Convento do Carmo | De laatste zichtbare getuige van de grote aardbeving

Achter de bordeauxrode, houten deuren gaat een oase van rust schuil. Als je de drukte van de Portugese hoofdstad even wilt ontvluchten ben je hier op de juiste plaats. De ruïne van de Convento do Carmo is de laatste zichtbare getuige van de grote aardbeving welke Lissabon halverwege de 18de eeuw grotendeels verwoestte. De verwoestende schok is zichtbaar in iedere nis en het ontbrekende dak geeft een gevoel van grootsheid van de kerk. Buiten een bezoek aan het klooster is ook het Museu Arqueológico do Carmo het bekijken waard. 

Geschiedenis van Convento do Carmo

Eind veertiende eeuw werd er begonnen met de bouw van het klooster en de bijbehorende kerk. Het duurde ruim dertig jaar voor de bouw was afgerond. De eerste bewoners waren monniken van de Karmelietenorde, waartoe ook de stichter van het klooster, Nuno Alvasres Pereira, behoorde. De grote bogen en een groot roosvenster kenmerken de gotische stijl van de kerk. Het klooster werd voor een groot deel verwoest door de aardbeving die plaatsvond op 1 november 1755. De kerk werd nooit helemaal herbouwd, waardoor de ruïne nu één van de meest in het oog springende overblijfselen van die grote ramp in Lissabon vormt. Het contrast van deze ruïne en de heldere blauwe hemel van Lissabon is iets wat je niet mag missen.

Convento do Carmo Lissabon

Convento do Carmo Lissabon

Convento do Carmo

Museu Arqueológico do Carmo

Midden in het centrum van Lissabon, in de wijk Chiado, vind je het Convento do Carmo. De imposante ruïne is een bezoek meer dan waard, maar er is meer dan alleen dat. In het Museu Arqueológico do Carmo is van alles te vinden over de Portugese geschiedenis. De vijf zalen achterin tonen onder meer een sarcofaag uit Egypte en Portugese azulejos van meer dan 200 jaar oud. In het museum vind je naast graftombes en architecturale vondsten ook beeldhouwwerken en zijn vooral de Zuid-Amerikaanse kindermummies de blikvangers.

Museu Arqueológico do Carmo Lissabon

Een oase van rust in het drukke Lissabon

Voor 4 euro stap je vanuit de drukke stad een oase van rust binnen. Want ondanks dat de kerk geen dak meer heeft, hoor je bijna niks van de stadsgeluiden. Een magische indruk geeft het je vanaf het moment dat je de deur opent om het Convento do Carmo binnen te stappen. Via een grote trap sta je direct midden in de kerk. De trap is de ideale plaats om even te gaan zitten en deze indrukwekkende locatie in je op te nemen. Waar je ook kijkt, de kerk met zijn bogen blijft fascineren. Zowel links als rechts achterin is een mooie collectie oude vondsten te zien. 

Convento do Carmo Lissabon

Praktische informatie

 • Adres: Largo do Carmo.
 • Metro: Baixa-Chiado, daarna Elevador de Santa Justa. Eenmaal boven neem je de loopbrug die over Rua do Carmo loopt en kom je uit op het plein Largo Do Carmo. 
 • Auto: Parkeer je auto in de parkeergarage onder Praça Luís de Camões. Vanaf daar is het nog zo’n vijf minuten lopen naar het Convento do Carmo. 
 • Openingstijden: oktober-mei maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur, juni-september maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 19.00 uur. 
 • Toegangsprijs: 4,00 euro voor volwassenen, met de Lisboa Card betaal je 3,20 euro.
 • Tip: In de zomer worden er geregeld openluchtconcerten gegeven.

Meer informatie vind je op de website.

En, zou jij bij een bezoek aan Lissabon het Convento do Carmo bezoeken? 

6 reacties op “Convento do Carmo | De laatste zichtbare getuige van de grote aardbeving

 • 13 maart 2018 at 20:11
  Permalink

  Inderdaad heel bijzonder dat het daarbinnen zo’n oase van rust is. En mooi om even te zien en het museumpje in te lopen. Echt een bizarre gewaarwording, die kerk die eigenlijk vrijwel alleen nog een geraamte is.

  Beantwoord
  • 17 maart 2018 at 08:24
   Permalink

   De stilte verwacht je er niet, geen dak en middenin de stad. En toch hoor je er helemaal niks aan geluiden van de stad, erg bijzonder.

   Beantwoord
 • 23 maart 2018 at 19:02
  Permalink

  Wat een onwijs bijzondere plek hé! Wij zagen ‘m van bovenaf vanaf het kasteel, maar moesten ‘op de grond’ nog even flink zoeken naar de juiste plek 😉 Je moet hier wel even mazzel hebben met de lichtinval, maar het is er echt heel tof!

  Beantwoord
  • 27 maart 2018 at 18:15
   Permalink

   Een geweldige plek! Wij hadden de kerk ook vanaf het kasteel gezien, maar wel snel gevonden. Qua lichtinval hadden wij enorm geluk, erg fijn voor de foto’s.

   Beantwoord
 • 23 maart 2018 at 21:17
  Permalink

  Ik vond het ook een hele bijzondere plek zo midden in de stad inderdaad. Zou zeker aanraden om hier een kijkje te nemen als je is Lissabon bent!

  Beantwoord
  • 27 maart 2018 at 18:17
   Permalink

   Een bijzondere plek midden in het centrum van het drukke Lissabon.

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.