Azulejos in Lissabon | Tegeltjes tellen in de Portugese hoofdstad

Mijn hart maakt een sprongetje als we door de kronkelige, steile straatjes van Lissabon lopen. Overal waar ik kijk zie ik prachtige azulejos. De kleurrijke tegels sieren vele gevels in de Portugese hoofdstad. Ze vertellen ons meer over de geschiedenis van de stad en van Portugal. In Lissabon vind je de meeste azulejos ter wereld. De keramieken tegels geven kleur aan de stad, iets wat door mij persoonlijk enorm wordt gewaardeerd.

In een ver verleden waren de tegels perfect en gaaf, nu hebben tijd, zon en zee hun sporen nagelaten. Veel tegels zijn kapot of verloren gegaan. In plaats van alle tegels te verwijderen en opnieuw te beginnen, vervingen huiseigenaren de ontbrekende tegels door anderen. Hierdoor ontstonden soms prachtige tegeltableaus, die hun eigen verhaal vertellen. Blauw-wit of bont gekleurd, het zorgt voor een fotogeniek straatbeeld.

Azulejos Lissabon Portugal

Azulejos Lissabon Portugal

De geschiedenis van de keramieken tegels

Het waren de Moren die de azulejos introduceerden op het Iberisch schiereiland. Aanvankelijk beperkten zij zich tot geometrische patronen van driehoeken, vierkanten en veelhoeken. Blauw en geel waren de meestvoorkomende kleuren in de 16de eeuw. In deze periode werden meestal bloempatronen of religieuze taferelen op de tegels afgebeeld. Onder invloed van blauw-wit porselein uit China werden blauwe tegels populair. Na de aardbeving van 1755, waarbij het Covento do Carmo grotendeels verwoest werd, was er een terugkeer naar de meerkleurige tegels. De keramische tegels kennen een lange traditie in de Portugese geschiedenis en zijn altijd zeer belangrijk geweest. Ook vandaag de dag zijn de azulejos nog steeds populair. Naast een decoratieve waarde hebben de tegels ook een isolerende functie. In de zomer weerkaatsen de tegels de zon waardoor het binnen lekker koel blijft. Hoewel azulejos in allerlei kleuren worden beschilderd, is blauw een veelgebruikte kleur. 

Azulejos Lissabon Portugal

Azulejos Lissabon Portugal

Azulejos Lissabon Portugal

Wist je dat azulejos

 • gepolijste tegels zijn van ongeveer 13 bij 13 cm met een meerkleurige of blauw-witte opdruk.
 • een voorstelling kunnen laten zien op meerdere tegels.
 • niet is afgeleid van het woord azul wat blauw betekent, maar van het Arabische woord al zuleycha wat kleine gepolijste steen betekent.
 • vaak geometrische motieven hebben, maar ook dierfiguren, bloemmotieven of historische gebeurtenissen.
 • geïnspireerd zijn door het blauw-witte Chinese porselein.

Azulejos Lissabon Portugal

Onze roadtrip Portugal was een geweldige reis. Ik ontwikkelde niet alleen een obsessie voor oude deuren, maar ook een voor fascinatie voor azulejos. Wil je nóg meer azulejos zien tijdens je stedentrip Lissabon? Breng dan een bezoek aan Museo Nacional do Azulejo.

Ben jij ook zo’n liefhebber van azulejos?

Deel dit bericht:

2 reacties op “Azulejos in Lissabon | Tegeltjes tellen in de Portugese hoofdstad

 • 5 mei 2018 at 20:28
  Permalink

  Heel Portugal wordt er door gekenmerkt in mijn ogen. Ik vind het een heerlijke sfeer geven aan het straatbeeld. Ik was in Porto en Lissabon, wat gaaf al die tegeltjes!!

  Beantwoord
  • 7 mei 2018 at 16:59
   Permalink

   Portugal en azulejos zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Lekker kleurrijk en sfeervol vind ik de tegeltjes.

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.