Actieve vakantie in Griekenland | Fietsen en wandelen in Metsovo

Bij Griekenland denk je waarschijnlijk al snel aan een zonvakantie waarbij je alleen maar op witte stranden aan helderblauw water ligt. Jammer, want dit land heeft veel meer te bieden. Kies eens voor een actieve vakantie in Griekenland! In het bergdorp Metsovo in de regio Epirus kun je namelijk erg leuke outdoor activiteiten ondernemen. Ga wandelen op de Ursa Trail of stap op de pedalen voor een fietstocht naar Aoos Springs Lake.

Actieve vakantie in Griekenland wandelen Metsovo

Actieve vakantie in Griekenland? Ga op pad met Go Active Metsovo!

Plannen voor een actieve vakantie in Griekenland? Dan raad ik je aan om naar Metsovo in de regio Epirus te gaan. Ik bracht recent een bezoek aan het bergdorp in Noord-Griekenland en dat overtrof al mijn verwachtingen. Ontdek de bergachtige omgeving van Metsovo eens op een oer-Hollandse manier. Stap op de pedalen en fiets naar Aoos Springs Lake. Op warme zomerdagen is het gigantisch kunstmatige meer ook een fantastische plek om te suppen. Of maak een wandeling op de Ursa Trail, een 40 kilometer lange wandelroute in de omgeving van Metsovo. Je kunt een gedeelte lopen of het wandelpad in meerdere dagen voltooien.

Lees ook: Vakantie Griekenland | Maak kennis met het charmante bergdorpje Metsovo

Metsovo wordt gezien als een van de mooiste en beste bestemmingen voor hikers in Europa. De paden zijn goed onderhouden en geven een fenomenaal uitzicht over het Pindosgebergte. Wil je meer avontuur, ga dan raften op de rivieren Aoos, Arachthos, Voidomatis en Venetikos. Maar ook een dagtrip naar de kloosters van Meteora, of wandelen in Valia Kalda National Park, of een bezoek aan Zagori – ‘de stad achter de bergen’ – behoort tot de mogelijkheden. Op de website van Go Active Metsovo vind je het complete aanbod van outdoor activiteiten.

Actieve vakantie in Griekenland Ursa Trail Metsovo

Wandelen in Metsovo: Ursa Trail door een bergachtig landschap

Ik schuif de gordijnen open en de eerste aanblik zijn de bergen. De stilte wordt doorbroken door de bellen om de nek van de koeien die grazen op de groene hellingen. De zon schijnt en de temperatuur is aangenaam. Op het afgesproken tijdstip word ik door Lefteris van Go Active Metsovo opgehaald bij Hotel Grand Forest Metsovo. We rijden naar het dal en aan de andere kant van de weg omhoog de bergen in. De auto wordt geparkeerd en de rugzak gaat op. Klaar voor de 10 kilometer lange wandeling op de Ursa Trail.

Lees ook: Metsovo in Griekenland | Bezienswaardigheden, tips en outdoor activiteiten

De wandelroute is goed gemarkeerd. Om fout te lopen moet je erg je best doen. Gewoon de Ursa Trail-bordjes, oranje satijnen linten en de geelrode verfstrepen op de bomen volgen en je komt er wel. Het eerste deel gaat steil omhoog. We klimmen over de met gras begroeide berghelling naar boven. Aan weerskanten van het wandelpad staan dennenbomen, beuken en varens in de mooiste herfstkleuren. Door de bomen heen vang ik een eerste glimp op van de bergen.

Wandelen Metsovo Griekenland

Ursa Trail Metsovo Griekenland

Klimmen naar de top voor een panoramisch uitzicht

Heel even verlaten we de Ursa Trail en duiken het beukenbos in. Het smalle, steile pad loopt langs een diepe afgrond. Na een kleine kilometer pakken we het wandelpad van de trail weer op. Imposante bergen, metershoge dennenbomen en fantastische uitzichten. We klimmen en dalen door de dichte bossen en stuiten onderweg op verse pootafdrukken van een beer. Om de 1.620 meter hoge top te bereiken moet ik flink aan de bak. De klim naar boven is een adembenemend avontuur. Letterlijk, want het pad door het beukenbos gaat steil omhoog. Maar ook figuurlijk, want als je de top hebt bereikt, word je beloond op een indrukwekkend uitzicht op de bergen.

Lees ook: Habichtswaldsteig | Wandelen in Hessen (+ tips voor een goede wandeluitrusting)

Na een half uur verlaten we deze idyllische en serene plek. En waar je omhoog gaat, moet je ook weer afdalen. Er is geen enkele houvast in het dichte bos. Op sommige plekken glij je door de bladeren naar beneden. Ik moet mezelf afremmen door één hand aan de grond te plaatsen. Ongeschonden bereik ik het vlakke gedeelte in het bos. We verlaten het bos en de laatste afdaling gaat over de met gras begroeide berghelling waar de wandeling op de Ursa Trail vanmorgen begon. Hier heb je een prachtig uitzicht op het bergdorp Metsovo.

