Terugblik roadtrip Zuid-Afrika

Het is precies een half jaar geleden dat we onze roadtrip door Zuid-Afrika beëindigden. Een mooi moment om terug te blikken op deze fantastische reis. In drie weken tijd hebben we een indrukwekkende én lange route (4.832 km) afgelegd. We hebben zoveel mogelijk must sees bezocht tijdens onze reis. Uit eerdere blogs is al gebleken dat Zuid-Afrika mij verrast én geraakt heeft. Het land beschikt over een prima wegennet en is uitermate geschikt voor het maken van een roadtrip. In terugblik roadtrip Zuid-Afrika lees je meer over onze route, de accommodaties waar we verbleven en mijn tips. Lees je mee?

Terugblik roadtrip Zuid-Afrika
De route van onze roadtrip door Zuid-Afrika

Dag 1: Aankomst Johannesburg

Omdat we laat in de avond in Johannesburg aankomen besluiten we om direct naar ons guesthouse te gaan. We zijn moe van de lange reisdag en zoeken ons bed op.

Dag 2: Dagtrip naar de townships van Soweto

Onze eerste dag in Johannesburg hebben we, onder begeleiding van een lokale gids, Soweto per fiets verkend. Om het leven in de townships met eigen ogen gezien te hebben is voor mij een onvergetelijke ervaring geweest. Enerzijds zie je de armoede, anderzijds zie je dat de mensen die hier leven gelukkig zijn. Met de beperkte middelen die de bewoners hebben geven ze kleur aan hun leven. De fietstour hebben we geboekt via ons guesthouse. Absolute aanrader!

Terugblik roadtrip Zuid-Afrika: Soweto
Indrukwekkende fietstocht door Soweto

Accommodatie: Sunrock Guest House Kempton Park. Gelegen op nog geen kwartier rijden van de luchthaven. Ideale ligging om je roadtrip te beginnen of te eindigen.

Dag 3: Hazyview (425 km)

Onze roadtrip is na het ophalen van de huurauto echt begonnen! We verlaten Johannesburg om in oostelijke richting naar het Kruger NP te rijden. Omdat de afstand te groot is om in één keer te rijden hebben we besloten om de nacht door te brengen in Hazyview. Onze route gaat door de provincie Mpumalanga. Een indrukwekkende route die ons voert door schilderachtige landschappen, imposante bergen en een glooiend groen landschap. Via Belfast rijden we naar Mashishing (Lydenburg). Dit stadje ligt aan de voet van de Long Tom Pas, het officiële begin van de Panormaroute én tevens de hoogste asfaltweg in Zuid-Afrika. Na het bereiken van het hoogste punt, gelegen op 2.150 meter, komen we laat in de middag aan bij onze lodge.

Accommodatie: Gecko Lodge. Een goede locatie om de nacht door te brengen als je vanuit Johannesburg richting het Kruger NP rijdt. We genoten hier van onze eerste braai.

Dag 4: Balule Game Reserve (235 km)

Via Graskop rijden we via de Mac Mac Falls, Pilgrims Rest en God’s Window richting Blyde River Canyon. De route is overweldigend en de oehs en ahs rollen dan ook veelvuldig uit onze monden. Neem de tijd voor deze route want het zijn stuk voor stuk bijzondere plekken. Na het passeren van de rotsformaties van Blyde River Canyon komen we in een droger en ruiger gebied. Een bezoek aan het eerste wildpark tijdens onze roadtrip is een feit.

Giraffes, neushoorns, olifanten, buffels, leeuwen, wrattenzwijnen en zebra’s. We spotten ze allemaal tijdens onze gamedrives. We stuiten op een groep leeuwen die onder de struiken hun zojuist gevangen buffel liggen te verorberen. Ongelooflijk hoe dicht je bij de dieren komt. Een onvergetelijke ervaring!

Terugblik roadtrip Zuid-Afrika: Balule Game Reserve
Op gamedrive wilde dieren spotten tijdens ons verblijf in Sausage Tree Safari Camp

Accommodatie: Sausage Tree Safari Camp. We sliepen in een luxe safaritent wat een heel bijzondere ervaring was. Kleinschalig, diverse gamedrives, vriendelijk personeel en lekker eten. Wil je tijdens je verblijf in Zuid-Afrika gamedrives meemaken én genieten in een lodge op een bijzondere locatie dan is deze accommodatie uitermate geschikt hiervoor. Toplocatie!

