Terugblik rondreis Bali | Route, planning en accommodaties

Tijdens onze rondreis Bali ontmoeten we haar vriendelijke bevolking, worden we betoverd door de adembenemende natuur en maken we kennis met eeuwenoude tradities. In ruim twee weken hebben we ontzettend veel moois gezien, zonder hele lange afstanden af te hoeven leggen. Denk aan idyllische strandjes, kristalhelder zeewater, indrukwekkende rijstterrassen en gigantische tempels. Tel daarbij op dat je er heerlijk kan eten en dat het ontzettend goedkoop is, en je snapt waarom ik verliefd ben geworden op Bali. Check onze reisroute en tips voor de perfecte rondreis Bali. 

Dag 1 | Canggu

Met Garuda vliegen we via Jakarta naar Bali, waar kort na het middaguur de wielen van het toestel de landingsbaan van Denpasar raken. Onze backpacks rollen al snel van de bagageband. En bij het verlaten van de aankomsthal staat Nistra – onze chauffeur voor de komende dagen – al op ons te wachten. Na een reisdag van ruim achttien uur komen we aan in Canggu. Die middag doen we het rustig aan. Maken een strandwandeling, genieten van een wijntje tijdens happy hour bij Old Man’s en gaan uit eten. Na een lange dag kruipen we vroeg onder de wol.

Canggu Bali Indonesië

Dag 2 | Pura Tanah Lot, street art spotten en fietsen

Na de klok rond geslapen te hebben, kan onze rondreis Bali echt beginnen. Vandaag brengt Nistra ons naar de Pura Tanah Lot. De tempel ligt in een park aan zee, tussen de rotsen en het is een prachtige plek om lekker rond te lopen. Het religieuze bouwwerk valt mij eerlijk gezegd tegen. Bij terugkomst in Canggu huren we mountainbikes bij onze accommodatie. We fietsen naar het strand, waar we op zoek gaan naar street art. Al snel vinden we de verlaten vissershuisjes waarop mooie werken zijn aangebracht. Vervolgens rijden we via de rijstvelden bij Pretty Poison naar Perancak Beach. Op de weg terug drinken we een wijntje bij een hippe hotspot als de avond valt over Canggu.

Pura Tanah Lot Bali Indonesië

Street art Canggu Bali Indonesië

Dag 3 | Pura Taman Ayun, Poke Poke en strand

Vandaag staat een bezoek aan de Pura Taman Ayun op de planning. Het enorme tempelcomplex in Mengwi kan ik veel meer waarderen dan de Pura Tanah Lot. De tempel is omringd door een groen park met vijvers, planten, bloemen en bomen. Zodra we het complex betreden begeven we ons in een oase van rust. Eenmaal terug in Canggu is het lastig kiezen waar we gaan lunchen. We belanden bij Poke Poke, en dat blijkt al snel een goede keuze te zijn. De dag sluiten we af aan het strand. Onder het genot van een wijntje kijken we hoe surfers de hoge golven proberen te trotseren.

Pura Taman Ayun Mengwi Bali Indonesië

Dag 4 | Wandelen, luieren en genieten van de zonsondergang

Op deze laatste dag halen we onze wandelschoenen tevoorschijn voor een flinke wandeling. Vanuit ons guesthouse lopen we via de hoofdstraat Jalan Pantai Batu Bolong naar Canggu Beach. Lopen langs de kleurrijke vissershuisjes en passeren vlak voor we het strand verlaten een aantal kleinschalige strandtenten met bedjes en gekleurde zitzakken. We lunchen bij Hungry Bird, lopen langs felgroene rijstterrassen en belonen onszelf met een smoothie. Na ruim vier uur ploffen we neer in de zitzakken van Warung Middle. En waar we voorlopig ook niet meer uit komen. Hier eten we een Balinese maaltijd en genieten niet veel later van een prachtige zonsondergang. Een mooie afsluiting van onze dagen in Canggu. 

Zonsondergang Canggu Bali Indonesië

Dag 5 | Ubud

Nistra stuurt zijn auto behendig over de smalle wegen. Rustig en met gepaste snelheid. Zoals het Balinese leven is. De blauwe lucht met schapenwolken steekt mooi af tegen de felgroene rijstvelden. Stilzwijgend rijden we verder. Nistra is een man van weinig woorden. Zo ver als het oog reikt, zie ik groene rijstterrassen. Mensen zijn druk aan het werk op het land. Gekleed in broek, shirt met lange mouwen en een Capil – een hoed van gevlochten bamboe – op hun hoofd ter bescherming tegen de brandende zon. Na een uurtje zet Nistra ons af bij het hotel. We nemen afscheid en bedanken hem voor de afgelopen dagen dat hij onze chauffeur wilde zijn. Die middag verkennen we een deel van het drukke Ubud te voet. We spotten street art, bezoeken de Pura Taman Saraswati, worden geconfronteerd met brutale apen, drinken mocktails en genieten van een Balinese maaltijd bij een warung.

