Urbex locaties België | Urban Exploring in Fort de la Chartreuse in Luik

Urban Exploring. Al jaren ben ik nieuwsgierig naar deze vorm van fotografie. De gedachte van het avontuur en de spanning die komt kijken bij het bezoeken van verlaten gebouwen maakt mij enthousiast. In mijn zoektocht naar Urbex locaties in België stuit ik op veel mogelijkheden, waaronder Fort de la Chartreuse in Luik. In het verlaten en vervallen fort beleef ik mijn eerste Urbex ervaring.

Fort de la Chartreuse Luik

De geschiedenis van Fort de la Chartreuse

Fort de la Chartreuse werd opgericht ter verdediging van de Belgische stad Luik. In 1817 werd het fort door Nederlanders gebouwd en kwam na de Belgische Revolutie in 1830 in handen van de Belgen. Bijna 100 jaar later fungeerde het inmiddels verlaten fort als onderdeel van de verdediging van Luik tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op 5 augustus 1914 werden verschillende forten ter verdediging van de stad door Duitse troepen aangevallen, waaronder Fort de la Chartreuse. Ondanks de dikke muren wisten de Duitsers binnen twee dagen de forten binnen te dringen en te veroveren. Op de ochtend van 8 augustus 1914 werd uiteindelijk ook Fort de la Chartreuse veroverd en trokken de Duitsers verder de stad binnen.

Fort de la Chartreuse Luik

Duitse gevangenis

In zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog fungeerde Fort de la Chartreuse als gevangenis voor de Duitsers. In deze periode zijn 49 gevangenen voor het vuurpeloton gekomen en op het terrein begraven. Naast de hoofdingang is voor hen een gedenkplaats ingericht. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het fort gebruikt als militair ziekenhuis voor de Amerikaanse geallieerden. Daarna deed Chartreuse dienst als kazerne. Begin jaren tachtig verlaten diverse bataljons Chartreuse om elders ondergebracht te worden. Sinds 1980 is het fort helemaal verlaten en overgenomen door de natuur.

Reizen naar Fort de la Chartreuse – Hoe kom je er?

Fort de la Chartreuse wordt ook wel de Citadel van Luik genoemd. Het fort is goed te vinden en erg makkelijk toegankelijk. Chartreuse ligt op een heuvel en wordt enkel door een bosweg gescheiden van de buitenwijken van de stad. Als je weinig wilt lopen adviseer ik je om de auto te parkeren op het terrein van het park, voor de hoofdingang van het fort. Je kunt daar komen door in Rue Thrier de la Chartreuse bij huisnummer 93-109 een zijweg het bos in te nemen.

Wij parkeerden de auto aan Avenue de Péville ter hoogte van huisnummer 109. Vanuit hier loop je een kleine 10 minuten door het park en kom je vanzelf bij de hoofdingang van Fort de la Chartreuse. Enigszins gespannen lopen we rondom het fort. Op zoek naar een opening om binnen te komen. We vinden twee opties: klimmen over het hek van de toegangspoort of de zij-ingang die ons op kinderlijk eenvoudige wijze toegang verschaft tot het verlaten fort. Het is een groot en imposant complex met meerdere gebouwen.

Urbex locatie België: Fort de la Chartreuse in Luik

Voorzichtig sluipen we door de gangen van het eerste pand. Elk geluidje zorgt voor de nodige spanning. We horen voetstappen op een van de trappen. Bewaking? Mijn hart begint sneller te kloppen en de adrenaline giert door mijn lijf. Loos alarm. We treffen een Vlaamse collega die druk bezig is met het fotograferen van een van de kamers. Het complex is na 40 jaar leegstand enorm in verval geraakt. Op veel plaatsen is het goed oppassen waar je loopt. Op de bovenste verdieping is brand geweest waardoor de daken heel slecht zijn en de kans op vallende dakpannen groot is.

Altijd al aan Urban Exploring willen doen en ben je op zoek naar een urbex locatie in België? Mijn bezoek aan Fort de la Chartreuse in Luik heeft de volgende foto’s opgeleverd.

