Leuk dagje uit in Nederland | Karakteristieke groene huisjes en molens op de Zaanse Schans bezoeken

Dacht je dat een dagje Zaanse Schans alleen leuk is voor buitenlandse toeristen? Fout! De Zaanse Schans laat je beleven hoe een Zaans dorp eruit zag in de 18e en 19e eeuw. En het leuke is: het is niet alleen een openlucht museum, maar ook een plek waar nog steeds mensen wonen en werken. Je vindt er houten Zaanse huizen, werkplaatsen, musea, natuurlijk een hele rij molens en verschillende ambachten. Dus heb je zin in een leuk dagje uit in Nederland? Zet koers richting Zaandam om de wereldberoemde molens van de Zaanse Schans te bezoeken!

Terug in de tijd op de Zaanse Schans

De Zaanse Schans is een openlucht museum in Zaandam dat wordt gekenmerkt door molens, oude industriële panden en straatjes vol met authentieke huisjes. De groene houten huisjes staan bekend als ‘Zaanse geveltjes’. Het openlucht museum lijkt al eeuwenoud, maar bestaat nog maar een paar decennia. Veel van de houten huisjes die op de Zaanse Schans staan, komen uit andere delen van de Zaanstreek. Ze zijn hier bij elkaar gebracht om de bezoeker een idee te geven hoe de meest dorpen er hier in de 18e eeuw uit zagen.

In de markante huisjes zijn verschillende musea en winkeltjes gevestigd, maar ook Oudhollandse ambachten als een klompenmakerij, wevershuis en kuiperij vind je op de Zaanse Schans. Naast de iconische molens en een scheepswerf staat er ook een replica van de eerste winkel van de grootste kruidenier van ons land. De rest van de karakteristieke huizen wordt bewoond. 

Zaanse Schans Zaandijk Nederland

Authentiek groene houten huisjes

Het gros van de huisjes hebben houten guirlandes in sierlijke motieven op de topgevels. Anderen zijn voorzien van een zogeheten pronkgevel om het huis groter te laten lijken dan het in feite is. Het witte houtsnijwerk steekt opvallend af tegen een van de vele tinten Zaans Groen. Hoe rijker de eigenaar, hoe meer pigment hij zich kon veroorloven en hoe intenser de groene kleur is.

Zaanse Schans Zaandijk Nederland

De molens van de Zaanse Schans

Wereldwijd staat Nederland bekend om haar molens. Aan de oever van de Zaan staan nog acht Zaanse molens op een rij. De molens vormen een herinnering aan de vele molens die vroeger in dit gebied stonden. De meeste molens zijn open voor publiek en geven meer inzicht in het werkende leven van vroeger. Het molenmuseum is van dinsdag tot en met zaterdag geopend, voor de andere molens gelden wisselende openingstijden.

Zaanse Schans Zaandijk Nederland

De Zaan als aanvoerroute

De materiaalkeuze voor de bouw van de huizen was onder andere het gevolg van de ligging van de streek. Hout was veel lichter dan steen en praktischer om mee te bouwen op de slappe veenbodem. Het was bovendien in grote hoeveelheden voorhanden. Via de Zaan werden continu grote voorraden hout aangevoerd en verwerkt in de vele houtzaagmolens.

Uniek stukje Nederland

De Zaanse Schans met haar groene houten huisjes, werkende molens, schuren en werkplaatsen is een uniek stukje Nederland. Het openlucht museum in Noord-Holland is een van de grootste publiekstrekkers van de provincie. Bussen met toeristen rijden af en aan, maar ook Nederlanders komen maar wat graag naar Zaanstad. En dat kan ik begrijpen. Het is interessant om te zien hoe de ambachten vroeger werden uitgevoerd. Je waant je voor even in de tijd dat alles nog met de hand werd gemaakt en over water werd vervoerd. Dus ben je op zoek naar een leuk dagje uit in Nederland? Stap in de auto of de trein en zet koers naar Zaandam om toerist in eigen land te zijn.

Zaanse Schans Zaandijk Nederland

Reizen naar de Zaanse Schans – Hoe kom je er?

Met de auto naar de Zaanse Schans? Gebruik in jouw navigatie als adres Schansend 7 in Zaandam. Parkeren kost 10 euro per dag voor een personenauto. Let op: je kunt bij de parkeerautomaat alleen afrekenen met een betaalpas.

Het dichtstbijzijnde treinstation is Zaandijk – Zaanse Schans. Dit station bereik je met de stoptrein vanaf station Amsterdam Centraal. Vervolgens loop je in 15 minuten naar de Zaanse Schans.