Dag 5: Kruger National Park (235 km)

De route door het Kruger NP leggen we met onze huurauto af. Tijdens de gamedrives van gisteren én vanmorgen hebben we veel dieren gezien. Vooraf waren we erg benieuwd of we veel dieren zouden spotten tijdens onze selfdrive. Roofvogels, jagende luipaarden, kuddes olifanten en gracieuze giraffes. We komen ze tegen op onze weg door het Kruger NP. De geasfalteerde wegen door het park zijn zeer goed begaanbaar. Tip: Let op je snelheid! In het park staan diverse flitscamera’s én politieagenten met laserguns.

Accommodatie: Lower Sabie Rest Camp. We hadden een zeer gedateerde en niet schone accommodatie. De ligging aan de Sabie Rivier waar nijlpaarden en diverse (water)vogels te vinden zijn was perfect.

Dag 6: Swaziland (270 km)

Ons bezoek aan het Koninkrijk Swaziland is er één om nooit meer te vergeten. De laaghangende bewolking en onophoudelijke regen maakte van onze rit door de bergen een bizarre tocht. Het zicht tijdens het rijden was nihil. Erg jammer omdat de groene en bergachtige omgeving prachtig schijnt te zijn. Het is nooit opgehouden met regenen waardoor het terrein van het Mlilwane Wildlife Sanctuary in een grote modderpoel was veranderd. Ons bezoek aan het park is letterlijk in het water gevallen. Een goede reden om nog eens terug te keren naar Swaziland.

Terugblik roadtrip Zuid-Afrika: Swaziland
Het groene en bergachtige landschap in Swaziland

Accommodatie: Mlilwane Rest Camp. We sliepen in een verrassend ruime én warme beehive. Prima locatie en er zijn genoeg activiteiten die je kan ondernemen.

Dag 7: St. Lucia (300 km)

Onze auto bleek niet geschikt te zijn voor de avonturen die we in Swaziland meegemaakt hebben. Ik raad je aan om een 4WD te huren als je plannen hebt voor een roadtrip door Zuid-Afrika. Wellicht zijn de kosten hoger maar dat weegt niet op tegen het comfort en de veiligheid die je er voor terugkrijgt. Door ons oponthoud komen we later dan gepland aan bij het Hluhluwe Umfolozi Park. Noodgedwongen hebben we ons bezoek aan het park in moeten korten. Het is het oudste park van Zuid-Afrika en kent een gevarieerd landschap: dichte bossen, droge velden, open vlaktes, diepe valleien en heel veel dieren.

Het levendige St. Lucia barst van de restaurantjes en biedt volop mogelijkheden voor uitstapjes. Nijlpaarden spotten op Lake St. Lucia, een dagje luieren aan het uitgestrekte strand van St. Lucia of een kijkje nemen op de markt van Mtubatuba.

Dag 8: Dagtrip Greater St. Lucia Wetland Park

Na een enerverende eerste week hebben we besloten om het rustig aan te doen in St. Lucia. We houden de middag vrij voor het strand en in de ochtend plannen we een excursie. We boekten een boottocht over Lake St. Lucia. We spotten kuddes nijlpaarden en diverse (water)vogels. De kosten van deze twee uur durende tour bedragen € 11,70 p.p.

Terugblik roadtrip Zuid-Afrika: St. Lucia
St. Lucia heeft veel te bieden. Varen over Lake St. Lucia, nijlpaarden en (water)vogels spotten en een uitgestrekt breed strand

Accommodatie: Sandpiper Guest House. Prima guesthouse met grote kamer, zwembad, riante tuin en op loopafstand van het centrum van St. Lucia.