Fort de la Chartreuse Luik
Fort de la Chartreuse Luik
Fort de la Chartreuse Luik
Fort de la Chartreuse Luik
Fort de la Chartreuse Luik
Fort de la Chartreuse Luik
Fort de la Chartreuse Luik
Fort de la Chartreuse Luik
Fort de la Chartreuse Luik
Fort de la Chartreuse Luik
Fort de la Chartreuse Luik
Fort de la Chartreuse Luik
Fort de la Chartreuse Luik
Fort de la Chartreuse Luik
Fort de la Chartreuse Luik
Fort de la Chartreuse Luik

Overnachten Luik

Zou je Fort de la Chartreuse graag zelf willen bekijken? Combineer een bezoek aan deze urbex locatie met een stedentrip Luik. Wij verbleven in Hotel Neuvice. Dit boutique hotel ligt op een paar minuten lopen van de belangrijkste bezienswaardigheden in Luik. Bovendien is het een heel comfortabel, modern en sfeervol hotel. Een ander leuke accommodatie in Luik is B&B Villa Thibault. Deze bed and breakfast is gevestigd in een 19e-eeuws huis op 10 minuten lopen van het historische centrum van Luik. Ook leuk: B&B N°5. Niet wat je zoekt? Vind hier meer leuke hotels in Luik.

Meer tips voor een stedentrip Luik? Lees dan ook deze artikelen met de Vurige Stede in de hoofdrol:

Disclaimer: Ik bezocht Luik op uitnodiging van Wallonië België Toerisme, maar zoals altijd deel ik mijn persoonlijke en eerlijke mening.

Deel dit bericht:

11 reacties op “Urbex locaties België | Urban Exploring in Fort de la Chartreuse in Luik

 • 8 augustus 2018 at 17:09
  Permalink

  Ik ben vorig jaar in Luik geweest, maar niet op deze plek!

  Ik vind het echt gaaf om vervallen panden te ontdekken. Mijn favoriet in België is de Green School.

  Beantwoord
  • 8 augustus 2018 at 18:18
   Permalink

   Green School heb ik over gelezen en lijkt me leuk om een keer te gaan bezoeken. Fort de la Chartreuse is een goede locatie om mee te beginnen denk ik, maar voor een veelvuldig Urbex bezoeker als jij denk ik dat het tegenvalt.

   Beantwoord
  • 23 augustus 2018 at 09:13
   Permalink

   Hallo Jenny,

   Ik ben erg geïnteresseerd in de Green School.
   Ik weet dat de meeste mensen de locatie niet zomaar weggeeft, maar dit zal mijn 1e ervaring met Urbex zijn.
   Is deze locatie makkelijk toegankelijk of is dit zwaar beveiligd.

   Beantwoord
 • 14 november 2018 at 07:23
  Permalink

  Uw foto’s zijn echt heel gaaf! ben er zelf ook geweest en ik vond het geweldig, je foto’s nogmaals zijn zo goed genomen het is alsof ik er weer zelf doorheen kan dwalen. Prachtig!

  Beantwoord
  • 14 november 2018 at 07:52
   Permalink

   Bedankt voor je reactie, en wat leuk om te horen Roy! Mijn bezoek aan Fort de la Chartreuse smaakt naar meer Urbex. Weet jij nog andere plekken?

   Beantwoord
 • 30 december 2018 at 21:47
  Permalink

  Zijn er nog andere leuke leegstaande forten bij Luik? Ik was ook in september 2018 in Chartreuse en vond dat een leuke ervaring.
  Kijk ook effe op youtube naar: wandelen met johan. Overigens kun je die locatie beter niet zelf proberen!
  En wat is de Green School voor iets?

  Beantwoord
  • 4 januari 2019 at 09:48
   Permalink

   Bedankt voor je reactie Johan! Of er nog andere leegstaande forten bij Luik zijn weet ik niet. Wel weet ik dat er veel urbex-locaties in België zijn. Green School is een sinds 2002 leegstaand schoolgebouw. Het schijnt een geweldige locatie te zijn in België. Alleen ben ik er nog niet achter waar de school staat. Bizarre plek trouwens op je filmpje.

   Beantwoord
 • 13 januari 2019 at 14:33
  Permalink

  Update 12-01-19, (zaterdag)

  Wij zijn er geweest, wij zijn inderdaad daar naar binnen gegaan wat stond beschreven, echter de hekken waren open en waren vele mensen op de been, soms wat junkies (nergens last van gehad), hele vette fotos kunnen maken!

  IG: Jasper.Ez

  Beantwoord
  • 26 januari 2019 at 15:14
   Permalink

   Leuk dat je er ook bent geweest Jasper. Fijn dat de hekken op waren, wel zo prettig. Ik zal je foto’s eens bekijken op IG.

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.