Fietsen in Sevilla | De perfecte manier om de stad te leren kennen

In Sevilla lijkt de tijd soms te hebben stilgestaan. De binnenstad met eeuwenoude monumenten en smalle straatjes zullen zeker indruk op je maken als je Sevilla bezoekt. Op talloze plekken in de stad worden wanden van gebouwen gesierd door kleurrijke azulejos die constant je aandacht trekken. Wil je de charme en schoonheid van de stad ontdekken, dan is fietsen in Sevilla de perfecte manier. Stap op de fiets en leer deze eeuwenoude stad kennen en geniet van de cultuur, historie en legendes. 

Fietsen in Sevilla met Andalucia Tours & Discovery

Op het afgesproken tijdstip melden we ons bij ATD SPAIN aan de Calle Santas Patronas, 29. Voor we een fiets krijgen toegewezen, worden we eerst nog gewezen op de geldende regels. Om klokslag 10:00 uur neemt gids Robin ons mee op pad. Dankzij de enthousiaste verhalen van onze gids komt de stad echt tot leven.  

Een sfeervolle wijk met een eigen identiteit

Ons eerste stop is vlak voor de bekende brug Puente de Isabel II, beter bekend als de Puente de Triana. De boogbrug verbindt het stadscentrum met de wijk Triana op de westelijke oever. Vanaf de kade kijken we uit op Triana met haar pittoreske gevelpanden uit de 18de eeuw. De sfeervolle wijk is hét thuis van de flamenco en het beroemde keramiek. Bijna alle tegeltjes die je in de stad tegenkomt zijn hier gemaakt. Op het vroege tijdstip zijn de barretjes nog gesloten. Robin verzekert ons dat als je hier op een later tijdstip terugkomt de kade niet alleen kleurrijk maar ook levendig is. 

Triana Sevilla

Vanaf de kade hebben we uitzicht op het oude stadscentrum. De klokkentoren van de kathedraal torent hoog boven alle andere gebouwen uit. We rijden langs de Guadalquivir en via sfeervolle straatjes in Triana komen we bij Iglesia de Santa Ana. Het roodgele kerkje wordt omgeven door straatjes met uitnodigende barretjes en huizen met balkonnetjes vol potten met planten. Hier en daar staat een deur open en bewonder ik de muren vol prachtige azulejos

Triana Sevilla

Drie monumentale panden op een rij

We verlaten de wijk Triana en keren terug naar het oude stadscentrum. Terwijl we de Ionische zuilen en kenmerkende façades bewonderen worden we bijgepraat over de geschiedenis van het Palacio de San Telmo. Dit prachtige paleis is een van de meest indrukwekkende gebouwen van Sevilla. Het in opvallend rood en donkergeel geschilderde barokgebouw was vroeger een zeevaart-academie en weeshuis voor kinderen van zeevaarders. Tegenwoordig is het paleis de zetel van de voorzitter van de regionale regering. 

Palacio de San Telmo Sevilla

Iets verderop staat het beroemde Hotel Alfonso XIII. Het hotel is gebouwd in de Neo-Mudéjarstijl, een mix van Arabische en Spaanse invloeden. De stijl kenmerkt zich door strak stucwerk, gecombineerd met bakstenen bogen en tegelwerk van blauw-witte azulejos. Bezoek zeker op een later moment dit prachtige hotel. 

Hotel Alfonso XIII Sevilla

Naast het hotel staat nog zo’n prachtig monumentaal pand: Real Fabrica de Tabacos. In de voormalige tabaksfabriek is tegenwoordig de Universiteit van Sevilla gehuisvest. Naast de fabriek staan verschillende bijgebouwen, waaronder een gevangenis en een gerechtsgebouw. Robin vertelt over de indrukwekkende geschiedenis die schuilgaat achter de deuren van deze voormalige tabaksfabriek. Als je naar binnen wilt, dan zal je later even moeten terug komen. Tijdens een bezoek aan de universiteit kan je nog altijd de authentieke sfeer van weleer opsnuiven. 

Real Fabrica de Tabacos Sevilla

Gebouwd op de fundamenten van de Almohadenmoskee

Aan de voet van de Catedral de Santa María de la Sede luisteren we aandachtig naar onze gids die over de geschiedenis van de kathedraal vertelt. Het is na de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad en de St. Paul’s Cathedral in Londen het grootste kerkgebouw van Europa. Tegen de kathedraal aan staat de blikvanger van Sevilla: La Giralda. Vanaf de 104,5 meter hoge klokkentoren heb je een fantastisch uitzicht over de stad. Sinds 1987 staan de kathedraal en klokkentoren op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Catedral de Santa María de la Sede en La Giralda Sevilla

Het meest bezochte plein van Sevilla ligt er verlaten bij

Onze fietstocht sluiten we af bij één van de symbolen van de Spaanse stad: Plaza de España. Het halfronde plein werd door Aníbel González Álvarez ontworpen ter ere van de Ibero-Amerikaanse expositie van 1929. Het voormalige Spaanse paviljoen bezit diverse elementen uit de Sevillaanse bouwkunst zoals azulejos, aardewerk en rode bakstenen. Helaas blijken het plein en naastgelegen Pargué María Luisa te zijn gesloten. Het slechte weer van de afgelopen dagen, en de nog steeds aanwezige harde wind heeft de gemeente doen besluiten alle parken te sluiten. 

Plaza de España Sevilla

Plaza de España Sevilla

Stap op de fiets met Andalucia Tours & Discovery

Fietsen in Sevilla is zeer populair. Omdat de stad niet te groot is en veel fietspaden heeft, is de stad daarvoor heel geschikt. Als je de stad goed wilt leren kennen dan is een fietstocht met ATD SPAIN een uitstekende optie. Een Nederlandstalige gids leidt je langs bekende en onbekende plekken van de stad. Je krijgt niet alleen een algemene indruk van de stad, maar ook achtergrondinformatie en tips. De fietstocht wordt dagelijks gehouden, duurt 3 uur en kost 25 euro per persoon. Kijk op de website voor meer informatie. 

Ik raad aan om te fietsen in Sevilla aan het begin van jouw stedentrip, zodat je een goed beeld krijgt van de stad. Na zo’n fietstocht kun je je gemakkelijker oriënteren. Ook kun je beter bepalen welke bezienswaardigheden je in de resterende dagen wilt bezoeken. 

En, heb je al zin gekregen om Sevilla per fiets te verkennen? 

Fietsen in Sevilla is geschreven in samenwerking met Andalucia Tours & Discovery. Dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen en mening.

20 reacties op “Fietsen in Sevilla | De perfecte manier om de stad te leren kennen

 • 16 maart 2018 at 17:51
  Permalink

  Die fietstour is inderdaad erg leuk! Er worden veel van die kleine details en grappige weetjes gedeeld, dus zo leer je de stad toch weer op een andere manier kennen. En fietsen in Sevilla voelde ook erg gemakkelijk en veilig 🙂 Fijn dat Sevilla zo goed is bevallen!

  Beantwoord
  • 17 maart 2018 at 08:33
   Permalink

   We zijn heel veel te weten gekomen over Sevilla, en dat is juist het leuke aan zo’n fietstocht. Ik was erg verbaasd dat Sevilla zo goed is ingesteld op fietsers. De route bestond veelal uit duidelijk aangegeven fietspaden. Sevilla is erg goed bevallen. We overwegen zelfs om volgend jaar een roadtrip door Andalusië te maken.

   Beantwoord
 • 16 maart 2018 at 19:37
  Permalink

  Ik vind fietsen een van de fijnste manieren om een stad te ontdekken. Je ziet net even wat meer dan wanneer je loopt en je bent toch lekker gezond bezig 🙂 Sevilla lijkt me een leuke stad! Hoor er veel mooie verhalen over en die monumentale panden zien er schitterend uit! Best bijzonder dat het zo rustig is op straat in zo’n drukke stad. Heeft dat slechte weer toch nog wat positiefs opgeleverd 🙂

  Beantwoord
  • 17 maart 2018 at 08:39
   Permalink

   Sevilla is een erg leuke stad, en goed per fiets te ontdekken. Het was niet overdreven druk en de inwoners bleven sowieso binnen vanwege de lage temperatuur. Wij fietsen ook altijd op reis terwijl we thuis niet eens een fiets hebben.

   Beantwoord
 • 16 maart 2018 at 20:56
  Permalink

  Ben het zo eens met je titel van dit artikel. Een stad verkennen op de fiets is echt een perfect idee. Zo kan je op een langzame manier veel zien van de stad. Sevilla zou ik ook echt nog is willen bezoeken. Lees er steeds meer over en mijn nieuwsgierigheid begint meer te worden. Denk wel dat dit pas ergens 2019 gaat worden.

  Beantwoord
  • 17 maart 2018 at 08:39
   Permalink

   Sevilla is een aanrader, zeker doen als je er plek voor kunt vinden inde drukke reisschema.

   Beantwoord
 • 16 maart 2018 at 21:58
  Permalink

  Dat lijkt me een mooie manier om deze prachtige stad te ontdekken. Ik heb eerder op de fiets Valencia ontdekt…dat was ook heel leuk….je komt net wat makkelijke van A naar B dan te voet. Leuke tip!

  Beantwoord
  • 17 maart 2018 at 08:40
   Permalink

   Valencia staat nog op mijn lijstje, schijnt ook een prachtige stad te zijn. Sevilla is een aanrader!

   Beantwoord
 • 16 maart 2018 at 23:20
  Permalink

  Ik heb ook gefietst in Sevilla. Echt een fijne manier om de stad te verkennen.

  Met een gids zie je zo veel meer. ATD heeft goede gidsen.

  Beantwoord
  • 17 maart 2018 at 08:41
   Permalink

   Leuk dat je ook Sevilla op de fiets verkent hebt. Met een gids zie je inderdaad meer en je komt ook veel meer te weten over de geschiedenis van de stad.

   Beantwoord
 • 17 maart 2018 at 04:09
  Permalink

  Sevilla lijkt me een hele mooie stad en wat is nou een lekkere manier om deze te ontdekken dan -lekker Hollands- met de fiets! Lijkt mij echt geweldig!

  Beantwoord
  • 17 maart 2018 at 08:42
   Permalink

   We blijven Hollanders hè, ook op reis. Ik vind het heerlijk om te fietsen op reis, je ziet net even wat meer en krijgt veel informatie over de stad. Heb je al gefietst in Australië?

   Beantwoord
 • 17 maart 2018 at 10:23
  Permalink

  Oh Sevilla is zo’n mooie stad! Ik ben er alleen even een dagje geweest, veel te kort natuurlijk. Ik ga graag een keer terug. Jouw foto’s zorgen daarvoor! En ja fietsen is een leuke manier om de stad te leren kennen. Ik doe dat ook graag.

  Beantwoord
  • 19 maart 2018 at 17:50
   Permalink

   Bedankt voor je compliment, leuk! Zeker een keer terug gaan Carolien, zo’n mooie stad.

   Beantwoord
 • 17 maart 2018 at 13:44
  Permalink

  Wat leuk dat je daar een fietstour hebt gedaan! Vind dat zelf ook altijd erg leuk om te doen. Sevilla lijkt mij een erg mooie stad om te bezoeken, ben er nog nooit geweest.

  Beantwoord
  • 19 maart 2018 at 17:51
   Permalink

   De fietstour was erg leuk en we zijn veel te weet gekomen over te stad. Wij maken ook vaak een fietstocht, om de stad beter te leren kennen. Sevilla is een aanrader.

   Beantwoord
 • 18 maart 2018 at 16:55
  Permalink

  Ja, leuk! Sevilla is mooi en fietsen is altijd leuk! Toen ik er lang geleden was was fietsen nog niet gebruikelijk (daar niet althans) én was het 42 graden (in juli/augustus), maar ik wil er zeker een keer terug en dan wil ik inderdaad ook een fietstour doen.

  Beantwoord
  • 19 maart 2018 at 17:52
   Permalink

   Sevilla is goed ingesteld op fietsers, overal liggen fietspaden. Met 42 graden fietsen lijkt me idd geen pretje.

   Beantwoord
 • 21 maart 2018 at 12:51
  Permalink

  De fiets is altijd een goede manier om een stad beter te leren kennen. Ik probeer ook altijd te fietsen (in Berlijn overigens niet gedaan) tijdens een stedentrip. Sevilla lijkt mij een erg fijne stad om te fietsen, vooral omdat het zo compact is.

  Beantwoord
  • 27 maart 2018 at 18:10
   Permalink

   Sevilla is een fijne stad, en zeker om per fiets te verkennen. Wij hebben destijds ook niet gefietst in Berlijn, wellicht een volgende keer.

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.