Pura Taman Saraswati Ubud Bali Indonesië

Dag 6 | Fietstocht over het Balinese platteland

Om klokslag 08:15 worden we bij ons hotel opgehaald voor een fietstocht over het Balinese platteland. Samen met Happy Bike-eigenaar Made, gids Putu en een Nederlands stel rijden we naar een koffieplantage in het hart van Bali, het startpunt van de trip. Na het proeven van allerlei smaken koffie, thee en chocolade brengen we een bezoek aan een compound, waar verschillende Balinese families samenwonen. 

We stoppen regelmatig op mooie plekken in de rijstvelden en Putu vertelt van alles over het leven op Bali. Ik geniet enorm van de dorpjes, de ontelbare tempels, de groene rijstvelden en de mensen. Elke local die je tegenkomt glimlacht breed. Kinderen geven je een high five, roepen hello of fietsen een stukje mee. De fietstocht, die voornamelijk down hill gaat, komt na ruim drie uur tot een eind. Made neemt ons mee naar zijn huis waar we aanschuiven voor een overheerlijke lunch.    

Fietstocht Happy Bikes Ubud Bali Indonesië

Dag 7 | Pura Tirta Empul, Pura Gunung Kawi en Tegalalang

Voorafgaand aan onze rondreis Bali wisten we één ding zeker: we gaan geen scooter huren. Maar daar komen we op Bali al snel van terug. De afgelopen dagen is gebleken dat je eigenlijk niet zonder kan. Met een scooter heb je nou eenmaal meer vrijheid dan wanneer je je rond laat rijden in een taxi. We zijn nog niet heel lang met de scooter onderweg of ik word door een politieman staande gehouden. Allerlei scenario’s passeren de revue. Het blijkt om een routinecontrole te gaan. Ik laat mijn rijbewijs zien, lach vriendelijk en mag verder.

De Pura Tirta Empul maakt grote indruk op mij, net als de Pura Gunung Kawi. Deze tempel bestaat uit tien altaren die zijn uitgehouwen in een massieve rotswand. We sluiten de dag af met een wandeling door de rijstvelden van Tegalalang. De felgroene rijstterrassen hebben we nagenoeg voor onszelf. Erg fijn!

Pura Tirta Empul Bali Indonesië

Pura Tirta Empul Bali Indonesië

Pura Gunung Kawi Bali Indonesië

Rijstvelden Tegalalang Bali Indonesië

Dag 8 | Lokale markt, Campuhan Ridge Walk en Monkey Forest

Vandaag lopen we in alle vroegte naar het centrum van Ubud om de lokale markt te bezoeken. Het zijn voornamelijk vrouwen die fruit, groenten, specerijen, vis, vlees en allerlei benodigdheden voor het maken van offertjes verkopen. Om 09:00 uur wordt de markt in no time omgetoverd. Verse producten maken plaats voor zomerjurkjes, hoedjes en rieten tasjes. Een teken voor ons om de markt te verlaten.

Vervolgens lopen we de Campuhan Ridge Walk en aansluitend bezoeken we Monkey Forest. Urenlang zit ik gebiologeerd te kijken naar de apen die daar vrij rondlopen. En dan vooral naar de kleintjes. De tweede tropische regenbui tijdens onze rondreis Bali weerhoudt ons ervan om op deze laatste avond naar het centrum te lopen. We besluiten om in de buurt van het hotel een gezellig restaurantje te zoeken. En dat lukt. 

Markt Ubud Bali Indonesië

Campuhan Ridge Walk Ubud Bali Indonesië

Monkey Forest Ubud Bali Indonesië

Dag 9 | Sidemen

De dag waar ik het meest naar uitgekeken heb tijdens onze rondreis Bali is aangebroken. Vandaag vertrekken we naar Sidemen, waar we vier nachten blijven. De rit ernaartoe zal mij nog lang bijblijven. Iets met een chauffeur die niet kan rijden, snoepjes en foute muziek. Zodra we het water oversteken en de andere kant van de brug bereikt hebben verandert het landschap zienderogen. Drukke straten vol scooters en auto’s maken plaats voor een smal slingerweggetje door de bergen waar nagenoeg geen verkeer rijdt.

