Penglipuran Village op Bali | Een traditioneel dorp met zijn eigen unieke karakter

Na een uiterst tegenvallend bezoek aan Kintamani rijden we terug naar Sidemen. Ketut – onze chauffeur in Sidemen – leest de teleurstelling van onze gezichten af en vraagt of we plannen hebben voor de rest van de dag. Zo niet, dan heeft hij nog wel een goed idee. Een klein half uur later stappen we uit bij Penglipuran Village, een traditioneel Balinees dorp met zijn eigen unieke karakter.

Penglipuran Village Bali Indonesië

Penglipuran Village

Penglipuran ligt in het regentschap Gianyar, op 625 meter boven de zeespiegel en is een van de meest traditionele dorpen van Bali. Bovendien staat het dorp te boek als één van de drie schoonste van heel Indonesië.Als je de lokale bevolking vraagt ​​wat de naam Penglipuran betekent, krijg je mogelijk meer dan één antwoord. Sommigen zeggen dat het is afgeleid van de uitdrukking ‘Pengeling Pura’, wat betekent om de voorouders te herdenken. Anderen zouden kunnen zeggen dat het is afgeleid van de uitdrukking ‘Pelipur Lara’, wat sereniteit betekent, of vrede verkregen in troost. Beide antwoorden zijn correct omdat ze hoogstwaarschijnlijk een slim woordspel zijn om de essentie van het dorp te beschrijven.

Penglipuran Village Bali Indonesië

Penglipuran Village Bali Indonesië

Traditionele Balinese filosofie van architectuur

De inwoners van Penglipuran geloven dat orde en netheid zeer respectabele deugden zijn. Elk huis, tuin, poort, weg en tempel is consequent ontworpen volgens de traditionele Balinese filosofie van architectuur. Aan beide kanten van de enige straat die naar een plaatselijke tempel leidt, staan rijen vergelijkbare huizen langs het rechte, geplaveide voetpad. Elektriciteit wordt spaarzaam gebruikt. De keuken gebruikt nog steeds de klassieke haard van brandhout en het bouwmateriaal is alleen afkomstig van lokale bronnen, zoals bamboe, kokosnootblokken, riet, bakstenen en steen. Het gras is groen en verzorgd, de tuinen bloeien met prachtige flora en de glimlach van de lokale bevolking doet denken aan hun eersteklas gastvrijheid.

Lees ook: Beste reistijd Bali | Wat is de beste periode om naar Bali te gaan?

Wees niet bang om de bewoners toestemming te vragen om hun huis te bezoeken. De lokale bevolking zal je trots rondleiden in hun traditionele Balinese huis. Veel mensen hebben op hun perceel een klein winkeltje. Het aanbod is divers. Van drinken en eten tot kleding, dromenvangers en paraplu’s. Penglipuran is toeristisch, maar wordt voornamelijk door de lokale bevolking van Bali bezocht. En dat wij als westerlingen opvallen tussen de Balinezen wordt ons snel duidelijk. Van alle kanten worden we aangesproken, toegelachen en gevraagd om op de foto te gaan. Ik vond het bezoek aan Penglipuran absoluut de moeite waard. Je kunt hier gemakkelijk anderhalf uur rondlopen. Een entreekaartje kost IDR 30.000 p.p. (januari 2020).

Penglipuran Bali Indonesië

Penglipuran Village Bali Indonesië

Penglipuran Village Bali Indonesië

Penglipuran Village Bali Indonesië

Vervoer naar Penglipuran

Om in Penglipuran Village te komen, kan je het beste een auto met privéchauffeur regelen via je accommodatie. Wij bezochten Penglipuran vanuit Sidemen, maar je kunt het traditionele Balinese dorp ook bijvoorbeeld vanuit Ubud bezoeken. In beide gevallen ben je zo’n 50 minuten onderweg. Ben je een ervaren scooter rijder én heb je een motorrijbewijs, dan kan je ook een scooter huren op Bali. Je vindt enkele borden met ‘Penglipuran Village’ langs de kant van de weg die naar het dorp leiden. Vraag bij twijfel de lokale bevolking. Penglipuran ligt op ruim vijf kwartier rijden van de internationale luchthaven Ngurah Rai in Denpasar.

Penglipuran Bali Indonesië

Meer Bali inspiratie

Ga jij op vakantie naar Bali en ben je op zoek naar tips en inspiratie? Ik schreef uitgebreid over UbudDenpasar, Sidemen en Uluwatu. Op de vraag ‘Wat kost een vakantie Bali?’ geef ik antwoord. Ben je op zoek naar een leuk hotel? Dit zijn mijn favoriete accommodaties Bali. Check ook eens mijn route voor een 17-daagse rondreis Bali, lees wat je allemaal kunt doen op Nusa Lembongan & Nusa Ceningan en waarom ik de taxidienst Grab op Bali aanbeveel. Of bekijk al mijn artikelen over Bali. Je vakantie is niet compleet zonder een van de lokale markten op Bali te bezoeken. De verborgen plekjes van Bali ontdekken? Dan is deze 16-daagse rondreis Bali misschien wel iets voor jou. Weten wanneer je het beste naar Indonesië kunt reizen? Hier lees je meer over de beste reistijd Bali.

Ben jij al eens in Penglipuran geweest?

In dit artikel vind je affiliate links. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.