Ursa Trail Metsovo Griekenland

Ursa Trail Metsovo Griekenland

Praktische informatie Ursa Trail

Go Active Metsovo biedt diverse wandeltochten in Metsovo en omgeving aan. Ik koos ervoor om een gedeelte (10 km) van de 40 kilometer lange Ursa Trail te lopen. De wandelroute staat erg goed aangegeven middels Ursa Trail-bordjes, oranje satijnen linten en geelrode verfstrepen op de bomen. Je kunt zelf op pad gaan, maar ik raad je aan om samen met Lefteris – eigenaar van Go Active Metsovo én deelnemer aan vier Olympische Winterspelen – het bergachtig gebied te verkennen. Hij is een gepassioneerd outdoor liefhebber en kent het gebied op z’n duimpje.

Lees ook: Actieve rondreis Noord-Griekenland | Mount Olympus, Meteora en de Vikos Kloof

Als je gaat wandelen, neem voldoende eten en drinken mee. De etappe die ik liep, ging in z’n geheel door natuurgebied. Ik ben geen voorzieningen als horecagelegenheden of winkels tegengekomen. Zorg ervoor dat je twee liter water per persoon bij je hebt. Als ik ga wandelen neem ik voor elk uur iets te eten mee. Toen ik de route in oktober liep, ben ik geen andere mensen tegengekomen. De wandelpaden variëren van grindpaden tot onverharde paden door het bos, en kunnen door regenval glad zijn. De beste tip die ik je kan geven: trek goede wandelschoenen aan. Check altijd vooraf het weerbericht om te bepalen welke kleding je nodig hebt.

Fietsen Metsovo Griekenland

Vakantie Metsovo? Stap op een e-bike naar Aoos Springs Lake!

Op de tweede dag van mijn actieve vakantie in Griekenland ga ik wederom met Lefteris van Go Active Metsovo op pad. Dit keer voor een fietstocht naar Aoos Springs Lake en Chrysovitsa, een traditioneel dorpje in de bergen. Na een uitgebreide uitleg van de e-bike zet ik de helm op en ben ik klaar voor de fietstocht. Bergop rijden we door de straten van Metsovo. De trapondersteuning van de elektrische fiets zorgt voor een optimaal rijcomfort. Na een flinke klim slaan we op de top links af richting Aoos Springs Lake. Op enkele korte maar pittige klimmetjes na is de weg grotendeels vlak. De uitzichten zijn fenomenaal. Uitgestrekte vlaktes met op de achtergrond indrukwekkende bergen en schaapherders die met hun kudde onderweg zijn naar het dal.

Aoos Springs Lake Metsovo Griekenland

Aoos Springs Lake Metsovo Griekenland

Aoos Springs Lake Metsovo Griekenland

Fietsen door een adembenemend landschap naar een betoverend meer

We doorkruisen het desolate landschap en bij een volgende bocht doemt het meer op. De eerste kennismaking met Aoos Springs Lake is overweldigend. ‘Dit is nog maar het begin, de vergezichten worden straks alleen nog maar mooier’, verzekert Lefteris mij. Hoe verder we fietsen, hoe mooier het landschap inderdaad wordt. Het spiegelgladde meer wordt omgeven door bossen in de mooiste herfsttinten. De machtige bergen, panoramische vergezichten en het betoverende meer roept meer associaties met Alaska op dan met Griekenland. Voor we afslaan naar Chrysovitsa stoppen we nog één keer aan de rand van Aoos Springs Lake. De reflectie van de bomen in het heldere water is betoverend. Ik kan hier uren blijven om te genieten van het overweldigende landschap en de stilte. Maar we moeten door.

Fietsen Metsovo Griekenland

Afdaling naar Chrysovitsa

We fietsen langs landerijen waar hard wordt gewerkt. Arbeiders oogsten de aardappelen en deze verdwijnen met tientallen kilo’s tegelijk in de gereedstaande rode zakken. Allemaal handwerk. De akkers laten we achter ons en stoppen op het hoogste punt. Lefteris waarschuwt me voor de lange afdaling: een weg vol haarspeldbochten. Ondersteuning uit, beide handremmen flink inknijpen en ik moet volledige gefocust blijven op de weg. Zo gezegd, zo gedaan. Ik zoef met hoge snelheid naar beneden en met enige moeite lukt het mij de bochten goed door te komen. Maar wat een geweldig avontuur. Het is verleidelijk om onderweg te genieten van de prachtige omgeving. De afdaling komt ten einde in het bergdorpje Chrysovitsa. Na de koffie dalen we nog één keer af, naar het dal waar ons een flinke klim te wachten staat.