Opvallend is dat de weg, in vergelijking met Ubud, in een uitstekende conditie verkeerd. En de uitzichten zijn fantastisch. Niet veel later worden we vriendelijk ontvangen bij de receptie van onze accommodatie. Met een schuin oog vang ik een glimp op van de omgeving: felgroene rijstterrassen, tropische planten en palmbomen, omringd door bergen bekleed met groene tapijten. Hier houd ik het de komende vier dagen wel vol. 

Sawah Indah Villa Sidemen Bali Indonesië

Sawah Indah Villa Sidemen Bali Indonesië

Dag 10 | Tracking met gids door de rijstvelden en een massage

Klokslag 08:30 uur ontmoeten we Gusti bij de receptie. Hij neemt ons mee voor een wandeling door de rijstvelden. Onze gids vertelt uitgebreid over Sidemen, laat ons kennis maken met de gewassen die op het land groeien en vertelt over het proces van het planten tot oogsten van rijst. We klauteren over spekgladde keien, lopen over modderig paadjes en trotseren de sterk stromende rivier. Onderweg genieten we van fenomenale vergezichten, de stilte en de mooie natuur. Na een inspannende ochtend trakteren we onszelf op een Balinese massage. De eerste tijdens deze rondreis Bali.

Wandeling rijstvelden Sidemen Bali Indonesië

Wandeling rijstvelden Sidemen Bali Indonesië

Dag 11 | Bezoek aan de lokale markt en kookworkshop 

Om 06:15 uur loopt de wekker af. Voor een bezoek aan de lokale markt moet je nu eenmaal vroeg je bed uit. En dat blijkt geen straf te zijn. De markt is een walhalla voor mij als fotograaf. Iedereen is erg bereidwillig om op de foto te gaan. De markante en vaak doorleefde gezichten van de vrouwen in deze kleurrijke omgeving zijn prachtig om vast te leggen. Na het ontbijt melden we ons stipt om 11:00 uur bij Kade voor onze kookworkshop.

De keuken bevindt zich midden in de rijstvelden. Alle ingrediënten voor de vijf gerechtjes staan al klaar. En het water voor de rijst staat op het vuur. Kade is een jonge, verlegen kok die al vijf jaar in de keuken werkt. We snijden ui, rode pepers en heel veel knoflook in flinterdunne reepjes, koken rijst in een Capil, mengen kip met een zelfgemaakte dressing, stomen tonijn in bananenblad en vullen gefrituurde tofu met gegaarde groenten. Na ruim twee uur kunnen we aan tafel om onze kookkunsten te testen. 

Markt Sidemen Bali Indonesië

Kookworkshop Sidemen Bali Indonesië

Dag 12 | Pura Besakih en relaxen

Vandaag rijden we met de scooter naar de Pura Besakih, de Moedertempel van Bali. Uren lopen we rond over het immense tempelcomplex. Als we de meest hooggelegen tempel bereiken, begint het te onweren en te regenen. Maar als we beneden zijn worden pas echt alle kranen in de hemel opengedraaid. Het blijkt de laatste regenbui te zijn tijdens onze rondreis Bali.

De eigenaar van een winkeltje aan de voet van het tempelcomplex nodigt ons uit om te schuilen. En nee, we hoeven niks te kopen. Balinezen zijn gastvrij zegt hij. En dat kan ik niet ontkennen. Na ruim een uur stappen we weer op de scooter. De zon schijnt inmiddels uitbundig. Opvallend hoe stil het is op de weg naar Sidemen. Gedurende onze rit komen we geen andere toeristen tegen. De rest van de middag brengen we met een boek door op de veranda. 

Pura Besakih Bali Indonesië

Dag 13 | Nusa Lembongan 

Met pijn in ons hart laten we Sidemen achter ons. Onderweg is het een drukte van belang vanwege Galungan. Het grootste festival van Bali symboliseert de overwinning van deugd op het kwaad. Iedereen ziet er op zijn mooist uit en de straten zijn feestelijk versierd. Ik baal ervan dat we uitgerekend op deze feestdag een reisdag hebben gepland. Wat had ik graag een ceremonie willen bijwonen én vastleggen. Stoppen gaat helaas niet omdat we op tijd in Sanur moeten zijn voor de boot naar Nusa Lembongan. Na een half uur zetten we voet aan wal op het buureilandje van Bali. We checken in, maken een korte wandeling en genieten van een drankje aan zee.  

