De leukste wijken van Antwerpen | Blijf weg van de grote winkelstraten

België staat bekend om zijn chocolade, bier, friet en Bourgondische leven. Waar staat Antwerpen eigenlijk om bekend? Veel mensen komen waarschijnlijk niet verder dan het noemen van de winkelstraat de Meir, de Groenplaats met zijn vele cafés en restaurants en wellicht de Grote Markt. Naast deze publiekstrekkers barst het in Antwerpen van de leuke straatjes en wijken. In mijn vorige blog heb je kunnen lezen dat Antwerpen één van mijn favoriete steden is. Speciaal voor jou heb ik de leukste wijken van Antwerpen op een rijtje gezet.

‘t Eilandje

Het noordelijk gebied van Antwerpen stond jarenlang bekend om zijn haven. Tegenwoordig is hier één van de leukste wijken van Antwerpen te vinden. De nautische details zijn tijdens de herinrichting van dit gebied behouden gebleven. Daarmee straalt deze wijk één en al nostalgie uit. Het Museum aan de Stroom (MAS) staat in het midden van ‘t Eilandje en wordt omringd door water, oude bruggen, roestige havenkranen, opgeknapte kades en verbouwde pakhuizen waar horeca en appartementen in te vinden zijn.

Een bezoek aan het MAS is een aanrader. De strakke lijnen van het gebouw zijn doorgevoerd aan de binnenkant. Uitzondering hierop zijn de grote golvende raampartijen. De doorgangen waar de roltrappen zich bevinden zijn voorzien van foto’s uit het thema ‘De winkel om de hoek’. Kleurrijke foto’s uit het heden en verleden wisselen elkaar af en zijn boeiend om naar te kijken op weg naar de volgende verdieping. Ook als je geen liefhebber van musea bent is een bezoek aan het MAS de moeite waard. Vanaf het dakterras heb je een prachtig uitzicht over de stad. ‘t Eilandje is een modern eerbetoon aan de havenstad van weleer.

't Eilandje Antwerpen

Kloosterstraat

De Hoogstraat en de hippe wijk Het Zuid worden verbonden door de Kloosterstraat. Een bezoek aan deze straat is een must als je van antiek, vintage of tweedehands spullen houdt. Naast oude prenten, boeken, lp’s, vintage kleding en meubels uit de jaren ’70 zijn er in deze straat ook cafés te vinden. De echte Antwerpenaar eet zijn frietje bij Haute Friture op nr.110. Tussen de Hoogstraat en de Kloosterstraat ligt het Sint-Jansvliet.

Elke zondag van 9:00 tot 17:00 uur vindt hier een antiekmarkt plaats. Na het struinen langs de kraampjes is het goed toeven op één van de terrassen aan dit levendige plein. De ingang van het gebouw dat toegang verschaft tot de Sint-Annatunnel is ook op dit plein te vinden. De authentieke houten roltrappen laten je afdalen naar de voetgangers- en fietstunnel. De tunnel is 572 mtr. lang en loopt onder de Schelde door. Vanaf de Linkeroever heb je uitzicht op de skyline van Antwerpen.

Kloosterstraat Antwerpen

Het Zuid

Loop je vanuit de Kloosterstraat in zuidelijke richting dan kom je in de wijk Het Zuid. Acht straten komen uit op een stervormig plein met kinderkopjes. Het monument Schelde Vrij op de Marnixplaats is het centrale punt van de wijk Het Zuid. Op alle hoeken van het plein barst het van de hippe cafés, trendy restaurants en koffiebarretjes. Aanrader is The Soul Antwerp aan de Marnixplaats 15. Je kunt hier terecht voor ontbijt, lunch, een kop koffie of thee, groente-en fruitsappen of een lekkere cocktail. Een bezoek aan het café is een aangename onderbreking tijdens je wandeling door deze levendige wijk. Wil je tijdens je verblijf in Antwerpen overnachten in Het Zuid, dan kan je terecht in het gelijknamig hotel boven het café. 

Binnenkort een weekendje naar Antwerpen en ben je op zoek naar leuke hotspots om uit eten te gaan? Lees dan de tips in dit artikel over restaurants in Antwerpen.

De leukste wijken van Antwerpen Het Zuid

Tips voor een bezoek aan de leukste wijken van Antwerpen

 • Gratis parkeren is mogelijk aan de Cockerillkaai, De Gerlachekaai en aan de Sint-Michielskaai. Deze parkeerplaatsen liggen aan de Schelde en zijn op loopafstand van het centrum.
 • De winkels in Antwerpen zijn iedere 1e zondag van de maand geopend.
 • In België is de uitverkoop (solden) beperkt tot twee periodes per jaar. De zomeruitverkoop in de maand juli en de winteruitverkoop in de maand januari.
 • De wijken zijn op loopafstand van elkaar gelegen. Bezoek je de wijken liever per fiets? Huur een fiets van Velo Antwerpen. Deze fietsen zijn op diverse plekken in de stad te vinden.
 • Een bezoek aan de Wasbar mag je niet overslaan. Deze bar mét wasserette vind je aan de Graaf van Egmontstraat 5.
 • Het dakterras van het MAS is vrij toegankelijk.

Staat jouw koffer al klaar voor een stedentrip naar de leukste wijken van Antwerpen? 

2 reacties op “De leukste wijken van Antwerpen | Blijf weg van de grote winkelstraten

 • 20 februari 2017 at 16:00
  Permalink

  Ik wil graag terug naar Antwerpen. Het was de eerste bestemming die ik samen met Jan bezocht, dus ik heb er goeie herinneringen aan. Ik zal eens kijken of ik hem kan verrassen! 😉

  Beantwoord
  • 20 februari 2017 at 19:04
   Permalink

   Kan ik me helemaal voorstellen Marcella! Antwerpen is zo’n fijne stad, wij zijn er regelmatig te vinden. Voor ons is wel iets dichterbij dan voor jullie. Wat een leuk idee om Jan te verrassen, en speciaal om terug te gaan naar je eerste bestemming die je samen bezocht!

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.