Wat te doen in Salzburg | Bezienswaardigheden en de leukste tips voor een stedentrip

Een stedentrip Salzburg is echt de moeite waard. Niet voor niets staat de historische binnenstad in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad wordt gedomineerd door de vele barokgebouwen, waaronder de Dom en Festung Hohensalzburg, een burcht die hoog boven de stad uittorent. Bekende bezienswaardigheden in Salzburg zijn het huis van de familie von Trapp, bekend van de musicalfilm ‘The Sound of Music’, en het geboortehuis van Mozart. Maar de vierde grootste stad van Oostenrijk heeft nog veel meer te bieden. Wat je allemaal kunt zien en doen in Salzburg lees je in dit artikel.

Getreidegasse Salzburg Oostenrijk

Wat te doen in Salzburg? Maak een stadswandeling mét gids!

Niets leuker dan een onbekende stad verkennen met een gids. Je komt net iets meer te weten over de stad en waar je de belangrijkste bezienswaardigheden in Salzburg kunt vinden. En het is ook fijn om te weten waar ze de goede biertjes tappen, het beste ijs verkopen en de lekkerste schnitzels serveren. Wie kan je daarbij beter helpen dan een inwoner van Salzburg zelf? Christian neemt ons op de eerste ochtend in Salzburg mee om ‘zijn’ stad te laten zien.

Hij laat ons de verborgen schatten van de stad zien en geeft de nodige achtergrondinformatie over de geschiedenis van de stad. Ik weet nu bijvoorbeeld waarom er verschillende jaartallen op één huis staan. Maar ook de betekenis van de uithangborden die aan de gevels in de Getreidegasse hangen. Een gegidste stadswandeling is het perfecte begin van een stedentrip Salzburg. Dus zeker doen in Salzburg. Meer informatie over deze stadswandeling vind je op de website van Tourismus Salzburg.

Geboortehuis van Mozart Salzburg Oostenrijk

Neem een kijkje bij geboortehuis Mozart

Een van de hoogtepunten die je niet mag missen – en waar je niet omheen kunt – als je in Salzburg bent: Mozarts geboortehuis. Het huis met de gele façade staat in hartje Salzburg, in de Getreidegasse op nummer 9. De beroemde klassieke componist woonde hier van zijn geboorte in 1756 tot in 1773. De kamers in het huis – inmiddels een museum – geven een goed beeld van hoe het leven er toen uit zag. Je kunt er authentieke Salzburgse meubelen bewonderen, originele muziekinstrumenten van Wolfgang Amadeus Mozart, portretten en gebruiksvoorwerpen uit die tijd.

Dom van Salzburg Oostenrijk

Verwonder je aan het interieur van de Dom van Salzburg

De Dom van Salzburg werd oorspronkelijk gebouwd in 774, maar is in 1598 door brand verwoest. De huidige dom verrees in 1611. Wat de Dom tot een van de beroemdste bezienswaardigheden van Salzburg maakt, is het indrukwekkende interieur met de barokke koepel. En wist je dat Mozart in de Dom is gedoopt en er zelfs een aantal jaar organist is geweest? Toegang tot de Dom van Salzburg is gratis.

Mozartplatz Salzburg Oostenrijk

Ontmoet de bekendste man uit Salzburg

De Mozartplatz is dé ontmoetingsplek van de stad en een goed uitgangspunt voor je ontdekkingstocht door het historische centrum, dat in z’n geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het plein wordt gedomineerd door een standbeeld van de man zelf, maar vergeet niet om ook de prachtig barokke architectuur op en rondom het plein te bewonderen.

Salzburg Museum Salzburg Oostenrijk
Residenzplatz Salzburg Oostenrijk

Vergaap je aan de kunstschatten in het Salzburg Museum

Niet ver van de Dom van Salzburg bevindt zich het Salzburg Museum. Dit kunstmuseum is gespecialiseerd in de culturele geschiedenis van de stad en natuurlijk kunst. De collectie van het museum bestaat uit schilderijen, grafische kunst, fotografie, beeldhouwkunst, archeologie en architectuur. Tijdens een bezoek aan het museum mag je ook de eerste verdieping van de Dom bezoeken. Vanaf het balkon – waar ook het imposante orgel staat – heb je zicht op het interieur van de kathedraal. Ook een bezoek aan het panoramaterras, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op Residenzplatz – het hart van het historische centrum van Salzburg – zit bij een entreekaartje voor het museum inbegrepen.