Dag 9: Giants Castle Camp Drakensbergen (450 km)

Vandaag staat de langste rit op de planning. Nadat we op de N2 de steden Empangeni, Stanger, Tongaat en Durban achter ons gelaten hebben vervolgen we onze weg over de N3 richting Pietermaritzburg. Bij Mooirivier verlaten we de snelweg en volgen we de borden Giants Castle. De laatste 64 kilometer gaan door een adembenemend landschap. Imposante bergketens, open groene vlaktes en dreigende wolkenpartijen wisselen elkaar in rap tempo af. We stoppen onderweg om te genieten van het uitzicht op de Drakensbergen. Op de achtergrond horen we het kabbelende water van de in het dal lopende Champagne rivier.

Terugblik roadtrip Zuid-Afrika: Giant's Castle Camp Drakensbergen
Indrukwekkende vergezichten op weg naar Giants Castle Camp

Dag 10: Hiken door een adembenemend landschap

Giants Castle is gelegen op 3.341 meter in het Ukhamlamba Drakenberg Park. Het park staat op de Werelderfgoedlijst, is 243.000 hectare groot en kent vele natuurparken. Royal Natal National Park, Giants Castle Nature Reserve en het Cobham State Forest. In het laatstgenoemde bevindt zich de grootste bergketen van Zuid-Afrika. De Drakensbergen herbergt vele soorten landschappen: bergketens, open vlaktes, valleien, rotsformaties, zandstenen kliffen, graslanden, bossen en kristalheldere rivieren. Absoluut de moeite waard om in dit gebied te verblijven. We hebben tijdens ons verblijf in Giants Castle Camp twee hikes gemaakt. Er zijn zowel routes voor de beginnende als voor de gevorderde wandelaar beschikbaar.

Accommodatie: Giants Castle Camp. De inrichting van het chalet is eenvoudig maar meer heb je echt niet nodig. Het chalet is op palen gebouwd en ligt tegen de rotsen aan. Vanaf het terras heb je uitzicht op de groene heuvels met de daarachter gelegen imposante rotsformaties. Ideale plek om hikes te maken. Er zijn diverse routes mogelijk.

Dag 11: Golden Gate Highlands National Park (255 km)

Vanaf de Sterkfontein Dam rijden we verder over de R712, de Maluti route. Deze route zal eindigen bij het Glen Reenen Rest Camp, gelegen in het Golden Gate Highlands NP. Het park staat bekend om zijn spectaculaire zandsteenformaties die bij ondergaande zon vuurrood kleuren. De uitgestrekte vlaktes krijgen een gouden gloed. Aan dit laatste dankt het park zijn naam. De route die we gereden hebben is een absolute aanrader als je vanuit de Drakensbergen naar Free State rijdt. De geasfalteerde wegen zijn zeer goed begaanbaar en voeren je door een schitterend landschap. Het landschap verandert van uitgestrekte kale vlaktes naar groene heuvels met immense rotsformaties.

Het park is uitermate geschikt voor het maken van hikes. Sommige routes zijn best pittig maar je zal beloond worden met spectaculaire vergezichten.

Terugblik roadtrip Zuid-Afrika: Golden Gate Highlands National Park
Golden Gate Highlands National Park is dé ideale plek voor het maken van hikes

Accommodatie: Glenn Reenen Rest Camp.

Dag 12: Bloemfontein (311 km)

Vanuit het Golden Gate Highlands NP rijden we in de stromende regen naar Bloemfontein. We passeren de  plaatsen Clarens, Ficksburg en Ladybrand. Clarens staat bekend als Jewel of the Free State. Het gebied staat voornamelijk bekend om zijn vele fruitbomen. Ficksburg is het centrum van de kersenindustrie. Net als Ficksburg ligt Ladybrand tegen de grens van Lesotho aan. Het dorpje wordt omgeven door zandstenen heuvels waar veel San-tekeningen en grotten te vinden zijn.

Accommodatie: Hobbit Boutique Hotel. We verbleven één nacht in dit hotel. Het achterstallig onderhoud aan het hotel én de kamers is erg jammer. Het doet afbreuk aan de entourage wat het hotel wil uitstralen. Het Hobbit Boutique Hotel is een prettig hotel om te verblijven ondanks het achterstallig onderhoud. Op loop-afstand van het hotel bevinden zich diverse restaurants. Restaurant New York is een absolute aanrader! Reserveer wel even van te voren.

