Op wildsafari in Nederland | Burlwandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen nabij Zandvoort

Damherten. Elke dag kom ik ze tegen. Veilig achter hekken. Er zijn tijden dat ze bij ons door de straat lopen of zelfs in de voortuin staan. Prachtige dieren zijn het, met of zonder imposante geweien. Het imponerende gedrag van de mannetjes met het oorverdovend geluid van het burlen is een goed voorbeeld van machogedrag in de dierenwereld. Een ritueel dat ik van dichtbij aanschouwde tijdens een burlwandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen nabij Zandvoort.

Burlwandeling Amsterdamse Waterleidingduinen Zandvoort Nederland

Geschiedenis Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een duingebied tussen Langevelderslag in Noordwijk en Zandvoort. Het duingebied is ingericht voor de winning van drinkwater voor Amsterdam. Er stroomt jaarlijks vijftig miljoen kubieke meter drinkwater door dit 3400 hectare grote natuurgebied. Het is het oudste waterwingebied in Nederland. Men is in 1853 begonnen met de waterwinning in dit duingebied.

De naam van het duingebied is te danken aan de conservatie Amsterdamse politicus Jacob van Lennep (1802-1868). Hij dronk in de duinen nabij Haarlem een glas opgepompt schoon duinwater en wilde dit naar Amsterdam vervoeren. Destijds dronken Amsterdammers veelal water uit de vervuilde grachten. Hiermee werd de winning van zuiver drinkwater voor de stad Amsterdam een feit. In eerste instantie werd het water met paard en wagen naar Amsterdam vervoerd. Je betaalde één cent voor een emmer duinwater. Later zorgde van Lennep voor het tot stand komen van de eerste waterleiding van Nederland.

Burlwandeling Amsterdamse Waterleidingduinen Zandvoort Nederland
Burlwandeling Amsterdamse Waterleidingduinen Zandvoort Nederland
Burlwandeling Amsterdamse Waterleidingduinen Zandvoort Nederland

Burlwandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Klokslag 15:00 uur gaan we op pad met gids Gerardo voor onze burlwandeling Amsterdamse Waterleidingduinen. Het weer is prima en iedereen kijkt reikhalzend uit naar de wandeling. Na het krijgen van achtergrondinformatie over het duingebied kunnen we op pad. Er wordt ons op het hart gedrukt dat we als groep (23 personen) dichtbij elkaar moeten blijven. Op deze manier heb je de meeste kans om damherten tegen te komen. Omdat ik weet dat de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen erg tam zijn, ben ik benieuwd hoe zij zich gedragen in de bronstijd.

We zijn goed en wel onderweg en ik kom oog in oog te staan met een imposant exemplaar. Het dier kijkt me enigszins dromerig aan en gaat vervolgens verder met grazen. Ongelooflijk! Dit belooft wat voor de rest van de middag. Niet veel verder staat een hinde met haar kalf op een duintop. Indrukwekkend om te zien dat het kalf zich aan zijn/haar moeder spiegelt.

Burlwandeling Amsterdamse Waterleidingduinen Zandvoort Nederland
Burlwandeling Amsterdamse Waterleidingduinen Zandvoort Nederland
Burlwandeling Amsterdamse Waterleidingduinen Zandvoort Nederland

Bronstijd: Geoorloofd boeren en machogedrag van damherten

Iets verderop komen we uit bij een uitgestrekte vlakte waar zich een roedel damherten bevindt. In de bronstijd laten de herten goed van zich horen door te burlen, een hard boerend geluid. Dit oorverdovende geluid heb ik nooit eerder gehoord. Fantastisch om van zo dichtbij mee te maken. We zien een van de mannetjes enorm zijn best doen om goede sier te maken bij meerdere hindes. Zij zijn totaal niet onder de indruk van het vertoonde machogedrag. In de bronstijd raken de herten veelal uitgeput door hun inspanningen. Het burlen en het opjagen van de hindes kosten hen veel energie. De mannetjes raken tijdens de bronstijd sterk vermagerd en worden hees van het vele burlen.

