Wat kost een vakantie Bali? | Alle kosten voor 4 weken op een rij

Bali is een geweldige vakantie bestemming waar je je met gemak maanden kunt vermaken. Lekker weer, heerlijk eten, fijne stranden, culturele bezienswaardigheden en groene rijstvelden. Onlangs maakten wij een 28-daagse rondreis over het eiland en bezochten Canggu, Munduk, Sebatu, Candidasa, Sidemen en Uluwatu. Tijdens onze rondreis Bali noteerde ik alle uitgaven in een kasboekje. Wil je graag een antwoord op de vragen ‘Wat kost een vakantie Bali?’ of ‘Hoe duur is Bali?’ In dit artikel geef ik je daarop een antwoord, zodat jij een idee krijgt hoeveel een reis naar het Indonesische eiland je gaat kosten.

* Dit artikel is ge-update op 27-01-2020.

Rijstvelden Munduk Bali Indonesië

Wat kost een vakantie Bali?

Reizen kun je op verschillende manieren doen en zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Wanneer je plannen hebt voor een vakantie Bali is het prettig om vooraf een indicatie te hebben hoeveel geld je hiervoor moet sparen. Tijdens onze rondreis noteerde ik alle uitgaven in mijn vakantiekasboek. Hierdoor kan ik jou een zo duidelijk mogelijk antwoord geven op de vraag ‘Wat kost een vakantie Bali?’ De uitgaven zijn verdeeld in verschillende categorieën, namelijk: vliegtickets, accommodaties, vervoer, boodschappen, eten en drinken, bezienswaardigheden en onvoorziene kosten. Dit artikel over ons budget voor Bali is gebaseerd op een 28-daagse rondreis Bali in december 2019/januari 2020. Tijdens deze reis zijn we in Canggu, Munduk, Sebatu, Candidasa, Sidemen en Uluwatu geweest.

Waterpaleis Tirta Gangga Bali Indonesië

Vliegtickets Bali

Laat ik vooropstellen dat Bali ter plekke geen dure bestemming is. De vliegtickets daarentegen zijn meestal behoorlijk aan de prijs. Zeker in de dure zomermaanden. In het najaar en winter kun je veel beter geprijsde tickets boeken. Voor je het weet zit je voor een vriendelijk prijsje op Bali. Het retourticket kostte ons nog geen 600,00 euro per persoon. Het was even geduld hebben, maar met het instellen van een prijsalarm bij Skyscanner boekten we in juli onze vliegtickets Bali.

Bijkomend dien je ook nog aan de reis naar de luchthaven te denken. Goedkoop parkeren Schiphol is eenvoudig geregeld via Vliegen en Parkeren. Je vergelijkt het parkeeraanbod rondom Schiphol en kan direct de gewenste parkeerplaats reserveren. Met Garuda Indonesia vlogen we vanaf Amsterdam ‘rechtstreeks’ naar Denpasar. Je vliegt niet in één keer naar Denpasar. Het vliegtuig maakt een korte tankstop op de luchthaven van Medan op Sumatra. Tijdens de 40 minuten durende stop blijf je aan boord van het toestel.

The Ulus Klumpu Uluwatu Bali Indonesië

Hotels Bali

Wil je slapen in een bijzonder hotel op Bali? Mooi, want qua accommodatie kun je in het laagseizoen prima deals scoren. Wij boekten alle accommodaties vooraf via Booking. Reis je in het hoogseizoen? Dan zijn accommodaties wel iets duurder. Van de vijfentwintig nachten verbleven we er drie in The Sloth Bali (Canggu), zes in Bali Rahayu Homestay (Munduk), drie in Umah Hoshi (Sebatu), drie in Bali Santi Villas (Candidasa), zeven in Sawah Indah Villa (Sidemen) en drie in The Ulus Klumpu (Uluwatu).

Lees ook: Accommodaties Bali | Mijn favoriete slaapplekken op een rij

Gemiddeld betaalden we voor één nacht net iets meer dan 40,00 euro. Hiervoor kregen we een prima tweepersoonskamer met eigen badkamer, op een goede locatie en meestal inclusief ontbijt. Totaal gaven we 1.029,00 euro uit aan accommodaties. Dit was – na de vliegtickets – de grootste kostenpost van onze vakantie Bali. Reis je alleen en kies je liever voor een hostel op Bali, dan vallen de kosten voor de overnachtingen lager uit.