Dag 13: Graaff-Reinet (427 km)

Elke dag reden we met open mond door de overweldigende landschappen van Zuid-Afrika. Voor mij stak er één gebied met kop en schouders boven alle andere uit, de Karoo. Gelegen in het hart van Zuid-Afrika vind je dit uitgestrekte woestijngebied. Het droge en verlaten landschap wordt gekenmerkt door zijn roodbruine kleur, lage begroeiing en imposante rotsformaties.

Terugblik roadtrip Zuid-Afrika: Karoo
Het continue wisselende Karoo-landschap

Dag 14: Dagtrip Valley of Desolation

Graaff-Reinet, juweel van de Karoo, wordt omgeven door het Camdeboo National Park en de Valley of Desolation. Het spectaculaire uitzicht vanaf de top van de Valley of Desolation over het Karoo-landschap en op de 120 meter hoge uit het dal rijzende rotskolommen zijn verbluffend. Het lijkt op het eerste oog of deze rotskolommen zorgvuldig gestapeld zijn. Niets is echter minder waar. De kolommen zijn het resultaat van vulkaanactiviteit, versteende magma en erosie van zo’n 160 miljoen jaar. De weg naar de top is smal en zonder vangrail. Bezoek Valley of Desolation in de vroege ochtend of in de late middag. Absolute aanrader!

Accommodatie: Villa Reinet Guest House. We verbleven twee nachten in een garden unit. Behulpzame en ontzettend enthousiaste en vriendelijke eigenaars. Gelegen in het centrum van Graaff-Reinet en op loopafstand van diverse restaurants.

Dag 15: Addo Elephant National Park (225 km)

Tijdens onze roadtrip hebben we veel (wild)parken bezocht. De hoge verwachtingen die ik vooraf had van het Addo Elephant NP zijn volledig waargemaakt. De asfalt- en gravelwegen in het park zijn goed begaanbaar. Waar het Kruger NP droog en dor oogt is het Addo groen en fris. Binnen het park zijn diverse loops te rijden. In het park heb ik o.a. bokken, buffels, koedoes, luipaarden, olifanten, schildpadden, wrattenzwijnen en zebra’s gespot. De dieren schuwen het niet om vlak langs je auto te lopen. Dit maakte het bezoek aan het park voor ons een spannende belevenis.

Accommodatie: Addo Elephants National Park. De overnachting in het park was bijzonder. Misschien hadden wij ietwat geluk met de ligging van ons chalet. Front row met uitzicht op een kudde olifanten.

Terugblik roadtrip Zuid-Afrika: Addo Elephant NP
Ongelooflijk hoe dicht je bij de dieren komt in het Addo Elephant NP

Dag 16: Storms River Village (245 km)

De drieënhalfuur durende autorit over de R335 en de N2 verloopt aanvankelijk niet prettig. De kwaliteit van het wegdek van de R335 is ronduit slecht. Een smalle weg met heel veel hobbels. Na al het gehobbel rijden we vanaf Port Elisabeth over de N2 richting Plettenberg Bay. Op weg naar Storms River Village besluiten we iets door te rijden om een bezoek te brengen aan Monkeyland en Birds of Eden. Het brengen van een bezoek aan beide reservaten is absoluut de moetie waard. We hebben met eigen ogen gezien hoe de in het verleden gekooide en/of mishandelde dieren zich weer aan hun natuurlijke leefomgeving hebben aangepast.

Dag 17: Dagtrip Tsitsikamma National Park

Ondanks het slechte weer laten we ons er niet van weerhouden om Mouth Trail te lopen. Via een, bij nat weer, gladde houten trap lopen we richting ons einddoel, de hangbrug. De route voert ons langs steile rotswanden en dichtbegroeide bossen. De brug hangt tussen twee steile rotswanden boven de kolkende golven van de monding van de Storms River. In de stromende regen maken we de overtocht. De brug beweegt ritmisch mee bij het neerzetten van elke stap die we zetten. Het is een pittige route om te lopen (bij regen) maar meer dan de moeite waard.

