Gallipoli in Puglia | Slenteren door sfeervolle straatjes vol kleurrijke huizen

Vorig jaar maakten we een geweldige rondreis door het zuiden van Italië. In Ugento verbleven wij drie nachten op het 18de-eeuwse landgoed Masseria Don Cirillo. Een heerlijke plek en ideaal gelegen voor het bezoeken van sfeervolle dorpjes in de omgeving. In de blauwe wateren van de Ionische Zee ligt zo’n dorpje, het oude vissersplaatsje Gallipoli. Het dorpje heeft prachtige zandstranden, schitterende historische monumenten en sfeervolle straatjes vol kleurrijke huizen. Het oude centrum is enkel met het vaste land verbonden door een 16de eeuws stenen brug. Het is niet verwonderlijk dat de naam is afgeleid van het Griekse Kalepolis, dat mooie stad betekent. In deze blog laat ik je zien dat een bezoek aan Gallipoli beslist de moeite waard is.

Slenteren door sfeervol Gallipoli

We slenteren door de smalle straatjes van het oude centrum waar de was nog aan lijnen tussen de brievenbussen hangt, stemmen van Italiaanse soapacteurs luidkeels uit de huizen klinken en kerkjes worden afgewisseld met kleurrijke huisjes. Het historisch centrum van Gallipoli is een wirwar van pittoreske straatjes, met vanuit bijna elk punt de azuurblauwe zee op de achtergrond. Het oude centrum ligt er verlaten bij. De luiken van de huizen zijn dicht en de meeste inwoners zijn binnen, waar zij siësta houden. Ik kan ze geen ongelijk geven met dit warme weer.

We strijken neer op het terras van Buena Vista voor een lunch. Zoeken een plekje in de schaduw en hebben een fantastisch uitzicht op het kristalhelder water van de zee. Een prachtige plek waar we het wel even uithouden. Na onze lunchbreak vervolgen we onze weg langs het strandje en brengen een bezoek aan de barokke kerk di San Francesco d’Assisi. Ons bezoek aan Gallipoli sluiten we af bij Martinucci, waar we voor 2,00 euro genieten van een overheerlijke gelato

Gallipoli

Gallipoli

Gallipoli

Gallipoli

Gallipoli

Gallipoli

Gallipoli

Gallipoli

Gallipoli

Gallipoli

Gallipoli

Gallipoli

Praktische tips

  • Gallipoli ligt op een kleine 25 minuten rijden van Ugento, en op iets meer dan een half uur rijden van Lecce.
  • Het oude centrum van het vissersdorpje is nagenoeg autovrij. Ik raad je aan om net buiten het oude centrum te parkeren. Wij parkeerden onze auto aan het water, naast de vismarkt.
  • Parkeren tussen 13:00 uur en 16:00 uur is gratis. Let goed op de bordjes die bij de parkeerplaatsen staan. Er gelden een hoop voorwaarden die van toepassing zijn op verschillende dagen en tijden. Het zou jammer zijn als je bezoek aan Gallipoli je een parkeerbon oplevert.
  • De meeste restaurantjes en winkeltjes zijn tijdens de siësta (13:00 uur – 16:00 uur) gesloten. De ijssalons en het gros van de souvenirwinkeltjes zijn wel geopend. 
  • Als je van vis houdt, neem dan een kijkje op de vismarkt waar dagelijks verse vis wordt verhandeld.
  • In de oude haven kun je op de kade een kijkje nemen hoe de vissers hun netten boeten, zodat ze de volgende dag weer volop gebruikt kunnen worden.
  • In de zomermaanden kan de temperatuur flink oplopen in deze regio. Het voor- en najaar zijn de beste periodes voor een bezoek aan Gallipoli.
En? Heb ik je kunnen overhalen om eens een bezoek te brengen aan de Parel van de Ionische Zee, zoals Gallipoli ook wel wordt genoemd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.