Schloss Mirabell Salzburg Oostenrijk

Bezienswaardigheden Salzburg: Bezoek de tuinen van Schloss Mirabell

Niet alleen is Salzburg beroemd als de geboorteplaats van Wolfgang Amadeus Mozart, het is ook de stad waar ‘The Sound of Music’ haar roots heeft. Overal in de stad kun je posters, ansichtkaarten, kalenders en souvenirs kopen van deze musicalfilm over de Oostenrijkse familie Von Trapp. Ook kun je met een bus of op de fiets een rondrit maken langs een aantal van de filmspots. Echter is Schloss Mirabell met de bijbehorende tuinen toch echt de plek waar Maria het wereldberoemde ‘Do-re-mi’ zong met de kinderen. De kasteeltuin bij Schloss Mirabell is schitterend en absoluut het bekijken waard. Ga lekker op een bankje onder de bomen zitten en bewonder het kasteel en haar tuinen van een afstandje.

Schloss Hohensalzburg Salzburg Oostenrijk

Geniet van het uitzicht vanaf Festung Hohensalzburg

Schloss Hohensalzburg is een oude, stenen burcht bovenop de Festungsberg en een van de grootste bezienswaardigheden van Salzburg. Het 900 jaar oude kasteel is te zien vanaf bijna ieder punt in Salzburg en is een van de grootste middeleeuwse kastelen van Europa. Je bereikt het fort met de trap of een kort ritje in ’s werelds oudste kabelbaan. Boven word je getrakteerd op een waanzinnig uitzicht over de stad en op de bergen. De vesting bezoeken is wat mij betreft dan ook een van de dingen die je moet doen in Salzburg. Naast de panoramische uitzichten die je vanaf Festung Hohensalzburg hebt, kun je ook het kasteel bezoeken. Als je door de prachtige vertrekken loopt, waan je je even een vorst in de middeleeuwen.

Markten Salzburg Oostenrijk

Struin over de markt en proef lokale specialiteiten

Waar kun je beter de specialiteiten van een stad ontdekken dan op de markt? Ik vind het heerlijk om tijdens een stedentrip een lokale markt te bezoeken. In Salzburg heb je op op de Universitätsplatz/Wiener-Philharmoniker Gasse de Grünmarkt. Elke dag kun je hier levensmiddelen en streekproducten kopen tussen 07:00 en 19:00 uur. En op zaterdag van 06:00 tot 15:00 uur. Het is een gezellige markt, niet al te groot, maar voor specialiteiten uit de streek moet je hier zijn. Denk aan pretzels en verschillende kaas- en worstsoorten. Maar ook groente, fruit, bloemen en Salzburg handwerk worden er verkocht. Elke keer als ik een lokale markt bezoek, kijk ik mijn ogen uit en moet ik mezelf tegenhouden om niet van alles te kopen. Ook deze keer ging ik voor de bijl. Ik proefde – en kocht – allerlei heerlijke kazen en worsten, en at een lekker broodje braadworst.

Begraafplaats Stift Sankt Peter Salzburg oostenrijk

Bezoek de begraafplaats van Stift Sankt Peter

De Stift Sankt Peter is het oudste monument van Salzburg. Dit prachtige klooster werd in 696 gesticht door de missionaris Rupert van Salzburg en is zelfs het oudste klooster van Oostenrijk. Het voelt een beetje vreemd om een begraafplaats als bezienswaardigheid voor een stedentrip te noemen, maar maak ook een wandeling over de begraafplaats van het klooster. Je vindt er een indrukwekkend aantal fraaie grafmonumenten. Wees discreet met het maken van foto’s. Het blijft tenslotte een plek waar mensen hun overleden dierbaren komen herdenken.

