De leukste wijken van Keulen | Laat de historische Altstadt links liggen

Duitsland staat bekend om zijn Pretzels, bier, overheerlijk gebak en zuurkool met braadworst. Maar waar staat Keulen om bekend? De meeste mensen komen niet verder dan het noemen van de indrukwekkende Dom, Eau de Cologne 4711 en wellicht de Hohenzollernbrücke, de spoorbrug die praktisch op elke foto van Keulen staat. Ik ken geen enkele brug ter wereld waar zo veel liefdesslotjes hangen, en ik heb tijdens mijn reizen al heel wat bruggen gezien. Naast deze publiekstrekkers vind je in Keulen een aantal wijken. Eén daarvan is de Altstadt, het historische gedeelte van stad. De meeste mensen beperken zich tot een bezoek aan de Altstadt. Jammer, want er zijn veel leukere wijken dan de Altstadt. Speciaal voor jou heb ik de leukste wijken van Keulen op een rijtje gezet.

Altstadt

In de Altstadt ligt de oorsprong van de rijke Keulse geschiedenis verborgen. In het centrum zijn nog veel overblijfselen te vinden die aan de Romeinse tijd refereren. De gotische Dom van Keulen is met ontelbare pinakels en spitsbogen het meest herkenbare symbool van de stad. Het is de grootste kathedraal van Duitsland en staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Vanaf de 157 meter hoge torens heb je een prachtig uitzicht over de stad. Zowel de binnen- als buitenkant van de Dom zijn indrukwekkend. Op de gekleurde huisjes aan de Fischmarkt na vonden wij de Altstadt vrij grauw en sfeerloos. De Altstadt mag je niet overslaan maar het historische centrum kon ons niet bekoren, en behoort wat mij betreft zeker niet tot de leukste wijken van Keulen.

Dom van Keulen

Ehrenfeld

Iets buiten de meest centraal gelegen gebieden van Keulen, vind je de voormalige arbeiders- en fabriekswijk Ehrenfeld. In deze upcoming wijk bevind je je echt onder de locals en beleef je het dagelijks leven in de grote Duitse stad. Oude panden zijn rijkelijk versierd met bontgekleurde murals en voormalige fabrieken doen tegenwoordig dienst als sportschool, trendy bar of zijn omgetoverd tot appartementencomplexen. Ehrenfeld is trendy en creatief, met veel street art, hippe koffiebars, pop-up stores en vintage winkeltjes. Rond het station vind je de belangrijkste verzameling streetart. Even verderop vind je hét symbool van de wijk: de vuurtoren van de vroegere Heliosfabriek, waar vroeger gloeilampen werden geproduceerd. Sfeervol, authentiek en een wijk met een rauw randje. Een bezoek aan Ehrenfeld is echt de moeite waard, en behoort zeker tot één van de leukste wijken van Keulen.

Street art Ehrenfeld Keulen

Street art Ehrenfeld Keulen

Street art Ehrenfeld Keulen

Belgisches Viertel

Officieel is het Belgisch Viertel geen wijk, maar een verzamelnaam van straten die de namen van Belgische steden dragen. Zo vind je er de straten Antwerpen, Gent en Luik en is Brüsseler Platz het kloppend hart van deze wijk. De Keulse wijk is het mekka voor hipsters, maar ook voor reizigers die meer van Keulen willen ontdekken. Hier vind je de hipste cafés en eigentijdse restaurants met de laatste food trends. Maar ook concept stores, kleine boetiekjes en vintage winkeltjes. De Aachener Strasse is de laatste jaren omgetoverd tot een straat vol lekkere eetadresjes voor ontbijt en lunch. In het Belgisch Viertel vind je ook street art en de historische herenhuizen vormen een mooi decor voor een wandeling door dit deel van Keulen. Na een bezoek aan het Belgisch Viertel is de kans groot dat je net zo enthousiast bent over deze Duitse wijk als ik.

Belgisches Viertel Keulen

Belgisches Viertel Keulen

Rheinauhafen

Loop je vanuit de Altstadt in zuidelijke richting dan kom je in één van de jongste wijken van Keulen: Rheinauhafen. Wie van moderne architectuur houdt mag deze wijk niet overslaan. De voormalige haven ligt direct aan de Rijn en sinds 1998 is dit gebied nieuw leven ingeblazen, en wat mij betreft met succes. Moderne glazen architectuur staat hier zij aan zij met tot appartementen en kantoren omgebouwde historische panden. Het havenkarakter is terug te zien in de overgebleven havenkranen en silo’s. De 40 meter hoge Kranhäuser vormen de karakteristieke skyline van Keulen. Naast de architectonische hoogstandjes vind je er galerieën, cafés en restaurants die de combinatie van oud en nieuw veelal hebben nagebootst in hun interieur. Rheinauhafen is een vrij populair wandelgebied, en je vind er twee musea: het Schokaldenmuseum en het Deutsches Sport & Olmpia Museum. 

Rheinauhafen Keulen

Rheinauhafen Keulen

Rheinauhafen Keulen

Keulen in de winter

De winter kan kleurrijk, warm en gezellig zijn. Zeker in Keulen waar de kerstmarkten je als bezoeker uitnodigen ter voorbereiding van de sfeervolste tijd van het jaar. Je helemaal mee laten voeren in de sprookjesachtige atmosferen van de kerstmarkten in de Duitse metropool. Wil je de kerstmarkten van Keulen bezoeken? Collega-blogger Sanne heeft ze voor je op een rij gezet.

Tips voor een bezoek aan de leukste wijken van Keulen

  • Ga je met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker in Duitse steden verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt online bestellen en per post toegestuurd krijgen.
  • Je reist al heel voordelig naar Keulen met de trein, vanaf 20 euro enkele reis. Een voordelig treinticket naar Keulen boek je ruim een maand van te voren. 
  • De wijken zijn, voor de wandelliefhebber, op loopafstand van elkaar gelegen. Bezoek je de wijken liever per fiets? Huur dan een fiets bij Baja Bikes aan de Gereonswall 2-4.  
  • Voor de lekkerste Kaffee mit Küchen ga je naar Café Reichard aan Unter Fettenhennen 11 aan de voet van de Dom.
  • Café Bauturm aan de Aachener Strasse 24 in het Belgisch Viertel is een fijn adresje voor de lunch.
  • Op nummer 34 in dezelfde straat vind je Eis Bar Schmitz. Geen twijfel mogelijk welke ijssalon in Keulen het beste huisgemaakte én biologische ijs serveert. De lange rij voor de vitrine met verrassende ijssmaken zegt meer dan genoeg.
  • Voor traditionele Duitse gerechten ben je bij Haxenhaus aan de Frankenwerft 19 aan het juiste adres. Klassiekers als Bratwurst, Leberkäse en Schweinshaxen zijn met de groots mogelijke zorg bereid en smaken heerlijk. 
  • Ook de internationale keuken is in Keulen vertegenwoordigt. Rosendorn serveert een grote verscheidenheid aan overheerlijke tapas tegen een goede prijs. Het restaurant vind je aan Lintgasse 10E, een verborgen pleintje dat je moet weten te vinden. 
  • Neem voldoende contant geld mee. In veel winkeltjes en restaurantjes kun je niet altijd met pin betalen. 

Ben jij al eens in de Duitse Domstad geweest om de leukste wijken van Keulen te bezoeken? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.