug weer in het vizier.

Geierlay hangbrug Mörsdorf Duitsland

Geierlay hangbrug: Een uitdaging als je hoogtevrees hebt

Alvorens we de oversteek maken, genieten we van het uitzicht op het imposante bouwwerk. Maar ik bereid me ook mentaal voor op de houten hangbrug boven de diepe vallei. De oversteek van de Geierlay zal voor mij een grote uitdaging worden. Ik heb namelijk hoogtevrees. Het is druk op de brug en we wachten op het moment dat het iets rustiger is. De kans op wiebelen van de brug zal dan het kleinst zijn. De gedachte dat ik de brug voor mezelf zal hebben heb ik losgelaten. Wanneer ik naar de brug kijk realiseer ik mij dat 360 meter echt lang is. Langzaam krijg ik het toch wel benauwd. De vloer van de brug is van hout, met als bijkomend voordeel dat deze nagenoeg gesloten is. Erg prettig want wanneer je op de smalle brug staat kun je het dal niet zien.

Geierlay hangbrug Mörsdorf Duitsland

Geierlay oversteken: Een avontuur op grote hoogte

Vol goede moed stap ik de brug op. Met grote stappen, één hand aan de reling en strak voor me uitkijkend loop ik over de brug. Er komt een groep mensen aan. Een man met hond voorop. Hoe ga ik die in hemelsnaam passeren op deze 85 cm brede brug. De man en hond willen van geen wijken weten. Ik houd mijn pas in en voel dan pas echt goed hoe de brug wiebelt. Nog steeds met mijn hand om de reling geklemd kijk ik opzij en probeer van het uitzicht te genieten. Het lukt niet.

Ik word duizelig en richt mijn vizier direct weer op mijn einddoel, de heuvels van Mörsdorf. Zolang ik recht vooruit kijk is er niet aan de hand. Mijn duizeligheid maakt plaats voor angst als een groep jongeren mij springend en hossend tegemoet komt waarbij de hangbrug flink in beweging komt. Met het einde in zicht gaat de brug zo heen en weer dat ik mijn pas danig versnel om vaste grond onder mijn voeten te krijgen. Ik weet niet hoe lang het geduurd heeft, maar ik haal opgelucht adem wanneer ik de overkant bereikt heb.

Geierlay hangbrug Mörsdorf Duitsland

Een gemiste kans als je rechtstreeks naar de Geierlay hangbrug loopt

Na een klein half uur verlaten we het bosrijke gebied en komen we uit in de open velden, met in de verte de contouren van het dorpje Mörsdorf. Terwijl wij in de volle zon genieten van onze bratwurst lopen er opvallend veel mensen de korte route naar de Geierlay. Ze zouden eens moeten weten hoe mooi de omgeving is. Wat mij betreft een gemiste kans. De wandeling die wij maakten duurde ruim vier uur, inclusief fotostops. Ondanks mijn hoogtevrees vond ik de Geierlay een belevenis en zeer zeker de moeite waard. Ik wil dan ook zeker een keer terug. Niet alleen om tijdens mijn overtocht te genieten van het uitzicht, maar ook om foto’s te maken.

Mörsdorf Duitsland

Praktische informatie Geierlay hangbrug

  • Een oversteek over de imposante Geierlay hangbrug is gratis.
  • Zorg ervoor dat je kleingeld op zak hebt voor het toilet en de parkeerautomaat.
  • Trek goede wandelschoenen aan, op hakken of slippers is deze wandeling niet te doen.
  • Neem eten en drinken mee voor onderweg.
  • In Mörsdorf zijn in de buurt van het bezoekerscentrum verschillende eetstalletjes te vinden waar je in de buitenlucht heerlijke Duitse brat- of bockwurst kunt eten.
  • Wil je de drukte vermijden, dan raad ik je aan om vóór het openingsuur van het bezoekerscentrum te vertrekken.

Met de auto naar Duitsland? Dit moet je weten!

Wanneer je op autovakantie naar Duitsland gaat, is het slim om te controleren wat je allemaal mee moet nemen om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen met betrekking tot autorijden. In Duitsland mag je niet de weg op zonder een gevarendriehoek, veiligheidshesje en verbanddoos in de auto. Bovendien moet je rekening houden met de Duitse milieuzones. Het kan zijn dat je een milieusticker – ‘Umweltplakette’ – moet aanschaffen voor zogenoemde milieuzones. Zonder zo’n sticker mag je het gebied niet inrijden.

De sticker heeft een rode, gele of groene kleur en alleen met een groene sticker ben je met jouw auto welkom in de Duitse steden. Ga je met de auto naar Duitsland? Vergeet dan niet om een milieusticker vóór vertrek aan te vragen. Steden waarbij zo’n milieusticker verplicht is, zijn onder meer Berlijn, Darmstadt, Frankfurt am Main en Keulen. Bekijk hier alle steden waarvoor een milieusticker verplicht is.

Meer tips voor wandelen in Duitsland? Lees dan ook deze artikelen met mooie wandelroutes bij onze oosterburen in de hoofdrol:

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.