Bijzonder overnachten in Krakau | Cadena Gallery Apartments

Krakau, ooit de hoofdstad van Polen, is een stad met indrukwekkende paleizen, gebouwen in flamboyante Renaissance-stijl, een sfeervolle Joodse wijk met hippe cafés en een goed nachtleven. Bovendien vlieg je er voor een paar tientjes heen en kun je er ook nog eens uitstekend pivo (bier) drinken voor een habbekrats. Al overtuigd van een stedentrip naar Krakau? Dan is een weekend in Cadena Gallery Apartments iets voor jou. Je overnacht in een luxe 5-sterren appartement in het centrum van Krakau, wat het boutique hotel de perfecte uitvalsbasis maakt om deze Poolse stad te verkennen.

Bezienswaardigheden Krakau

Krakau staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt gezien als een van de belangrijkste cultuurhistorische steden ter wereld. De Poolse stad is één groot openluchtmuseum en je komt er ogen tekort. Ga je eerst naar het eeuwenoude kasteel en de kathedraal van Wawel? Of naar Rynek Glówny, het grootste marktplein van Europa? Of ga je liever op zoek naar verhalen uit de Tweede Wereldoorlog? Krakau wordt ook wel ‘Het Florence van Polen’ genoemd. En als je langs de bezienswaardigheden in Krakau loopt, begrijp je waarom.

Anders dan in veel Oost-Europese steden bleven kerken, pleinen en gebouwen in de Tweede Wereldoorlog ongeschonden. Wat je in Krakau ziet is dus veelal niet heropgebouwd in oude stijl, maar helemaal authentiek. Juist daarom wordt de stad nu ontdekt door de echte kunst- en cultuurliefhebbers. En als je dan ook nog bedenkt dat deze bruisende Poolse stad op maar twee uur vliegen van Amsterdam ligt, is de keuze voor citytrip Krakau snel gemaakt.

Cadena Gallery Apartments geïnspireerd door Poolse schilders

Krakau ademt kunst. En niet alleen in de stad zelf, maar ook in de stijlvol ingerichte Cadena Gallery Apartments. In deze 5-sterren appartementen staan de kunstenaars van de Poolse stad centraal. De luxe appartementen in het hart van de middeleeuwse stad Krakau bevinden zich in een charmant oud gebouw uit 1396. De verblijven zijn geïnspireerd door de Poolse schilders Jan Matejko, Józef Mehoffer, Stanislaw Wyspiański en Witkacy. Elk appartement is vernoemd naar een van hen en je vindt hun kunst in elk verblijf. Daardoor hoef je je kamer bijna niet meer uit om de kunst en cultuur van Krakau te ervaren.

Cadena Gallery Apartments Krakau Polen

Stanislaw Ignacy Witkiewicz / Witkacy

Witkacy was een vertegenwoordiger van de avant-garde van het Poolse modernisme. Deze excentrieke en mysterieuze kunstenaar was in zijn tijd een echte creatieve duizendpoot. Hij schilderde en fotografeerde niet alleen, maar speelde ook toneel en was ook nog eens filosoof en schrijver. De vreemde eend in de bijt uit het oeuvre van de kunstenaar is ‘The false of women’. Het schilderij uit 1927 is prominent aanwezig in Cadena Gallery Apartments. Meer kunst van Witkacy zien? Bezoek dan een museum in Polen.

