Route 62 Zuid-Afrika | Een prima alternatief voor de Tuinroute

Hoewel de Tuinroute de bekendste en populairste route door Zuid-Afrika is, kozen wij tijdens onze roadtrip voor een alternatief: Route 62. Het is één van de mooiste routes van de Westkaap. De weg leid je van de drogere delen van de Kleine Karoo naar de vruchtbare wijnvelden nabij Kaapstad. R62 is de langste wijnroute van Zuid-Afrika én van de hele wereld.

Overeenkomsten met Route 66

Route 62 vertoont meer overeenkomsten met de Amerikaanse Route 66 dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Beiden zijn een oost-westverbinding, welke de daartussen gelegen kleinere plaatsen met elkaar verbindt. En allebei werden zij vervangen door “echte” snelwegen. Dit laatste houdt niet in dat er geen gebruik meer gemaakt wordt van de originele routes. Integendeel zelfs.

Route 62 Zuid-Afrika

Dwars door het hart van Zuid-Afrika

Route 62 is 850 km lang en loopt van Port Elizabeth naar Kaapstad, of omgekeerd. Dwars door het hart van Zuid-Afrika. De weg voert je langs waanzinnige bergpassen, kraakheldere riviertjes en groene wijngaarden. Maar ook door lieflijke dorpjes en de Kleine Karoo. De route is uitermate geschikt om zelf te rijden. De weg is in goede staat, dit in tegentelling tot andere wegen in Zuid-Afrika. De diversiteit aan bezienswaardigheden is groot en er zijn verschillende accommodatie mogelijkheden langs de route. De reisafstand van Port Elizabeth naar Kaapstad is aanzienlijk, zo’n 8 uur rijden. Je kunt de afstand in één keer rijden, maar dat zou erg jammer zijn van al het moois wat je onderweg tegenkomt. 

Route 62 Zuid-Afrika

Route 62 Zuid-Afrika

Leuke dorpjes langs Route 62

Hoewel het in sommige dorpjes is alsof de tijd heeft stilgestaan, zijn ze prachtig bewaard gebleven. Calitzdorp is de port hoofdstad bij uitstek van Zuid-Afrika. Volgens kenners wordt hier de beste port gemaakt. Worcester mag dan qua omvang de grootste wijnstreek van Zuid-Afrika zijn, het dorpje staat ook bekend om zijn brandy’s. In het KWV Brandy House worden rondleidingen gegeven. Houd je niet van een alcoholische versnapering maar van architectuur, dan word je in Ladysmith op je wenken bediend. De typische Ladismith-bouwstijl is een mix van Brits-koloniale, Victoriaanse en Karoo-stijl architectuur. Vergeet onderweg niet te stoppen bij Diesel & Crème in Barrydale. Hier maken ze de lekkerste milkshakes. 

Diesel & Crème Barrydale Route 62 Zuid-Afrika

Kaapstad nadert

Inmiddels verruilen we het roodbruine Karoo-landschap voor velden vol wijngaarden. Deze verandering laat zien dat we onze eindbestemming naderen. Bij het binnenrijden van het drukke Kaapstad denk ik weemoedig terug aan het verlaten landschap waarin we ons de afgelopen dagen bevonden. De route is adembenemend mooi, met kronkelende wegen door de bergen en enorme stukken rechte weg door grote valleien. Route 62 loopt door een groot uitgestrekt gebied, waar een gering aantal dorpen liggen. Je komt er nauwelijks mensen, auto’s en benzinestations tegen. Heerlijk dus als je van natuur en mooie uitzichten houdt. 

Heb jij Route 62 weleens gereden?

18 reacties op “Route 62 Zuid-Afrika | Een prima alternatief voor de Tuinroute

 • 19 januari 2018 at 20:50
  Permalink

  Grappig, de kop van je artikel deed me al denken aan route 66 en dat is eigenlijk tijdens het lezen niet meer weggegaan, zelfs sommige foto’s lijken Amerikaans. Best opvallend dat er zo veel overeenkomsten zijn tussen de wegen in deze totaal verschillende landen. Maar mooi dat er, ondanks de snelwegen, toch nog gebruik van de weg wordt gemaakt.

  Beantwoord
  • 24 januari 2018 at 18:16
   Permalink

   De routes vertonen veel overeenkomsten, niet alleen qua historie maar ook qua landschap. Het is een geweldige route om te rijden. Ben jij weleens in Zuid-Afrika geweest?

   Beantwoord
 • 19 januari 2018 at 22:43
  Permalink

  Lijkt me een prachtige route. Ben ooit kort in Zuid-Afrika geweest, maar zou graag nog wat langer door het land reizen. Deze route is dan een goede optie! Een ‘wijnroute’ dat klinkt toch goed 😉

  Beantwoord
  • 24 januari 2018 at 18:18
   Permalink

   Met een wijnroute is niks mis, helemaal met je eens. Jullie gaan eerst een ander deel van Afrika bezoeken. Lijkt me een geweldige reis die jullie gaan maken.

   Beantwoord
 • 19 januari 2018 at 23:24
  Permalink

  Mooie route! Ik heb alleen het stukje tussen Kaapstad en Hermanus gezien – of is dat een andere weg?