We gaan op zoek naar herten, luisteren naar het burlen en zien hoe zij het gevecht met elkaar aangaan. Een bijzonder ritueel. Alle inspanningen ten spijt, de hinde bepaald uiteindelijk welk hert voor nakomelingen mag zorgen. Ongeacht welk mannetje de sterkste is. Tijdens het vervolg van onze wandeling komen we de mooiste exemplaren tegen. Damherten met grote soms gehavende geweien, opgejaagde hindes en angstige kalveren. Verbluffend en verbazingwekkend hoe tam de dieren zijn. Na twee uur komt er een einde aan onze wandeling door de in herfstkleuren gehulde duinen. Een fantastische ervaring die ik niet had willen missen.

Wandelen Amsterdamse Waterleidingduinen Zandvoort Nederland

Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

In de duinen nabij Zandvoort kun je heerlijk wandelen, ook buiten de paden. In het afwisselende duingebied met kanalen, bos en open stukken leven zo’n vierduizend damherten. De kans dat je de dieren in het wild ziet is dan ook erg groot. De populatie is inmiddels zo groot dat er besloten is deze terug te brengen naar duizend. Maar het duingebied is ook het leefgebied van vossen, konijnen, vogels en vlinders. Dus wil je op wildsafari in Nederland? Trek dan je wandelschoenen aan en ga op ontdekking in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Wil je genieten van prachtige vergezichten in het duingebied, dan raad ik je aan de wandelroute van 30 kilometer te lopen. In deze route krijg je van alles wat: duin, heide, strand, bos en water. Je loopt met de klok mee (linksom). Je kunt bij elke ingang starten. De ANWB-paddenstoelen helpen je om de juiste route aan te houden. Vind je deze wandeling te lang, klik hier voor meer wandelroutes in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Burlwandeling Amsterdamse Waterleidingduinen Zandvoort Nederland

Praktische informatie burlwandeling

 • Een burlwandeling is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn of voor kinderwagens.
 • De kosten van een burlwandeling bedragen 7,50 euro per persoon voor volwassenen en kinderen t/m 8 jaar betalen 6 euro per persoon (oktober 2019).
 • De bronstijd is in oktober/november.
 • Trek goede wandelschoenen aan.

Wil je meer informatie over burlwandeling Amsterdamse Waterleidingduinen, neem dan een kijkje op de website van VVV Zandvoort. Wil je op eigen gelegenheid een wandeling in het gebied maken, dan kun je een kaartje kopen bij één van de ingangen van het duingebied.

Ingang Amsterdamse Waterleidingduinen

Het duingebied heeft vier hoofdingangen. Bij de ingangen in Vogelenzang en Zandvoort is een horecagelegenheid.

Ingang Panneland in Vogelenzang
Vogelenzangseduinweg 2
Ingang De Oase in Vogelenzang
Eerste Leijweg 2. Hier bevindt zich het bezoekerscentrum De Oranjekom
Ingang Zandvoortselaan in Zandvoort
Zandvoortselaan 130
Ingang De Zilk in De Zilk
Joppeweg 1

Wandelen Amsterdamse Waterleidingduinen Zandvoort Nederland

Entreeprijzen Amsterdamse Waterleidingduinen

Wil je wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen, dan is een toegangskaart verplicht. Honden en fietsers zijn niet toegestaan in het duingebied. Een dagkaart kost 1,50 euro en is te koop in de pin-betaalautomaten bij de vier hoofdingangen. Deze kaart geeft je één dag toegang van zonsopgang tot zonsondergang. Je kunt ook een persoonlijke jaarkaart kopen. Deze kaart gaat in op de dag dat je de jaarkaart aanschaft. De kosten voor de persoonlijke jaarkaart bedragen 10 euro. Klik hier voor het kopen van een dagkaart of persoonlijke jaarkaart.

Meer mooie natuurgebieden in Nederland te voet ontdekken? Lees dan ook deze artikelen met wandelen in de hoofdrol:

Deel dit bericht:

2 reacties op “Op wildsafari in Nederland | Burlwandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen nabij Zandvoort

 • 29 november 2016 at 20:58
  Permalink

  Wat een gave ervaring Marcel! Ik wil volgend jaar ook burlende herten zien! Wauwww!!

  Beantwoord
  • 29 november 2016 at 21:28
   Permalink

   Het was inderdaad een gave ervaring Marcella! Ik kan het je aanraden, kan ik je gelijk Haarlem laten zien 😉

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.