 • Muzeum Narodowe w Krakowie – In het Nationaal Museum van Krakau zijn schilderijen en tekeningen van de kunstenaar te zien.
 • Akademia Sztuk Pięknych – Aan de Academie voor Schone Kunsten studeerde Witkacy.
 • Muzeum Tatrzańskie – In het Tatra Museum in Zakopane vind je de grootste verzameling van zijn werken.
 • Muzeum Karola Szymanowskiego w willi “Atma” – Het Karol Szymanowski Museum is een ander musea in Zakopane waar werk van Witkacy wordt tentoongesteld.
Cadena Gallery Apartments Krakau Polen

Jan Alojzy Matejko

Jan Matejko is de meest opvallende kunstenaar uit de 19e-eeuwse historische schilderkunst van Polen. De schilder is vooral bekend door zijn monumentale doeken die verschillende gebeurtenissen in de Poolse geschiedenis afbeelden. De bekendste onder hen is ‘The Battle van Grunwald’, die permanent tentoongesteld wordt in Warschau’s National Museum. Met meer dan 320 olieverfschilderijen, portretten en enkele duizenden schetsen en aquarellen, heeft hij zichzelf absoluut geprofileerd in Polen. In 1862 – op 24-jarige leeftijd – maakte Matejko een van zijn bekendste werken: Stańczyk. Het schilderij waarin een eenzame hofnar centraal staat en een peinzende en sombere indruk maakt. Niet alleen in Cadena Gallery Apartments vind je verwijzingen naar deze kunstenaar, ook in Krakau zelf.

 • Plac Jana Matejki – In 1882 kreeg het zijn huidige naam ter ere van de schilder Jan Matejko, die hetzelfde jaar het ereburgerschap van Krakau kreeg. Op het plein vind je enkele belangrijke bezienswaardigheden van Krakau: het Grunwald-monument en de Academie voor Schone Kunsten, die ook naar Matejko is vernoemd. 
 • Bazylika Mariacka – Het interieur van de St. Mary’s Basilica is versierd met een polychroom gemaakt door Matejko en zijn studenten. Dit Pools-gotische bouwwerk is hét symbool van Krakau en een absolute must-see.
 • Kościół Świętego Krzyża – In de Church of the Holy Cross werd Matejko gedoopt en hij bleef deze parochie zijn leven lang trouw.
 • Pomnik Jana Matejki – Dit monument voor de 16e-eeuwse schilder werd onthuld in 2013 op de 175e verjaardag van de geboorte van de kunstenaar. Het standbeeld is in brons gegoten en presenteert de kunstenaar zittend in een leunstoel, geplaatst in een schilderijlijst.
 • Kościół Na Piasku – In de Church of the Visitation of the Blessed Virgin Mary kun je de kroon van de Madonna – een ontwerp van Matejko – bewonderen. Ook trouwde hij Teodora Giebułtowska is deze kerk.
Cadena Gallery Apartments Krakau Polen

Józef Mehoffer

Józef Mehoffer is een van de meest onderscheidende vertegenwoordigers van zijn tijd. De kunstenaar vond zijn weg in een overvloedige schilderstijl, die licht en geluk uitstraalde. De fascinatie voor vrouwelijke schoonheid was groot bij de Poolse schilder. Zijn levenspartner werd zijn muze. Zij is het die je kunt bewonderen op het schilderij ‘Strange Garden’ in het appartement. Met zijn creaties van glas-in-loodramen verwierf Mehoffer wereldwijde faam. De kunstenaar heeft duidelijk zijn sporen achtergelaten in Krakau.

 • Muzeum Narodowe w Krakowie | Dom Józefa Mehoffera – In overeenstemming met het testament van de kunstenaar werd zijn huis overgedragen aan het Nationaal Museum van Krakau. Het interieur van het huis aan de Krupnicza 26 is ingericht met Art Nouveau-meubelen en kunstvoorwerpen. Het geheel wordt aangevuld met werken van Józef Mehoffer zelf: glas-in-lood, olieverfschilderijen, schetsen en ontwerpen. Wanneer je het voormalige onderkomen van de kunstenaar bezoekt, neem dan ook een kijkje in de tuin. De schilder ontwierp deze zelf in 1932 en is gereconstrueerd door het museum.
 • Katedra Wawelska – Mehoffer is de ontwerper van de gebrandschilderde ramen in Kaplica Świętokrzyska en het polychroom van de schatkamer en Kaplica Szafrańcy in de kathedraal van Wawel.
 • Kościól św. Franciszka z Asyżu – In de Franciscanenkerk vind je een van de meest iconische sacrale stukken van Mehoffer: de afbeeldingen van de kruisweg.
Cadena Gallery Apartments Krakau Polen

