Chapman’s Peak Drive | Eén van de mooiste autoroutes van de wereld

Net buiten Kaapstad ligt de indrukwekkende Chapman’s Peak Drive. Een kronkelige kustweg die tussen 1915 en 1922 uit de berg werd gehakt. De weg werd in 1990 gesloten na een dodelijk ongeval. Pas in 2005 werd de weg heropend. De iconische weg slingert tussen de woeste golven van de Atlantische Oceaan en de uitlopers van de Tafelberg door. Chappies wordt genoemd als één van de mooiste autoroutes van de wereld. Deze route mag je dan ook niet missen tijdens je verblijf in Kaapstad.

Chapman’s Peak Drive

Deze adembenemende kustroute verbindt de plaatsen Houtbaai en Noordhoek en is een mooie, maar ook uitdagende route om te rijden. Chapman’s Peak Drive is een smalle weg en deels uitgehakt uit de bergen. De kustroute is slechts negen kilometer lang, maar bestaat uit 114 bochten en voert je langs diepe afgronden. Na elke bocht staat je een ander schitterend uitzicht te wachten.

Chapman's Peak Drive Zuid-Afrika

Slingeren langs bergen en fantastische uitzichten

Vanuit Kaapstad volgen we de borden Chapman’s Peak Drive en kopen een kaartje bij het tolhuisje. Onze rit over de beroemde weg kan nu echt beginnen. Na een kleine kilometer komen we uit bij de ruige kust. Donkerblauwe golven beuken tegen de van de zeebodem oprijzende rotsen. Na het nemen van de volgende bocht worden we getrakteerd op weer een adembenemend uitzicht. Bij het uitkijkpunt Die Josie Lookout stoppen we om te genieten van het fantastische uitzicht op Houtbaai.

Chapman's Peak Drive Zuid-Afrika

We zetten onze autorit voort en slingeren langs de bergen. Ondanks het vroege tijdstip is het al druk op de kronkelige kustweg. We weten de laatste parkeerplek bij Chapman’s Point te bemachtigen en trotseren de harde wind op weg naar het uitkijkpunt. Vanaf dit punt kijken we uit op het witte strand van Noordhoek omzoomd door imposante bergketens.  

Chapman's Point Zuid-Afrika

Wanneer de Chapman’s Peak Drive rijden

De autoroute is het hele jaar door spectaculair. Wel raad ik je aan om op een zonnige dag te gaan, of aan het eind van een zonovergoten dag. Tijdens zonsondergang worden de omringende bergen prachtig verlicht door de gouden stralen van de ondergaande zon. De tijd die je kwijt bent aan het rijden van Chapman’s Peak Drive ligt helemaal aan jezelf. In principe kan je de kustroute binnen een half uur afleggen. Maar als je de tijd neemt voor de verschillende uitkijkpunten en regelmatig stopt, ben je zo een paar uur onderweg. 

Chapman’s Peak Drive combineren met andere bezienswaardigheden

Je kunt natuurlijk alleen de Chapman’s Peak Drive rijden, maar dat zou jammer zijn. Als je vroeg begint heb je genoeg tijd om via Kommetjie en Kaap de Goede Hoop naar Simon’s Town te rijden. In Kommetjie staat Slangkop Lighthouse, een vuurtoren die je kunt beklimmen. Je inspanningen worden beloond met een fantastisch uitzicht over land en zee. 

Als je weer een beetje op adem bent gekomen rijd je via de M65 naar het meest zuidelijke puntje van Afrika: Kaap de Goede Hoop. Vanaf de parkeerplaats aan de voet van Cape Point Lighthouse loopt een wandelpad naar Kaap de Goede Hoop. De anderhalf uur durende wandeling (retour) is soms pittig, maar absoluut de moeite waard. Onderweg geniet je van adembenemende uitzichten. Sluit deze fantastische dag af met een bezoek aan Simon’s Town waar een kolonie zwartvoetpinguïns leeft. Zo maak je de mooiste dagtrip die je kunt maken vanuit Kaapstad.