Nusa Lembongan Indonesië

Dag 14 | Eiland verkennen met de scooter

Het rondtoeren met een scooter is zo goed bevallen dat we er ook een op Nusa Lembongan huren. We tuffen in één dag het eilandje rond. Maken een strandwandeling, vinden koraal, zien eindelijk de Agung vulkaan in volle glorie en bezoeken paradijselijk witte strandjes. Doen een drankje bij Mangrove Beach, lunchen met uitzicht op de woeste zee bij Dream Beach en aanschouwen het natuurgeweld bij Devil’s Tear. Een heerlijke dag wordt in stijl afgesloten met een prachtige zonsondergang bij Mushroom Beach.

Dream Beach Nusa Lembongan Indonesië

Devil's Tear Nusa Lembongan Indonesië

Dag 15 | Nusa Ceningan

Vandaag steken we de Yellow Bridge over om Nusa Ceningan te bezoeken. Ditt eiland is nóg kleiner dan Nusa Lembongan. Een eiland waar een lekkere vibe hangt. We ploffen al snel neer in een strandstoel. Uitkijkend over het turquoise zeewater met een smoothie in de hand. Daarna rijden we door naar Mahana Point, nemen een kijkje bij The Blue Lagoon en Secret Beach. Kortom, een heerlijke dag! 

Rondreis Bali Nusa Ceningan Indonesië

Dag 16 | Canggu

Daar zit ik dan: op een muurtje aan het stand, uitkijkend over een kalme zee, te wachten op de boot naar Sanur. Niet veel later blijkt de ogenschijnlijk kalme zee een woeste zee te zijn. Met als gevolg een heftige boottocht die uren lijkt te duren. Ik ben blij dat we ongeschonden het strand bereiken. In Sanur staat de taxi al klaar. De rit duurt veel langer dan gepland vanwege de enorme files. In Canggu is het keyword relaxen. En dat doen we dan ook de resterende anderhalve dag van onze rondreis Bali. 

The Slow Canggu Bali Indonesië

Dag 17 | Einde rondreis Bali en terug naar huis

Het is tijd om afscheid te nemen van Bali. Maar we komen terug. Voor een langere periode. Dat staat inmiddels vast. De terugreis verloopt voorspoedig en lijkt korter te duren dan de heenreis. Maar schijn bedriegt. Op Schiphol rollen onze backpacks als eerste van de band en staat de taxi al te wachten. Om 08:15 uur steek ik de sleutel in het slot. ‘s Avonds toasten we op het nieuwe jaar en blikken we terug op onze rondreis Bali. Een vakantie die een geweldige afsluiting is van een bijzonder reisjaar 2018

Wordt een rondreis Bali jouw volgende reis?

In dit artikel vind je affiliate links. Meer informatie over affiliate vind je hier.

5 reacties op “Terugblik rondreis Bali | Route, planning en accommodaties

 • 12 januari 2019 at 10:09
  Permalink

  Ah, tof zeg!! Mooi! Ik heb een deel hiervan ook gedaan, maar niet alles. Wel nog weer andere dingen.
  Leuke foto van die aapjes, en prachtige foto van Purah Besakih!! Juist met die lucht zo, in combinatie met de bomen en tempels.
  Ik zag je gebruinde vakantiehoofd woensdag op de beurs in de verte, maar het kwam er niet van je te spreken. Wie weet een volgende keer weer!

  Beantwoord
  • 26 januari 2019 at 15:10
   Permalink

   Bedankt voor je reactie Denise! Reizen is nou eenmaal keuzes maken, je kunt niet alles zien 😉 De dag dat we de Pura Besakih bezochten was de slechtste dag qua weer. Het leverde wel mooie plaatjes op. Ik heb je helemaal niet gezien op de Vakantiebeurs. Wellicht spreken we elkaar bij een volgend event.

   Beantwoord
 • 12 januari 2019 at 14:26
  Permalink

  Wat een heerlijke reis hebben jullie gemaakt. Wij hebben geen scooter gehuurd maar daardoor hebben we toch ook wel wat dingen moeten missen. Zo zijn wij volgens onze gids bij die kawi tempel geweest maar die altaren hebben wij helaas nooit gezien. Twijfel nog steeds of we wel op de goede plek waren:p toch hebben we een heerlijke reis gemaakt, Bali is super. Leuk om al die bekende plekjes te zien.

  Beantwoord
  • 26 januari 2019 at 15:09
   Permalink

   Het was inderdaad een geweldige reis! Goed om te horen dat jullie ook genoten hebben op Bali.

   Beantwoord
 • Pingback: De Gili eilanden bij Bali - Hype of de moeite waard? - DESTIFT.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.