White Sand Beach bali Indonesië

Wat kost een vakantie Bali? Kosten vervoer op Bali

Bali is een niet al te groot eiland, maar vanwege de matige wegen en het drukke verkeer kan reizen naar een andere bestemming veel tijd kosten. De makkelijkste manier van vervoer op Bali is de taxi. Ze rijden overal rond en brengen je overal op het eiland naar toe. Via de accommodaties regelden wij een taxi die ons naar de volgende bestemming bracht. Vaak hanteren hotels hiervoor vaste tarieven. De lange taxirit van Sidemen naar Uluwatu kostte ons 500.00 IDR (ruim 30 euro). Om van de ene bestemming naar de andere te reizen ontkom je er niet aan om gebruik te maken van een taxi. Ook voor het bezoeken van de bezienswaardigheden op Bali maakten wij gebruik van de taxi. Het ritje vanaf ons hotel in Candidasa naar White Sand Beach kostte 300.000 IDR (bijna 20 euro).

In Uluwatu – de laatste bestemming van onze vakantie – werden we gewezen op GrabTaxi. Via een app op je telefoon kan je een taxi bestellen. Dit is een stuk goedkoper dan de officiële taxi’s op Bali. Zo betaalden we voor een taxirit in Uluwatu 150.000 IDR (10 euro) met een ‘gewone’ taxi, terwijl hetzelfde ritje met GrabTaxi ons slechts 53.000 IDR (nog geen 4 euro) kostte. In totaal gaven we 416,21 euro uit aan taxi’s. Omdat wij geen ervaren scooterrijders zijn, hebben we de bezienswaardigheden Bali lopend of met de taxi bezocht. Je kunt dus aardig wat geld besparen als je een scooter huurt. Scooter huren op Bali? Zo goed als alle hotels op Bali kunnen scooters regelen die naar je toe worden gebracht. Zo verklein je de kans dat je wordt afgezet qua prijs. Een scooter huren op Bali kost je tussen de 60.000 en 80.000 IDR per dag.

Scooter huren Bali

Toch is het verstandig om niet zomaar op een scooter te stappen. Eigenlijk zijn het geen scooters maar motoren vanwege hogere cilinderinhoud, van zo’n 100cc en hoger. Hierdoor heb je een motorrijbewijs en internationaal rijbewijs nodig. Ook als je geen motorrijbewijs hebt kun je toch een scooter huren, maar bij een ongeval en letsel ben je niet verzekerd. Daarnaast kan het verkeer op Bali behoorlijk chaotisch zijn, en er wordt links gereden. Hou zeker deze zaken in je achterhoofd en bedenk goed of je wel of geen scooter wil huren. Alternatieven voor een scooter zijn: een auto met privéchauffeur huren, via Grab en Gojek een scooter met chauffeur of een taxi bestellen of de Perama shuttle bus.

Wat kost een vakantie Bali Indonesië

Eten en drinken

Als we op een nieuwe bestemming kwamen, haalden we boodschappen in de supermarkt of bij een winkeltje langs de kant van de weg. Denk: energierepen, chips, snoep en fruit. De totale kosten voor boodschappen bedroegen 26,69 euro. Soms lunchten we onderweg, maar meestal namen we energierepen, koekjes en fruit mee als we op pad gingen. Daarentegen gingen we wel elke avond uit eten op Bali. Op Bali kan je lekker én heel goedkoop eten bij een warung, een restaurantje waar je lokale gerechten kunt eten. Je betaalt een paar euro voor bijvoorbeeld nasi campur. Omdat we beiden ziek zijn geweest, hebben we op aanraden van de arts niet meer in warungs gegeten, en ook geen Indonesische gerechten meer gegeten.