Een andere optie is de bus. De Rnet-buslijn 391 rijdt vanaf station Amsterdam CS iedere 15 minuten naar halte Zaanse Schans. De busrit duurt ongeveer 40 minuten. In juli en augustus kun je een bezoek aan de Zaanse Schans combineren met Volendam. Haring happen op de Dijk van Volendam of in klederdracht op de foto? Neem dan vanaf de Zaanse Schans de Rnet-buslijn 817.

Ook met de fiets zijn de iconische molens aan de Zaan goed te bereiken. Niet alleen gaan er fietspaden vanuit Amsterdam en omgeving naar Zaandam toe, maar ook langs en over de Schans zelf lopen fietspaden.

De Zaanse Schans bezoeken? Excursie boeken!

De Zaanse Schans is vrij te betreden en er hoeft geen entree betaald te worden. Voor het bezoeken van de attracties zelf wordt entree gevraagd. Wil je de Zaanse Schans bewonderen vanaf het water? Geniet van een uniek uitzicht op de wereldberoemde windmolens tijdens een boottocht over de rivier de Zaan. Boek alvast je tochtje over het water online. Dat is al mogelijk vanaf 9,95 euro per persoon. Ik raad aan om tickets en tours voor de Zaanse Schans aan te schaffen bij GetYourGuide. Bij hen kan je meestal gratis annuleren tot 24 uur voor aanvang van de activiteit.

Wil je liever een georganiseerde tour doen incl. Edam, Marken en Volendam? Of de molens bezoeken vanuit Amsterdam? Dan is wellicht een van deze excursies iets voor jou.

Bijzonder overnachten in Zaandam

Eén dagje Zaanse Schans is gewoon niet genoeg. De oplossing: een weekendje weg! Wil je graag overnachten in Zaandam? Boek een nachtje in het 4-sterren Inntel Hotels Amsterdam-Zaandam. Het hotel heeft een zeer opvallend design. De gevel is geschilderd in vier kleuren Zaans Groen en bestaat uit een opeenstapeling van typische Zaanse huisjes. Niet alleen de buitenkant van het hotel is in Zaanse stijl, ook de moderne kamers zijn ingericht met een typisch Zaans design. Boeken? Ik zou het doen: Inntel Hotels Amsterdam-Zaandam.

Meer tips voor een dagje uit of weekend weg in Nederland? Lees dan ook deze artikelen met Nederland in de hoofdrol:

Deel dit bericht:

6 reacties op “Leuk dagje uit in Nederland | Karakteristieke groene huisjes en molens op de Zaanse Schans bezoeken

 • 12 augustus 2017 at 12:04
  Permalink

  Prachtige foto’s Marcel! Wij zijn er een paar jaar geleden met de hele familie heen geweest. We hebben daar destijds een boottochtje gemaakt…het was herfst en ijskoud!!! 😀
  Misschien ook maar eens in de zomer bezoeken, dan ziet alles er een stuk fleuriger uit.

  Beantwoord
  • 13 augustus 2017 at 10:57
   Permalink

   Dankjewel Ilse! Zeker een keer teruggaan als de zon schijnt, maakt het allemaal net even iets aangenamer. Ik vond het erg leuk om gezien te hebben, zo dichtbij en nog nooit geweest.

   Beantwoord
 • 15 augustus 2017 at 18:23
  Permalink

  Mooie foto’s. Ik woon er vlak bij en ben er vaak geweest, maar toch vergeet ik weleens hoe mooi het eigenlijk is. Je hebt de schoonheid van de molens goed vast weten te leggen!

  Beantwoord
  • 16 augustus 2017 at 17:42
   Permalink

   Dankjewel Sanne! Ik was er nog nooit geweest en we wonen nog wel zo dichtbij. Erg leuk om gezien te hebben, en interessant.

   Beantwoord
 • 16 maart 2018 at 08:52
  Permalink

  Toevallig ben ik er afgelopen week geweest. Erg toeristisch maar wel leuk om gezien te hebben. Jij hebt wel heel wat beter weer gehad dan ik. Lees: regen en kou. Dan is een plek al snel minder leuk. Net als mijn foto’s 🙁

  Beantwoord
  • 17 maart 2018 at 08:31
   Permalink

   Ik zag je foto’s op Facebook voorbij komen en zag dat je het niet getroffen had met het weer. Als het regent is het al snel minder leuk. Het is er inderdaad erg toeristisch maar wel leuk om eens gezien te hebben. Voor mij is het best wel dichtbij maar was er nooit geweest.

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.