  Beantwoord
  • 24 januari 2018 at 18:21
   Permalink

   De weg Kaapstad Hermanus is een andere weg, behoort niet tot Route 62. Bij Hermanus kan je toch walvissen spotten?

   Beantwoord
 • 20 januari 2018 at 11:24
  Permalink

  Leuk zo alternatieve route. Vooral omdat veel mensen dit toch vergeten. Zelf zou ik die kant nog graag op willen gaan. Schijnt zo mooi te zijn en jouw foto’s bewijzen het weer.

  Beantwoord
  • 24 januari 2018 at 18:22
   Permalink

   Erg jammer dat Route 62 minder bekend is bij reizigers. De meesten rijden de Tuinroute, jammer.

   Beantwoord
 • 20 januari 2018 at 20:15
  Permalink

  Ziet eruit als een gave route, eentje die ik eerder zou overwegen dan de tuinroute.. iedereen is altijd zo fan van de tuinroute, maar hij trekt mij totaal niet. Ik heb meer met dit “wilde westen” sfeertje en de dorpjes waarin de tijd lijkt stil te staan, dan met wijn, haha.

  Beantwoord
  • 24 januari 2018 at 18:24
   Permalink

   Het wilde westen sfeertje kom je veel tegen op de route. Dat was nou precies de reden dat wij Route 62 wilden rijden.

   Beantwoord
 • 21 januari 2018 at 12:41
  Permalink

  Ik ben nog nooit in Afrika geweest, maar het staat hoog op mij to travel list! En ik ga deze prachtige route zeker onthouden!

  Beantwoord
  • 24 januari 2018 at 18:25
   Permalink

   Leuk om te horen Elke dat Afrika op je to travel list staat, en dat je Route 62 wilt rijden. Zuid-Afrika is een prachtig land, je zult je er vast vermaken.

   Beantwoord
 • 24 januari 2018 at 12:16
  Permalink

  Prachtig daar! Wij hebben wel de Tuinroute gereden en dat vond ik ook super mooi. Deze route lijkt me ook heel erg de moeite waard. Het maakt volgens mij ook niet uit welke route je rijdt in ZA. Alles is gewoon mooi!

  Beantwoord
  • 24 januari 2018 at 18:32
   Permalink

   Helemaal met je eens Kelly! Volgens mij maakt het ook niks uit welke route je rijdt, Zuid-Afrika is een geweldig land.

   Beantwoord
 • 27 januari 2018 at 16:47
  Permalink

  Wat een fijne route Marcel! Ik heb je artikel opgeslagen als wij ooit een reis door Zuid-Afrika gaan plannen. Heerlijk hé, roadtrippen! 🙂

  Beantwoord
  • 27 januari 2018 at 18:25
   Permalink

   Leuk om te horen Marcella! Ik kan me nauwelijks voorstellen dat ik nog een andere invulling aan een lange reis kan en wil given. Onze volgende lange reis wordt ook weer een roadtrip, heerlijk!

   Beantwoord
 • 8 oktober 2018 at 14:27
  Permalink

  Ha Marcel,
  Ik ben een keer eerder in ZA geweest (2005) en heb toen een deel van het noorden (o.a. Kruger en Panoramaroute) gezien vanuit Johannesburg. Volgend najaar willen we met vrienden een zuidelijk deel zien: Kaapstad tot Addo en terug, en dan via verschillende routes. Is dat een aanrader en heb je nog specifieke “insider”-tips ? Bedankt !!

  Beantwoord
  • 10 oktober 2018 at 17:56
   Permalink

   Bedankt voor je bericht Peter, en wat leuk dat jullie plannen hebben om naar Zuid-Afrika te gaan. Jullie plannen klinken erg goed! Addo is sowieso een gaaf park om te bezoeken. Ik raad je aan om daar 2 of 3 nachten te blijven zodat je veel van het park kunt zien. Wij hebben destijds gekozen om niet de Garden Route te rijden maar Route 62. Een prachtige route vonden wij het waar veel te doen en zien is. Wellicht kan je heen de Garden Route rijden en terug Route 62, of andersom. Knysna vind ik ook een aanrader om te bezoeken. En in Kaapstad is uiteraard ontzettend veel te doen en zien. Aanrader is om vanuit Kaapstad Chapman’s Peak Drive te rijden en vervolgens door te rijden langs de kust via Kommetjie en Kaap de Goede Hoop naar Simon’s Town. Oudtshoorn vond ik minder, daarentegen zijn Stellenbosch en Hermanus erg leuk als je van wijn (Stellenbosch) en wildlife (Hermanus) houdt. Een erg leuk plaatsje is Storms River Village, aan de rand van Tsitsikamma National Park (aanrader). Wij logeerden in At the Woods Guest House (aanrader). Tip: de afstanden in Zuid-Afrika zijn best groot. Je kunt beter ergens 2 of 3 nachten blijven dan elke dag te moeten verkassen en dat je dan alleen maar in de auto zit. Daar is Zuid-Afrika echt te mooi voor. Ik hoop dat je iets met mijn tips kunt. En als je nog vragen hebt, je kunt me altijd mailen.

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.