Wat betreft eten en drinken waren de dagen in Canggu veruit het duurst. Zo aten we bij ons favoriete restaurant Bottega Italiana, en betaalden voor twee heerlijke pasta’s, twee glazen witte wijn en een grote fles water 385.000 IDR (ruim 25 euro). En bij Penny Lane betaalden we zelfs 507.000 IDR (ruim 30 euro) voor vier tapas gerechtjes, twee glazen witte wijn en een grote fles water. Daarentegen waren we op de andere bestemmingen veel minder geld kwijt aan eten en drinken. In Sidemen verbleven we zeven nachten. De totale kosten voor lunch, diner en witte wijn bedroegen voor deze week nog geen 10 euro per persoon per dag. Het genieten van het drinken en eten op Bali kostte ons in totaal 607,97 euro.

Jatiluwih rijstvelden Bali Indonesië

Activiteiten en bezienswaardigheden

De toegangsprijzen van de bezienswaardigheden op Bali liggen voor Nederlandse begrippen erg laag. Zo betaalden we 40.000 IDR per persoon voor een bezoek aan de rijstvelden in Jatiluwih. Naast het bezoeken van de mooiste rijstvelden van Bali wil je natuurlijk ook tempels en waterpaleizen bezoeken. Voor 30.000 IDR p.p. bezochten we Pura Kawi in Sebatu en betaalden we 50.000 IDR p.p. om het waterpaleis Taman Ujung te bewonderen. De uitdagende trekking met gids door de jungle in Munduk en de daarbijbehorende overtocht met kano over Lake Tamblingan kostte 250.000 IDR p.p. De grootste uitgave was voor een stadstour met lokale gids in Denpasar: 30,50 euro p.p. In totaal gaven we 171,35 euro uit aan activiteiten en entreekosten. Er zijn natuurlijk ook genoeg gratis activiteiten die je kunt doen op Bali: het bezoeken van een lokale markt, wandelen door de rijstvelden of genieten van een mooie zonsondergang.

Dreamland Beach Uluwatu Bali Indonesië

Wat kost een rondreis Bali van 4 weken?

Je hebt al heel wat bedragen voorbij zien komen en ik kan me voorstellen dat je het overzicht een beetje kwijt bent geraakt tijdens het lezen. Om het overzichtelijk te houden zal ik alle kosten voor twee personen nog een keer op een rij zetten. Want wat kost een vakantie naar Bali nou echt?

 • Vliegtickets Bali: 1.190,00 euro
 • Hotels Bali: 1.029,00 euro
 • Vervoer op Bali: 416,21 euro
 • Boodschappen Bali: 26,69 euro
 • Eten en drinken op Bali: 607,97 euro
 • Activiteiten en entreekosten bezienswaardigheden Bali: 171,35 euro
 • Onvoorziene kosten (bezoek arts en medicijnen): 77,52 euro

In totaal kostte onze 28-daagse vakantie 3.518,74 euro. Zo kom je uit op 62,83 euro per persoon per dag. Dit bedrag is dus inclusief een vliegticket Bali, alle accommodaties op Bali en de kosten voor een bezoek aan een arts en medicijnen. Als je alleen kijkt naar het dagbudget, dan kom je uit op een bedrag van 21,83 euro per persoon per dag. Hiervan gaven we het grootste gedeelte – zo’n 10,86 euro – uit aan eten en drinken. De andere helft spendeerden we aan taxiritjes, boodschappen, activiteiten en entreekaartjes voor bezienswaardigheden.

Penglipuran Bali Indonesië

Budget Bali: kan dit goedkoper?

Een vakantie Bali kan je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Je kunt ervoor kiezen om elke avond uit eten te gaan in een restaurant en te slapen in een appartement of hotel, maar je kunt ook eten bij een warung of slapen in een hostel. En of het goedkoper kan? Absoluut! Door omstandigheden waren we genoodzaakt om in de restaurants van onze accommodaties te eten. Dit was aanzienlijk duurder dan eten in een warung. We huurden geen scooter maar verplaatsen ons met de taxi over het eiland, wat onze reis ook duurder maakte.