Terugblik roadtrip Zuid-Afrika: Tsitsikamma NP
Natuurgeweld in het Tsitsikamma NP

Accommodatie: At the Woods Guest House. We verbleven hier twee nachten. Prima guesthouse gelegen in het klein dorpje Storms River Village langs de N2. Ideale locatie voor het bezoeken van Monkeyland, Birds of Eden en het Tsitsikamma NP.

Dag 18: Oudtshoorn (220 km)

Op weg naar Oudtshoorn hebben we een bezoek gebracht aan de stad Knysna, gelegen in het hart van de Tuinroute. Knysna staat onder meer bekend om zijn lagune en is een toeristenplaats bij uitstek. De geplande boottocht kan helaas geen doorgang vinden omdat we de afvaart hebben gemist. Als alternatief rijden we naar het einde van de George Rex Drive. Vanaf de parkeerplaats lopen we via een wandelpad naar de lagune. De monding van de lagune wordt bewaakt door de Knysna Heads. Deze bergtoppen zijn gelegen aan weerszijde van de smalle opening van de lagune. Vanaf de Indische Oceaan leidt de monding je naar de oude haven van de stad. Een bezoek aan het toeristische Knysna is beslist de moeite waard.

Accommodatie: Red Stone Hill. Helaas was ons verblijf niet wat we ons er van voorgesteld hadden. De beloofde wijngaarden en het uitzicht op de rood gekleurde heuvels ontbraken. De nachten in dit gebied kunnen erg koud zijn, wees hier op voorbereid. Ben je op zoek naar absolute rust dan is deze accommodatie wellicht de ideale plek voor jou.

Dag 19: Kaapstad (410 km)

Een dag eerder dan gepland reizen we af naar onze eindbestemming van onze roadtrip, Kaapstad. Omdat de afgelopen weken een aaneenschakeling was van uitdagingen en verrassingen hebben we voor een alternatieve route gekozen en niet voor de Tuinroute. Route 62 is 850 kilometer lang en loopt van Port Elizabeth naar Kaapstad of omgekeerd. Dwars door de roodbruine Karoo-woestijn, langs wijngaarden en door plaatsen als Calitzdorp, Ladismith, Barrydale en Worcester. De wegen zijn goed begaanbaar. De route is een goed alternatief voor de Tuinroute.

Karoo
Route 62 is een aaneenschakeling van adembenemende en verlaten landschappen

Dag 20: Dagtrip Kaapstad te voet ontdekken

De Moederstad van Zuid-Afrika. Kaapstad heeft alles in zich wat jij als reiziger zoekt. Luieren aan één van de witte stranden, een bezoek brengen aan het indrukwekkende Robbeneiland of vanaf de Tafelberg van het weids uitzicht genieten. De trendy winkelstraten Long Street en Upper Kloof Street zijn zowel bij de inwoners als bij toeristen zeer geliefd. Het straatbeeld wordt hier bepaald door restaurants, (vintage) winkeltjes, koffiebarretjes en cafés. De felgekleurde huizen in Bo-Kaap, wijk van de moslims, zijn gelegen aan de voet van Signal Hill. Er is zoveel te zien en te doen dat een verblijf in deze wereldstad, hoe lang dan ook, altijd te kort zal zijn.

Dag 21: Dagtrip Chapman’s Peak Drive, Boulders Beach en veel meer

De kustroute verbindt de plaatsen Houtbay en Noordhoek en is een mooie maar ook uitdagende route om te rijden. Chapman’s Peak Drive is een smalle weg vol (krappe) bochten van slechts negen kilometer lang en voert je langs diepe afgronden. Na elke bocht staat je een ander adembenemend uitzicht te wachten. Chapman’s Peak Drive is een route die zeer goed te combineren is met een bezoek aan Slangkop Lighthouse in Kommetjie, Kaap de Goede Hoop en Boulders Beach waar een kolonie zwartvoetpinguïns leeft.

Terugblik roadtrip Zuid-Afrika: Kaapstad
De verscheidenheid die Kaapstad te beiden heeft

Dag 22: Kaapstad

Ons verblijf in Zuid-Afrika zit er bijna op. Nog één keer lopen we door de straten van Kaapstad en nemen we afscheid van deze geweldige stad. Na het inleveren van onze huurauto op de luchthaven zit onze roadtrip er definitief op.