Fietsen Metsovo Griekenland

Fietsen Metsovo Griekenland

Bergop naar Metsovo

De trapondersteuning moet vol worden aangezet om de bergen te kunnen bedwingen. De eerste meters bergop vallen mee, maar dan gaat het behoorlijk steil omhoog en ben ik blij met de trapondersteuning van de stalen ros. De weg slingert naar boven. Het landschap is fantastisch en de panoramische vergezichten magisch. Op een rustig tempo bedwing ik de berg. Af en toe een stukje vlak, maar dat is uitzonderlijk. Omgeven door natuur en met uitzicht op de berg die ik gisteren te voet bedwongen heb, trap ik verder naar boven. Op een gegeven moment rijden we om de berg en zie ik in de verte Hotel Grand Forest Metsovo eenzaam op de heuvel liggen.

Lees ook: Fietsen op reis | Dit zijn de leukste fietsbestemmingen ter wereld

Metsovo kan niet ver meer zijn. Het bergdorp ligt immers tegenover het hotel. De eerste auto’s komen ons tegemoet. Een teken dat we de bewoonde wereld naderen. Niet veel verder kan de ondersteuning minder hoog gezet worden. De laatste afdaling wordt direct gevolgd door een steile klim naar het centrum van Metsovo. Na drie en een half uur zet ik de fiets op de standaard, maak ik het clipje van mijn helm los en strek ik de benen. De voldoening is groot, maar de indrukken die ik van Metsovo en haar bergachtige omgeving heb gekregen zijn vele malen groter. Echt een bestemming voor een actieve vakantie in Griekenland.

Fietsen Metsovo Griekenland

Praktische informatie fietsen in Metsovo en omgeving

Go Active Metsovo biedt diverse fietstochten in Metsovo en omgeving aan. Ik koos voor een fietstour naar Aoos Springs Lake met een bezoek aan het bergdorpje Chrysovitsa. In totaal fietste ik 50 kilometer. Je kunt ook een fietstour boeken waarbij je om Aoos Springs Lake heen rijdt. Een ‘rondje’ rondom het meer is ongeveer 45 kilometer, het is dus een behoorlijk groot meer. De rust is opvallend: tijdens de fietstocht komen we slechts twee schaapherders met hun kudde en een paar blaffende honden tegen. Go Active beschikt over een aantal e-bikes. De fietsen zijn kwalitatief erg goed en de accu gaat de gehele fietstocht mee. Ga je fietsen in Metsovo, zorg er dan voor dat je voldoende eten en drinken meeneemt voor onderweg. En vergeet zeker je camera niet!

Grand Forest Metsovo Griekenland

Grand Forest Metsovo Griekenland

Grand Forest Metsovo Griekenland

Grand Forest Metsovo Griekenland

Overnachten in Metsovo

Zin gekregen in een actieve vakantie in Griekenland? Dan weet ik nog wel een fijn hotel in Metsovo. Ik verbleef in Grand Forest Metsovo. Dit 5-sterren hotel ligt midden in een dennenbos, op een heuvel van het Pindosgebergte. Een prachtige locatie op de berg met uitzicht op Metsovo. Grand Forest beschikt over een buitenzwembad, spa en ruime parkeerplaats waar je gratis kunt parkeren. De suite met uitzicht op de bergen waar ik verbleef, is uitgerust met een riant 2-persoonsbed, kastenwand, bureau met zitje, 2-zitsbank, open haard, balkon en een ruime badkamer met bad, douche en toilet.

Zorg dat je rond zonsondergang op het terras zit. In een strandstoel nippend aan een alcoholische versnapering geniet je hier van een fantastisch natuurverschijnsel. Langzaam zie je de zon achter de bergen verdwijnen. Een magisch moment dat je niet mag missen als je in Grand Forest verblijft. Naast de gastvriendelijkheid, de ruime en schone kamer met balkon, het uitgebreide ontbijtbuffet en de ligging van het hotel, is er ook niets mis met het eten in het restaurant. Kijk hier of Grand Forest Metsovo beschikbaar is in de door jouw gewenste periode. Niet wat je zoekt? Klik hier voor een ander hotel in Metsovo.

En, zie jij een actieve vakantie in Griekenland wel zitten? Ken jij nog meer plekken in Griekenland waar je outdoor activiteiten kunt ondernemen? Laat het mij in een reactie weten.

Ik bezocht Metsovo op uitnodiging van het Grieks Verkeersbureau. De meningen en tips die ik in dit artikel deel zijn echter van mijzelf. In dit artikel vind je affiliate links. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.