Ten slotte hebben wij bij accommodaties nooit voor de goedkoopste optie gekozen. We wilden overnachten in bijzondere accommodaties, maar niet meer dan 40 euro per nacht uitgeven. Voor het eerste zijn we met slag en wimpel geslaagd, het tweede is ons bijna gelukt (41,16 euro). Persoonlijk vind ik reizen op Bali niet heel duur. Ik wil wel benadrukken dat een budget iets persoonlijk is, dus ik ga niet zeggen dat dit hét budget is voor een rondreis Bali.

Wat kost een vakantie Bali Indonesië

Meer Bali inspiratie

Ga jij op vakantie naar Bali en ben je op zoek naar tips en inspiratie? Ik schreef uitgebreid over Sidemen, DenpasarUbud, Uluwatu en Nusa Lembongan & Nusa Ceningan. Ben je op zoek naar een leuk hotel? Dit zijn mijn favoriete accommodaties Bali. Check ook eens mijn route voor een 17-daagse rondreis Bali, lees wat de beste reistijd Bali is, waar je de leukste lokale markten op Bali vindt en waarom ik de taxidienst Grab op Bali aanbeveel. Of bekijk al mijn artikelen over Bali. De verborgen plekjes van Bali ontdekken? Dan is deze 16-daagse rondreis Bali misschien wel iets voor jou.

Valt het mee of ben je geschrokken wat onze vakantie Bali heeft gekost?

Prijspeil: december 2019/januari 2020. In dit artikel vind je affiliate links. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Deel dit bericht:

4 reacties op “Wat kost een vakantie Bali? | Alle kosten voor 4 weken op een rij

 • 18 januari 2020 at 19:02
  Permalink

  Dat is voor een maand vakantie op een tropisch eiland toch een hele prima prijs. Het scheelt denk ik echt als je buiten het hoogseizoen gaat.. de tickets in de zomer waren toen ik zocht echt stukken duurder en accommodatie ook.

  Beantwoord
  • 20 januari 2020 at 17:13
   Permalink

   Dat vinden wij ook! Het scheelt absoluut in welke periode je gaat. Prijzen voor accommodaties en tickets kennen een grillig verloop gedurende het jaar.

   Beantwoord
 • 19 januari 2020 at 10:10
  Permalink

  Wij zijn in dezelfde periode in Bali geweest. Tickets waren iets duurder omdat we door omstandigheden later moesten boeken. Wij hebben wel (vrijwel) alles met de scooter gedaan: 1 scooter voor 2 personen kostte ons voor 3 weken 800.000 roepia’s. Benzine is spotgoedkoop en met 4x een volle tank waren wij ongeveer 10 euro kwijt…. Voorzichtig rijden, niet in donker, dat gaat best. Er is maar 1 regel: let op alle verkeer voor je. Niet achter of opzij, voor je. De rest doet dat n.l. Ook en dan gaat het, raar genoeg, zomaar gewoon goed.
  Onderkomen in Changgu was het best: mooie, grote kamer met douche, in een klein complex met 9 kamers en een heerlijk zwembad en mooi aangelegde tuin. Kookgelegenheid aanwezig, zeer vriendelijk personeel, prijs (omgerekend) € 21,= per nacht.
  Dagtochten per prive taxi voor 10-12 uur: 650.000 roepia’s exclusief toegang. Talloze goede chauffeurs beschikbaar die Engels spreken, soms zelfs Nederlands. Mijdt Denpasar of Seminyak in het spitsuur, ellenlange files.

  Beantwoord
  • 20 januari 2020 at 17:23
   Permalink

   Bedankt voor je reactie! Leuk dat jullie ook op Bali zijn geweest. Met de prijzen van vliegtickets moet je net wat geluk hebben. Het ene moment zijn de prijzen erg hoog en het andere moment zijn ze redelijk tot goed geprijsd. Hetzelfde geldt eigenlijk voor accommodaties op Bali. In het hoogseizoen betaal je meer dan in het laagseizoen. Een scooter huren vind ik een dingetje. Eigenlijk zijn het motoren. En aangezien wij geen ervaren scooterrijders zijn kiezen we voor de taxi. Het is idd een duurdere optie, maar ik blijf liever heel dan dat ik open lig omdat ik met een scooter onderuit ben gegaan.

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.