Accommodatie: Rosedene Guest House. We sliepen hier drie nachten. Vriendelijk personeel, uitgebreid ontbijt en op loopafstand van bezienswaardigheden. Een guesthouse met de uitstraling én service van een hotel. Absolute aanrader!

Terugblik roadtrip Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een land van contrasten. Uitgestrekte witte zandstranden, authentieke dorpjes, (wild)parken en de constant veranderende landschappen wisselen elkaar in rap tempo af. Stuk voor stuk de moeite waard om te bezoeken en een onvergetelijke indruk te krijgen van Zuid-Afrika. Onze eerste reis naar dit gastvrije land is er één geweest om nooit te vergeten. In zeer korte tijd ben ik verliefd geworden op het prachtige Zuid-Afrika.

Heb je plannen voor een roadtrip door Zuid-Afrika? Lees mijn blog met praktische tips die ik eerder schreef.

Ben jij al eens in Zuid-Afrika geweest? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

16 reacties op “Terugblik roadtrip Zuid-Afrika

  • 28 september 2016 at 18:44
   Permalink

   Dank je wel Christiaan. Het was een geweldige reis! Bewaar hele goede herinneringen aan onze roadtrip. Het land is heel divers in vele opzichten. Mooie (wild)parken, adembenemende natuur, mooie stranden, vriendelijke mensen en toffe accommodaties. We hebben ons op geen enkel moment onveilig gevoeld in de drie weken dat we rondreisden. Uiteraard moet je het “gevaar” niet opzoeken. Zo hebben we onder begeleiding van een gids door Soweto gefietst en zijn we ‘s-avonds nooit met de auto op pad gegaan. In menig Europees land heb ik me onveiliger gevoeld. Heb jij plannen om die kant op te gaan?

   Beantwoord
 • 28 september 2016 at 20:10
  Permalink

  Gaaf om te horen! Je hoort een hoop spookverhalen over zulke landen, wat jammer is want vaak is de ervaring van een reiziger veel positiever. Zuid Afrika lijkt mij inderdaad leuk om naar toe te gaan alleen willen we waarschijnlijk eerst naar Maleisië. Als we alsnog voor Zuid Afrika kiezen ga ik zeker van je informatie gebruik maken!

  Beantwoord
  • 29 september 2016 at 18:40
   Permalink

   Helemaal met je eens wat betreft de spookverhalen. Volgens mij gaat het juist om de ervaring van reizigers en niet om de indianenverhalen. Maleisië klinkt ook goed! Mocht je besluiten een keer naar Zuid-Afrika te gaan je kunt me altijd om info vragen.

   Beantwoord
 • 2 oktober 2016 at 19:42
  Permalink

  Wat een prachtige rondreis. Ik heb in 2009 een half jaar “gestudeerd” in Zuid-Afrika. Daarvoor en daarna ben ik er een keer op vakantie geweest. Volgend jaar wil ik met man en kids erheen. Leuk om jullie trip te bekijken en inspiratie op te doen 🙂

  Beantwoord
  • 2 oktober 2016 at 19:49
   Permalink

   Dank je wel Karlien! Het was een geweldige reis. We wilden alleen te veel zien in te korte tijd, een leermomentje 🙂 Zuid-Afrika is een prachtig land. Leuk dat je plannen hebt om met man en kids naar Zuid-Afrika te gaan. Welk deel wil je bezoeken? Als je meer wilt weten laat het me weten.

   Beantwoord
 • 12 oktober 2016 at 21:52
  Permalink

  Wat een onwijs te gek gave roadtrip Marcel! Ik ben al een tijdje met dit artikel bezig, en kan ‘m wekelijks opnieuw lezen. Wat een heerlijke reis! Ik wil ook rondreizen in Zuid-Afrika, dus ik ga jouw artikel goed bewaren. Goeie inspiratie voor onze rondreis! Is het trouwens echt zó makkelijk om pinguïns te spotten op Boulders Beach? Ik zie er zo vaak foto’s van een massa pinguïns. Te gek! In Nieuw-Zeeland ging dat veel minder makkelijk joh 😉