Kaap de Goede Hoop Zuid-Afrika

Heb jij Chapman’s Peak Drive al eens gereden?

13 reacties op “Chapman’s Peak Drive | Eén van de mooiste autoroutes van de wereld

 • 30 januari 2018 at 11:11
  Permalink

  Wauw deze autorit ziet er inderdaad gaaf uit! Sowieso lijkt Zuid-Afrika me een geweldig land om te roadtrippen 🙂 Maar dan het liefst wel met een goede vriend(in) of mijn zusje (mijn beste reispartner), want alleen road trippen vind ik dan weer iets minder ;p

  Beantwoord
  • 3 februari 2018 at 09:37
   Permalink

   Deze route is zó gaaf, en Zuid-Afrika is een geweldig land om een roadtrip te maken. En ik snap heel goed dat je dat niet alleen wil doen. Met z’n tweeën is het vele malen gezelliger.

   Beantwoord
 • 30 januari 2018 at 16:44
  Permalink

  Dit is zeker een aanrader wanneer je in Kaapstad bent zo te zien! Zoveel bochten ook in 9km, wauw. Inderdaad zonde om hier snel doorheen te rijden. Juist gaaf om onderweg te stoppen. Heb je de pinguïns ook bezocht?

  Beantwoord
  • 3 februari 2018 at 09:38
   Permalink

   Je mag deze route eigenlijk niet overslaan als je in Kaapstad bent. De pinguïns op Boulders Beach hebben we bezocht, leuk om te zien. Alleen jammer dat het er zo toeristisch is.

   Beantwoord
 • 2 februari 2018 at 19:00
  Permalink

  Gaaf zeg! Sinds ik Henry Cole in een van zijn greatest motor cycle rides daar zag rijden wist ik het. Daar moet ik ooit ook met de motor touren. Mooie foto’s ook 🙂

  Beantwoord
  • 3 februari 2018 at 10:11
   Permalink

   Ondanks dat de weg slechts 9 km lang is, is de weg zo gaaf om te rijden. Het liefst rijd je die route meerdere malen. Ik begrijp heel goed dat je met de motor lekker wil touren, de weg is er uitermate geschikt voor. Ik kijk er eigenlijk van op dat je dat nog hebt gedaan 😉

   Beantwoord
 • 15 februari 2018 at 12:41
  Permalink

  Wauw, wat een geweldig mooie foto’s! Ik zou echt overal willen stoppen 😉 9 kilometer en 114 bochten, dat klinkt best heftig! Ik zal mijn reispil voor de zekerheid maar innemen als we deze weg ooit gaan rijden!

  Beantwoord
  • 17 februari 2018 at 19:48
   Permalink

   Dankjewel Marcella! Het klinkt heftiger dan dat het in werkelijkheid is. Stoppen is wel een dingetje, het is er best wel druk en parkeerplaatsen zijn er niet veel. Je moet dus een beetje geluk hebben.

   Beantwoord
 • Pingback: Reisgids Kruger Nationaal Park - Lies rond de wereld

 • Pingback: Reisroute: 2,5 week roadtrippen door zuidelijk Afrika - Lies rond de wereld

 • 20 november 2018 at 10:15
  Permalink

  Wauw! Supermooie foto’s Marcel. Wij hebben deze route pas gereden, zó mooi! 🙏 We slapen nu een paar dagen in Kommetjie en kijken vanuit de b&b recht op de Chapman’s peak en het strand van Noordhoek. Dat is ook best een droom die uitkomt kan ik je zeggen 😲

  Beantwoord
  • 21 november 2018 at 09:45
   Permalink

   Dankjewel Ilse! Wat tof dat jullie de route gereden hebben, zo mooi. En wat een uitzicht, jaloersmakend. Ik kan me helemaal voorstellen dat het een droom is die uitkomt. Heel veel plezier nog in Zuid-Afrika, maar dat komt helemaal goed volgens mij. Geniet!

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.