Sphaera Stephan Blankenhol Walk of Modern Art Salzburg Oostenrijk
Gherkins Erwin Wurm Walk of Modern Art Salzburg Oostenrijk

Walk of Modern Art: Bewonder openbare kunst in Salzburg

Wanneer je door de historische binnenstad van Salzburg loopt, kom je een aantal moderne kunstwerken tegen. Deze kunstwerken vormen samen de ‘Walk of Modern Art’. Elke eerste zaterdag van de maand kun je deelnemen aan deze wandeling langs dertien kunstobjecten. Voor mij springen er twee kunstwerken uit: ‘Sphaera’ van de Duitse kunstenaar Stephan Balkenhol en ‘Gherkins’ van Erwin Wurm – de meester van bizarre humor – uit Oostenrijk. Op het Kapitelplatz staat het negen meter hoge kunstwerk van Balkenhol. Bovenop de gouden bol staat een mannelijk figuur met een neutrale gezichtsuitdrukking. Het werk van Wurm vind je in het Furtwänglerpark. De vijf menselijke komkommers die – onder de strenge blik van het standbeeld van Schiller – als individuele wezens werden neergezet, zijn inmiddels verheven van banale objecten tot kunstvoorwerpen. Elke augurk vertegenwoordigt overigens een waarde van 50.000 euro.

Makartsteg brug Salzburg Oostenrijk

Verzegel de liefde op de Makartsteg brug

Ook in het centrum van Salzburg kun je jouw liefde voor je partner bezegelen door een slotje op te hangen. Het hekwerk van de voetgangersbrug over de Salzach hangt vol met honderden slotjes. Hier worden volgens de traditie niet alleen slotjes opgehangen als symbool voor oneindige liefde, maar ook om herinneringen voor altijd in leven te houden. Hang je slot aan het hek, gooi het sleuteltje in de rivier en sta stil bij de herinnering die je nooit meer wilt vergeten. Vanaf de brug heb je trouwens een schitterend uitzicht op het kasteel en de Altstadt van Salzburg.

Uitzicht vanuit Museum voor Moderne Kunst Salzburg Oostenrijk

Kunst kijken in Museum voor Moderne Kunst

Direct aan de steile afgrond van de Mönchsberg – 60 meter boven de Anton-Neumayr-Platz – kun je in dit museum regionale en internationale hedendaagse moderne kunst bewonderen. De centrale tentoonstellingsruimte beschikt over een groot panoramisch raam dat uitkijkt op het terras, dat op zijn beurt een fantastisch uitzicht over Salzburg heeft. Het terras is een geweldige plek om iets te drinken of te lunchen. Zelfs als je geen fan bent van hedendaagse kunst, behoren de uitzichten vanuit het museum tot de beste in Salzburg.

Residenzplatz Salzburg Oostenrijk

Uitrusten op het Residenzplatz

Bijkomen van alle indrukken die je hebt opgedaan? Bemachtig een plekje op een van de bankjes op het Residenzplatz. En is er geen plekje vrij, dan kan je altijd nog op het terras van Café mozARTs – onderdeel van het Salzburg Museum – plaatsnemen. Middelpunt van het plein is de vermaarde Residenzbrunnen, de indrukwekkendste fontein van Salzburg. Misschien herken je hem wel uit ‘The Sound of Music’, de film uit 1965. Verder wordt het Residenzplatz aan alle kanten omgeven door historische bouwwerken. Een heerlijk plek om even uit te rusten en foto’s te maken van de fontein en de omliggende gebouwen.

Schloss Hellbrunn Salzburg Oostenrijk

Neem de bus naar Schloss Hellbrunn

Wie een uitstapje in de omgeving wil maken, gaat naar Schloss Hellbrunn. Dit paleis, oorspronkelijk het zomerverblijf van de aartsbisschop van Salzburg, is beroemd vanwege de bijzondere waterwerken van de Wasserspiele. De fonteinen worden door de gids bediend, en dit houdt in dat je op de meest onverwachte momenten nat kunt worden. Wij worden niet verrast, want als je goed kijkt kan je zien waar het water vandaan komt. De groep vóór ons is namelijk slechts één fontein verder. En ondanks het warme weer blijven de sporen van het water zichtbaar.

De tuinen zijn prachtig, de kunst in het museum indrukwekkend en de muurschilderingen zijn een lust voor het oog, maar de Wasserspiele is niet aan ons besteed. De historische beelden en fonteinen zijn het bezichtigen waard, maar het kinderlijke verrassingseffect van de spuitende fonteinen doet afbreuk aan de wandeling. Als ik het gegiechel, de lachsalvo’s en de ‘oeh’s’ en ‘ahh’s’ van de groep hoor, geloof ik dat wij de enige twee zijn die er zo over denken.

Schloss Hellbrunn Wasserspiele Salzburg Oostenrijk

Praktische informatie Schloss Hellbrunn

Bus 25 – met eindbestemming ‘Untersbergbahn’ – brengt je in zo’n 20 minuten naar Schloss Hellbrunn. De bus vertrekt vanaf de Rudolfskai, tegenover de Staatsbrücke en Hotel Stein. Zowel de bus als de toegang tot Schloss Hellbrunn is gratis met de Salzburg Card. Zonder deze kaart betaal je 12,50 euro voor een entreekaartje voor volwassenen en 5,50 euro voor kinderen (juni 2019). Het ticket is inclusief een guided tour Wasserspiele, een audioguide in Schloss Hellbrunn en het Volkskunde Museum. Meer informatie vind je op de website van Schloss Hellbrunn.

Salzburg Card

Stedentrip Salzburg? Koop de Salzburg Card!

Ben je van plan om veel musea in Salzburg te bezoeken? Dan is het verstandig om de Salzburg Card aan te schaffen. Vanaf 29 euro krijg je gratis toegang tot een groot aantal musea en bezienswaardigheden in Salzburg. Zo zijn bijvoorbeeld de kabelbaan naar Festung Hohensalzburg en toegang tot het Museum voor Moderne Kunst gratis met de Salzburg Card. Daarnaast mag je ook gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in Salzburg. Je kunt kiezen voor een kaart van 24, 48 of 72 uur. De Salzburg Card kun je hier bestellen.

Eten en drinken in Salzburg Oostenrijk

Eten en drinken Salzburg

De keuken van Salzburg is een goede mix tussen de Oostenrijkse en de Beierse keuken. Genieten van de lokale keuken doe je bij Koller und Koller am Waagplatz in de historische binnenstad van Salzburg. Je eet hier de lekkerste schnitzel en cordon blue, maar ook een heerlijke risotto staat op de kaart. Bij Italiaans restaurant Alvera Monte Mio kun je terecht voor de ultieme combinatie van Italiaans en Oostenrijks eten. De echte culinaire liefhebber gaat naar Blaue Gans. Wat mij betreft een van de beste restaurants in Salzburg. In het restaurant zit je onder eeuwenoude gewelven, met oude wandschilderingen aan de wand. Je kunt ook een tafel reserveren in de tuin van het restaurant, je eet hier tussen olijf- en vijgenbomen in een fijne ambiance. Let op: het is hier best wel prijzig, al krijg je daar wel goed eten voor terug.

Nog meer lekkere adresjes in Salzburg

Voor de lekkerste cappuccino ga je naar Café Classic of Café Tomaselli. Liever in een hippere omgeving een bak koffie drinken, stap dan binnen bij ESCOBAR – la República de Mexifornia. Ook een fijn adresje om te borrelen of lunchen overigens. Wijntjes drinken doe je op het terras van het Salzburg Museum. Een biertje drinken doe je bij de Alchimiste Belge, een Belgisch speciaalbieren-café aan de Bergstrasse, lunchen is aangenaam op het terras van de Café Restaurant M32 vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op Salzburg en de omgeving. Voor het lekkerste én goedkoopste ijs moet je volgens de inwoners van Salzburg bij Eisgrotte in de Getreidegasse zijn. En ik kan ze geen ongelijk geven. Of je nu stracciatella, pistache of hazelnoot kiest, de smaak is verrukkelijk.

Tuinen Schloss Mirabell Salzburg Oostenrijk

Hoe is het weer in Salzburg?

Vooral in juni, juli en augustus schijnt de zon vaak in overvloed en ligt de temperatuur ruim boven de twintig graden. Erg aangenaam voor een stedentrip Salzburg, maar er kan ook veel regen vallen. Het koudst is het in december en januari, wanneer de temperaturen rond het vriespunt liggen. Wij waren er in juni. Het kwik steeg tot boven de 30 graden Celsius, maar in de avond koelde het flink af.

Reizen naar Salzburg – Hoe kom je er?

Vanaf Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam, Brussel Charleroi en Düsseldorf vliegen meerdere maatschappijen naar Salzburg. Je vliegt in 1 uur en 45 minuten naar de Oostenrijkse stad. Kijk op Skyscanner voor goedkope vliegtickets Salzburg. Wij sloten onze roadtrip Slovenië af met een 3-daagse stedentrip Salzburg. In de Oostenrijkse stad kun je je prima twee tot drie dagen vermaken, want hoewel de stad vrij compact is, is er enorm veel te zien en te doen in Salzburg.