  Beantwoord
  • 21 oktober 2016 at 18:09
   Permalink

   Je bericht zat in m’n spambox 🙁 Dank je wel Marcella! Leuk om te lezen dat je het artikel wekelijks opnieuw kan lezen, mooi compliment! Het was zo’n geweldige reis. Ontzettend veel gezien maar ook erg spannende dingen beleefd (verdwalen in Kruger NP met nauwelijks benzine in je auto). Wat wil ik graag terug naar Zuid-Afrika, er is nog veel meer moois te zien. Het spotten van pinguïns is heel makkelijk op Bolders Beach. De wandelpaden lopen door het gebied heen waar ze leven, links en rechts van je zie je alleen maar pinguïns. Het is er heel toeristisch, wat jammer is. Als je ooit besluit om naar Zuid-Afrika af te reizen heb ik voldoende tips voor je 😉

   Beantwoord
 • 24 januari 2017 at 12:34
  Permalink

  Mooie route hebben jullie afgelegd. Leuk om te zien dat jullie ook dingen gedaan hebben die wij ook gezien hebben. Gaaf land is het! Ik blijf erbij. Zou graag nog een keer terugwillen om Kaapstad etc te ontdekken. Lijkt me ook een indrukwekkende omgeving. Sliepen jullie nu in het Mlilwane zelf?

  Beantwoord
  • 24 januari 2017 at 18:25
   Permalink

   Dankjewel Niels! Ik zag inderdaad bij jullie veel herkenbare dingen, leuk. Zuid-Afrika is inderdaad een geweldig land, wij willen zeker meer zien. Kaapstad is een aanrader, heerlijke stad en heeft heel veel te bieden. Wij sliepen in Mlilwane, helaas niks kunnen doen vanwege het noodweer. Goede reden om nog eens terug te gaan.

   Beantwoord
 • 14 juni 2017 at 14:55
  Permalink

  Door mijn bezoek aan Zuid Afrika ben ik verliefd geworden op Afrika! Ik woonde er een paar maanden terwijl ik er mijn minor deed en heb in die tijd best veel van het land gezien. Na die tijd maakte ik, samen met mijn vriend, nog een prachtige rondreis. Als ik jouw route zie en je verhalen lees komen de herinneringen weer boven. Wat is het toch een fantastisch land!

  Beantwoord
  • 16 juni 2017 at 11:21
   Permalink

   Dat verliefde gevoel is heel herkenbaar voor mij. Ook ik ben verliefd geworden op Afrika na onze roadtrip door Zuid-Afrika. Een geweldig mooi land! Fijn dat ik je weer even mee terug kon nemen naar je gemaakte rondreis.

   Beantwoord
 • 28 juni 2017 at 12:00
  Permalink

  Ik overweeg in het najaar naar Zuid-Afrika te gaan Je blog is erg inspirerend! Ik ga de andere blogs over Afrika ook even lezen. In welke periode ben jij geweest?

  Beantwoord
  • 28 juni 2017 at 17:52
   Permalink

   Wat een gaaf plan Judith! Er valt genoeg te lezen op m’n blog over onze roadtrip door Zuid-Afrika. Het is een fantastisch land dat mijn hart heeft gestolen. Wildparken, mooie stranden, vriendelijke mensen en prachtige natuur. Wij zijn in maart geweest, en hebben heel veel regen gehad. Erg jammer, maar ondanks dit hebben we enorm genoten. Als je nog iets wilt weten, je kunt me altijd mailen.

   Beantwoord
 • 16 oktober 2017 at 18:41
  Permalink

  Heel gaaf zeg! Ik heb zelf ook een stuk gereden en vond het super goed en veilig rijden. Wat een gave route deden jullie. En ook Kruger!! Ik vond de safaris echt gaaf!

  Beantwoord
  • 17 oktober 2017 at 19:50
   Permalink

   Dit was onze eerste roadtrip en als je in Zuid-Afrika kan rijden kun je overal rijden. Onze route kende veel slechte wegen wat het rijden erg intensief maakte, maar de route was geweldig. We hebben heel veel gezien en gedaan, met als hoogtepunt de vele gamedrives.

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *