Alle Rembrandts in het Rijksmuseum | Een schilder die een verhaal vertelt

Het Rijksmuseum pakt dit voorjaar groots uit met Alle Rembrandts. Een spectaculaire overzichtstentoonstelling van Nederlands beroemdste schilder. Onlangs bezocht ik de expositie, en bewonderde ik alle werken van Rembrandt van Rijn uit de collectie van het Rijks. Een zeldzaam overzicht van een groots kunstenaar die een verhaal vertelt.

Alle Rembrandts Rijksmuseum Amsterdam

Alle Rembrandts

Ter gelegenheid van zijn 350ste sterfjaar in 2019 presenteert het Rijksmuseum voor het eerst in de geschiedenis een overzichtstentoonstelling van alle werken van Rembrandt uit eigen collectie. Maar liefst 22 schilderijen, 60 tekeningen en 300 prenten zijn te bewonderen. Je kunt je tijdens de tentoonstelling Alle Rembrandts verwonderen aan de topstukken als De NachtwachtMarten & OopjenHet Joodse Bruidje en De Staalmeesters.

Het Rijksmuseum heeft de grootste én meest prominente collectie Rembrandts ter wereld. Alle Rembrandts is daarom een unieke kans om zowel zijn intieme zelfportretten, als grootse taferelen en bijzondere schetsen tegelijkertijd te zien en te ontdekken waarom hij ook vandaag de dag nog bij de beste kunstenaars ter wereld hoort. Wanneer je de tentoonstelling bezoekt, krijg je een beeld van Rembrandt als kunstenaar, als mens en als verhalenverteller. Maar de expositie laat ook zien hoe vernieuwend de schilder was.

Alle Rembrandts Rijksmuseum Amsterdam

De (zelf)portretten van Rembrandt van Rijn

De Philipsvleugel van het Rijksmuseum staat volledig in het teken van Rembrandt van Rijn. Bij binnenkomst waan je je haast in een nieuw museum. De muren zijn in mooie blauwe en grijze tinten geverfd en de werken worden mooi uitgelicht. We beginnen onze ontdekkingstocht langs Alle Rembrandts met de beroemde zelfportretten. Rembrandt was een meester in zelfportretten en vond het daarbij geen probleem om af en toe een gekke bek te trekken. Of het nu gaat om de kleine etsen of de grotere werken, ze zijn allemaal met dezelfde precisie gemaakt. Vervolgens maken we kennis met het dagelijks leven bij Rembrandt van Rijn thuis. Hier zie je bijvoorbeeld schilderijen en tekeningen van zoon Titus en vrouw Saskia. Waarna etsen in allerlei formaten bij het thema In en om het huis en een afwisseling van kleine en grote kleurrijke werken bij het thema Vrienden, buren en bekenden volgen.

Alle Rembrandts Rijksmuseum Amsterdam

Schilderijen die tot leven komen

Het werk van Rembrandt van Rijn is heel mooi ingedeeld in verschillende thema’s zodat je als bezoeker op zoek kunt gaan naar terugkerende elementen in de werken. Het laat je ook op een net even andere manier naar de schilderijen en tekeningen kijken. Wat Rembrandt van Rijn heel goed kon was het verhaal een menselijk gezicht geven. Je kunt heel goed de emoties op de gezichten van de personages zien. Daarnaast is het ongelooflijk knap hoe gedetailleerd Rembrandt met zijn penseel bijvoorbeeld kleding, sieraden en schoenen op het doek wist te zetten.

Het thema Wandelen in en om Amsterdam laat zien dat de schilder ook de kneepjes van het vak beheerste als het ging om het vastleggen van landschappen. Rembrandt was ook een meester in het omzetten van teksten naar beelden. Dit zie je overduidelijk terug in het thema Verhalen uit de Bijbel. Tot slot is er ook nog een kleine ruimte waarin alles draait om Intimiteit. Hier zie je tekeningen van het naakte menselijke lichaam. Rembrandt maakte deze tekeningen vooral aan het begin van zijn carrière om zo de menselijke anatomie in de vingers te krijgen.

Alle Rembrandts Rijksmuseum Amsterdam

Audiotour

Bij de tentoonstelling Alle Rembrandts is ook een audiotour beschikbaar. Je wandelt in 33 stops langs Rembrandts bekendste werken en leert hem kennen als rebel, innovator, verhalenverteller maar vooral als mens. De tour is te vinden in de gratis app van het Rijksmuseum. Je kunt ook een huurtoestel lenen van het museum voor 5 euro waar de audiotour op staat.

Alle Rembrandts Rijksmuseum Amsterdam

Kaarten voor Alle Rembrandts

Deze tentoonstelling, die van 15 februari tot en met 10 juni loopt, is gemaakt voor het Jaar van Rembrandt. Voor Alle Rembrandts werkt het Rijksmuseum met gereserveerde tijden. Wil je de tentoonstelling bezoeken, dan is het noodzakelijk om een starttijd te reserveren. Zorg ervoor dat je op het gekozen tijdslot bij de ingang van de expositie bent. Eenmaal binnen kan je zo lang blijven als je wilt. Wanneer je een kaartje bestelt voor de tentoonstelling Alle Rembrandts, dan is deze ook geldig voor de overige tentoonstellingen in het Rijksmuseum. Koop je alleen een kaartje voor het Rijksmuseum, dan is deze niet geldig voor de overzichtstentoonstelling van alle werken van Rembrandt. Ik kocht mijn kaartje via de website van het Rijksmuseum.

Het Melkmeisje Johannes Vermeer Rijksmuseum Amsterdam

Meer dan alleen Rembrandt in het Rijksmuseum

Je kunt met gemak een hele dag in het Rijksmuseum doorbrengen. Naast Alle Rembrandts hangen er in het Rijks nog veel meer interessante werken. Na de voorhal met glas-in-loodramen en mozaïekvloer bewonderd te hebben, stap je de Eregalerij binnen. In de zijkabinetten van de lange Eregalerij kun je topstukken als Het Melkmeisje van Johannes Vermeer en Drieluik met het laatste oordeel op de buitenluiken: De heiligen Petrus en Paulus van Lucas van Leyden bewonderen. Je wandeling langs de meesters van de kunst eindigt in de Nachtwachtzaal, waar hét meesterwerk van Rembrandt hangt: De Nachtwacht. Daarnaast raad ik je aan om een kijkje te nemen in de Cuypersbibliotheek. Het is de grootste en oudste kunsthistorische bibliotheek van Nederland.

Alle Rembrandts Rijksmuseum Amsterdam

Alle Rembrandt en Gouden Eeuw tentoonstellingen

In 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn, één van de grootste schilders van Nederland, overleed. En daar wordt op grootse wijze aandacht aan besteed. Musea door heel Nederland organiseren tentoonstellingen om zijn prestaties en de Gouden Eeuw waarin Rembrandt leefde te eren. Ontdek bijzondere steden, die levende herinneringen zijn aan deze periode vol welvaart en kom alles te weten over het leven en de prachtige werken van Rembrandt. 

Wil je een tentoonstellingen over Rembrandt of andere Hollandse Meesters uit de Gouden Eeuw bezoeken? Check hier de agenda voor een tentoonstelling bij jou in de buurt. Of maak er een stedentrip in eigen land van, en combineer je bezoek aan één van deze Rembrandt-steden met een bezichtiging aan een tentoonstelling.

Ben jij van plan om Alle Rembrandts in het Rijksmuseum te bezoeken?

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.