Stanislaw Mateusz Ignacy Wyspiański

Wyspiański stond bekend om zijn brede scala aan kunsten die hij beheerste. Zo werd hij beroemd als toneelschrijver, theatermaker, dichter, schilder, graficus, kunstprofessor en auteur van zowel hoge kunst als toegepaste kunst, verbonden aan interieurontwerp. Boek je het Wyspiański appartement, dan kies je voor een sfeervolle woonkamer met het prachtige kustwerk ‘The polychromes in the Franciscan Church’ in Kraków op de muur. In het centrum van Krakau vind je nog veel meer werken van deze Poolse kunstenaar.

 • Stanislaw Wyspiański Museum – In het museum aan Szczepańska 11 vind je de grootste collectie van het werk van de kunstenaar in heel Polen. De collectie omvat zijn vroegste schetsen, zelfportretten van de kunstenaar, portretten van zijn vrienden en ontwerpen van glas-in-loodramen.
 • Dom Towarzystwa Lekarskiego – Het huis aan Radziwillowska 4 staat bekend om zijn prachtige Art Nouveau-interieur en de gebrandschilderde ramen ontworpen door Wyspiański.
 • Kościół św. Franciszka z Asyżu – De basiliek van de Franciscanenkerk is de moeite waard om te worden verrast door de grootheid van het talent van Wyspiański. Het indrukwekkende glas-in-loodstuk ‘God the Father – Become’ kun je hier bewonderen. Daarnaast zijn in de gotische kerk een polychroom met bloemmotieven en andere gebrandschilderde ramen te bezichtigen.
 • Een wandeling naar Krowoderska 79 is ook de moeite waard om het gebouw te zien waar Stanislaw Wyspiański sinds 1901 woonde en werkte.
Cadena Gallery Apartments Krakau Polen

Treed in de voetsporen van invloedrijke Poolse kunstenaars

Er is een exclusief boek geschreven voor gasten van Cadena Gallery Apartments over Jan Matejko, Józef Mehoffer, Stanislaw Wyspiański en Witkacy. Hierin lees je meer over deze invloedrijke Poolse kunstenaars die centraal staan in elk van de appartementen en het leidt je door de geschiedenis van Krakau aan de hand van hun levensverhalen. Duik in het leven van deze meesters en ontdek welke invloed ze hadden op anderen, wat hun idealen waren en welke voetsporen ze hebben achtergelaten. Je ontdekt in het boek ook waar de belangrijke locaties te vinden zijn die in de verhalen worden beschreven. Die vind je op een plattegrond van de stad. Zo kun je letterlijk in hun voetsporen treden.

Cadena Gallery Apartments Krakau Polen

Stedentrip Krakau? Blijf overnachten bij Cadena Gallery Apartments!

Heb jij binnenkort een weekend Krakau gepland? Slaap dan in een van deze luxe appartementen met kunst in de hoofdrol. En of je nu met je geliefde of met een stel vrienden op stedentrip naar Krakau gaat, Cadena Gallery Apartments heeft altijd een appartement dat bij jou en je reisgezelschap past. Alle appartementen zijn met uiterste zorg ingericht en dat zie je echt terug aan alle details. Ben je enthousiast geworden over Cadena Gallery Apartments? Neem dan een kijkje op de website en ga het ervaren.

Meer tips voor bijzondere accommodaties? Lees dan ook deze artikelen met overnachten in de hoofdrol:

Disclaimer: Dit artikel is tot stond gekomen in samenwerking met een andere partij, maar de meningen en tips die ik in dit artikel deel zijn echter van mijzelf.

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.