Wanneer je kiest om met de auto naar Salzburg te gaan, dan is een autovignet verplicht. Het Oostenrijk-vignet kun je kopen bij een ANWB-winkel, via de website van de ANWB, bij een aantal Oostenrijkse grensovergangen en bij tankstations en postkantoren in de buurt van de Oostenrijkse grens. Belangrijk is dat je het vignet aanschaft vóór je de grens met Oostenrijk passeert. Ondanks het vignet zal je op bepaalde wegen ook nog tol moeten betalen. Daarentegen heb je voor Duitsland geen vignet nodig. Wil je in Duitsland een stad bezoeken, dan is de kans groot dat je een milieusticker nodig hebt. Deze sticker kun je online aanvragen bij de ANWB of bestellen in een van de ANWB-winkels. 

Van vliegveld Salzburg naar het centrum

Flughafen Salzburg W.A. Mozart ligt circa 6 kilometer van het centrum vandaan. Trolleybus (O-bus) 2 en 10 rijden vanaf de luchthaven naar Salzburg. Iedere 10 à 15 minuten vertrekt een bus. De reistijd is 15 tot 20 minuten. Een kaartje is te koop bij de buschauffeur.

Salzburg Oostenrijk

Vervoer in Salzburg

Met de Salzburg Card is het openbaar vervoer in de stad gratis. Ik verken het liefst een stad te voet. Zo kom je op plekken waar je anders niet zo snel zal komen. Tijdens onze stedentrip Salzburg hebben we – op de busrit naar Schloss Hellbrunn na – alles lopend gedaan. In drie dagen tijd legden we meer dan dertig kilometer af. Op de fiets de stad van Mozart verkennen? Boek hier een fietstocht met gids waarbij je langs de verborgen juweeltjes van de stad rijdt. Een andere optie is om je in een koetsje door de stad te laten rijden.

Dakterras Hotel Stein Salzburg Oostenrijk

Overnachten Salzburg

Op zoek naar een hotel in Salzburg? Wij verbleven in Hotel Stein – Adults Only. Het hotel ligt aan de oevers van de rivier de Salzach, in het centrum van Salzburg. De ideale locatie om optimaal te genieten van een stedentrip Salzburg. Bovendien is het een heel modern en sfeervol hotel. De kamers zijn comfortabel en luxe, met een heerlijk groot bed, een zitje, een televisie en zelfs een plekje om te werken. De badkamer met regendouche is riant, en net als de kamer erg schoon. Dit designhotel biedt een dakterras – waar bij mooi weer het ontbijt geserveerd wordt – met panoramisch uitzicht op de stad en de omgeving. Na een dagje kuieren door Salzburg is het heerlijk toeven op het zonovergoten dakterras met een hapje en drankje.

Leuke hotels in Salzburg

Het Star Inn Hotel Premium Salzburg Gablerbräu, by Quality is centraal gelegen in het voetgangersgebied Linzergasse, aan de voet van de Kapuzinerberg. Op slechts 200 meter van dit stijlvolle hotel bevindt zich het geboortehuis van Mozart. Schloss Mirabell en de beroemde winkelstraat Getreidegasse liggen op 5 minuten loopafstand. Op zo’n 10 minuten wandelen van de historische Getreidegasse ligt Altstadt Hotel Hofwirt Salzburg. Het hotel serveert een prima ontbijt en beschikt over een eigen parkeergarage onder het hotel. Andere aanraders zijn Hotel Elefant en Altstadt Hotel Stadtkrug, beiden gelegen in de historische binnenstad van Salzburg. Ook leuk: H+ Hotel Salzburg. Dit hotel ligt tegenover het treinstation van Salzburg Niet wat je zoekt? Vind hier meer hotels in Salzburg.

Meer tips voor een stedentrip in Europa? Lees dan ook deze artikelen met Europese bestemmingen in de hoofdrol

Disclaimer: Ik bezocht Salzburg op uitnodiging van Tourismus Salzburg GMBH, maar zoals altijd deel ik mijn persoonlijke en eerlijke mening.

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.